Gå til sidens hovedinnhold

- Europa funker ikke

Mitt Romney advarer mot europeisk velferdsmodell før det braker løs i Iowa.

Tirsdag starter første runde med folkemøter i den republikanske nominasjonsprosessen i USA. USA-ekspert Svein Melby sier at det første folkemøtet, såkalte caucuses, er viktig først og fremst for å skille ut taperne fra vinnerne.

- Iowa er viktig fordi det er første delstat ut. Det har en tendens til å sondere feltet, slik at noen forsvinner på grunn av elendig resultat i Iowa. Og det gir en viss pekepinn om hvilke kandidater som blir storfavoritter, sier Svein Melby, leder av Senter for transatlantiske studier ved Institutt for forsvarsstudier, til Nettavisen.

Om lag 120.000 innbyggere i Iowa kommer til å delta på såkalte caucuser tirsdag kveld, hvor de skal stemme fram 28 delegater. Delegatene skal avgjøre på landsmøtet i august hvem som stiller som republikanerens presidentkandidat i valget 6. november. Derfor gjelder det for hver av kandidatene å få så mange delegater som mulig.

- Driver valgkamp mot Obama
Mens kandidater som Rick Santorum, Ron Paul, Michelle Bachmann, Newt Gingrich og Rick Perry har de siste dagene kjørt harde angrep mot hverandre, så har Mitt Romney allerede begynt å drive valgkamp mot Barack Obama.

- Romney driver en nominasjonskamp mot Obama, mens de andre krangler seg imellom og lar stort sett Romney gå fri. Så vi får se om dette bildet holder seg, sier Melby.

Dette kom også til uttrykk da Romney rettet sine angrep mot Obama, og ikke de andre kandidatene, kvelden før folkemøtene i Iowa.

- Vi er mulighetens land, men jeg tror presidenten ønsker å forvandle oss til en europeisk velferdsstat, en stønadsnasjon hvor rollen til staten ikke er å tilby oss frihet og muligheter, men istedenfor er rollen til staten å ta noe fra noen og gi til andre i likhetens navn, sa Romney til sine støttespillere i Iowa dagen før folkemøtene.

- Jeg ønsker ikke å bli en europeisk velferdsstat. Europa fungerer ikke der, og det vil aldri fungere her, sa Romney.

- 40 prosent er usikre
Meningsmålingene har vist at om lag 40 prosent av de registrerte, republikanske velgerne i Iowa - som har mulighet til å delta på de såkalte folkemøtene - har ennå ikke bestemt seg. Melby tror Romney har mye å tjene på denne usikkerheten.

- Det er ofte en tendens at man havner ned på det trygge alternativet om man er i tvil, og jeg vil tro at det trygge alternativet er Mitt Romney, sier Melby.

Melby sikter til at Romney har langt mer erfaring, kompetanse og kunnskap enn de andre kandidatene, og har en velsmurt organisasjon som har kjennskap til hvordan nominasjonsprosessen fungerer.

- Det som er problemstillingene er at Det republikanske partiet i forenklet forstand er delt inn i en moderat og en konservativ del. Den moderate har Mitt Romney for seg selv, mens i den konservative delen er det i hvert fall fire som kjemper, sier Melby.

Men Melby utelukker ikke at den konservative delen av partiet kan samle seg og peke ut en favoritt som for eksempel Rick Santorum.

- Bedre å satse på Romney
Likevel mener Melby at Romney, som tapte mot John McCain i 2008, er den eneste tungvekteren blant mange middelmådige kandidater i Iowa.

- Den moderate delen av partiet er i mindretall, men selv de konservative innser at man ikke kan sende hva som helst opp mot Obama. Og da tror jeg det er bedre å satse på Romney, sier Melby.

I løpet av de neste månedene skal Det republikanske partiet avholde en rekke såkalte caucuses og nominasjonsvalg i amerikanske delstater for å utpeke en verdig motkandidat til Demokratenes Barack Obama.

Caucuses er valgmøter hvor registrerte, republikanske velgere deltar aktivt og åpenlyst i prosessen med å stemme fram en kandidat ved å velge ut delegater.

- Dette er et medlemsmøte hvor man må fysisk møte opp, enten på bedehuset, skolen eller hvor enn det måtte være. Det blir diskutert politikk i en del timer, så du må være såpass interessert at du orker å drive med politikk en hel kveld. Og så på slutten av disse møtene skal det stemmes, og her er det nok litt ulik praksis fra sted til sted, sier Melby.

- De som er i lokalet stiller seg i ulike grupperinger, avhengig av hvilke kandidater de støtter. Og så telles hoder. Og for å komme med i totalregnskapet så må kandidatene ha et viss tall for å nå opp til en sperregrense. Om kandidaten ikke når opp, så må velgerne finne seg en annen kandidat å støtte, sier Melby.

Kilder: BBC, The New York Times, The Times.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar