EU vurderer forbud mot fildeling

Et lovforslag om forbud mot fildeling skal behandles i Europaparlamentet denne uken. Mens fokus tidligere har vært på organisert kriminalitet, vil en slik lov ville regulere privatpersoners fildeling.

Forslaget er kommet i sammenheng med en satsing på å få bukt med organisert piratkopiering og salg av piratkopiert musikk, film, spill og programvare i Europa.

Hittil har EU-kommisjonen fokusert på organisert kriminalitet. Fokus blir med dette lovforslaget flyttet over på privatpersoner som eksempelvis bruker Kazaa til å bytte filer.

Lovforslaget blir møtt med sterk kritikk fra flere hold, blant annet fra forbrukerorganisasjoner og nettleverandører. Forbrukerorganisasjonene ønsker å beskytte private nettbrukeres integritet, mens nettoperatørene frykter at de blir plassert i rollen som overvåkere.

Forbrukerorganisasjonen Bureau Europèen des Unions de Consommateaurs (BEUC) påpeker at loven, dersom den blir vedtatt, vil sidestille privatpersoner som kopierer til eget bruk med organisert kriminell virksomhet som trykker opp tusener av piratkopier, skriver Ncom.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.