RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Federica Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år.
Federica Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år. Foto: Giuseppe Aresu (Afp / NTB Scanpix)

EU-topper vil ha Mogherini som ny utenrikssjef

Sist oppdatert:
EUs ledere vil ha italienske Federica Mogherini som ny utenrikssjef i Unionen, bekrefter EU-president Herman Van Rompuy på Twitter.

Nominasjonen må godkjennes av EU-parlamentet.

Om hun får de folkevalgtes tilslutning, etterfølger hun britiske Catherine Ashton i jobben.

Mogherini er 41 år gammel og har vært Italias utenriksminister siden februar i år. Hennes lave alder og korte fartstid i regjeringen ble av mange brukt mot hennes kandidatur tidligere i prosessen.

Men lørdag hadde altså EU-landene sluttet opp om henne. Blant annet varslet de europeiske sosialistpartiene, med den franske presidenten François Hollande i spissen, at de sto bak henne.

Mange var også skeptiske til Mogherini fordi hun angivelig har vært for lite kritisk mot Russland, som EU nå er i en bitter handelskonflikt med på grunn av krisen i Ukraina. I samme forbindelse har også Italias avhengighet av russisk energi blitt brukt som et argument mot henne.

I tillegg til den akutte krisen i forholdet til Russland får Mogherini også en rekke andre vanskelige utenrikssaker på sitt bord.

Forhandlingene om Irans atomprogram, Den islamske statens fremganger i Irak og Syria og problemene i flere av EUs naboland etter den arabiske våren er noen av utfordringene som venter for Unionens nye «utenriksminister». (©NTB)


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere