*Nettavisen* Nyheter.

EU-topper vil ha Mogherini som ny utenrikssjef

Federica Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år. Foto: Giuseppe Aresu (Afp / NTB Scanpix)

EUs ledere vil ha italienske Federica Mogherini som ny utenrikssjef i Unionen, bekrefter EU-president Herman Van Rompuy på Twitter.

30.08.14 19:46

Nominasjonen må godkjennes av EU-parlamentet.

Om hun får de folkevalgtes tilslutning, etterfølger hun britiske Catherine Ashton i jobben.

Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år. Hennes lave alder og korte fartstid i regjeringen ble av mange brukt mot hennes kandidatur tidligere i prosessen.

Men lørdag hadde altså EU-landene sluttet opp om henne. Blant annet varslet de europeiske sosialistpartiene, med den franske presidenten François Hollande i spissen, at de sto bak henne.

Mange var også skeptiske til Mogherini fordi hun angivelig har vært for lite kritisk mot Russland, som EU nå er i en bitter handelskonflikt med på grunn av krisen i Ukraina. I samme forbindelse har også Italias avhengighet av russisk energi blitt brukt som et argument mot henne.

I tillegg til den akutte krisen i forholdet til Russland får Mogherini også en rekke andre vanskelige utenrikssaker på sitt bord.

Forhandlingene om Irans atomprogram, Den islamske statens fremganger i Irak og Syria og problemene i flere av EUs naboland etter den arabiske våren er noen av utfordringene som venter for Unionens nye «utenriksminister». (©NTB)


Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.