RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EU vil likevel ha minstepris på laks

Sist oppdatert:
Laksenæringens håp om at EU skal droppe minsteprisen ser ut til å forsvinne. EU-kommisjonen vil ha minstepris på laks med Norge
Norges EU-ambassadør Bjørn T. Grydeland bekrefter overfor Bergens Tidende at Europakommisjonen onsdag sendte et nytt brev til medlemslandene, der den argumenterer klart for en kombinasjon av importkvoter og minstepris.

– De har gått bort fra å anbefale en modell vi til nød kunne leve med, nemlig importkvoter. En kombinasjon av kvoter og minstepris går vi sterkt imot på grunn av erfaringene vi tidligere har gjort med minstepriser, sier Grydeland til Bergens Tidende.

Norske eksportører slet med minstepris i lakseavtalen med EU fra 1997 til 2003. I dag gjelder en midlertidig kvoteordning som varer til februar. Før den tid vil kvoten bli brukt opp og kjøperne av norsk laks må betale en avgift på 17,8 prosent.

Samtidig ligger en ny dumpinganklage «på vent».

I flere måneder nå har norske myndigheter prøvd å forhandle fram en avtale som kan gi forutsigbare betingelser i noen år fremover. For en uke siden så resultatet ut til å bli noenlunde brukbart, i og med at EU-kommisjonen foreslo en kvoteordning med fire års varighet.

Forslaget skulle vært diskutert av representanter for alle medlemslandene på EUs rådgivende safeguardkomité 10. november.
Men onsdag endret Kommisjonen altså sitt forslag, trolig etter britisk press.

– Kommisjonen sier den har endret forslaget fordi kvoteordningen som gjelder nå ikke har hatt tilstrekkelig effekt, sier Grydeland til Bergens Tidende.

Forslaget er en minstepris på 2,85 euro, drøyt 23 kroner med dagens kurs. Men siden markedsprisen på laks per i dag ligger noe lavere enn dette, legger Kommisjonen opp til å fase prisen inn.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere