Nye iherdige diplomatiske fremstøt i helgen viste ingen tegn til noen demping av den svært spente og opphetede Ukraina-konflikten.

Både USA og Storbritannia hevder en russisk invasjon av Ukraina er nært forestående og kan skje i løpet av dager. Britene hevder det kan skje «hvert øyeblikk».

- Jeg frykter det er en overhengende fare for det, sier minister for Storbritannias væpnede styrker, James Heappey, til Sky News.

- Dette er en advarsel, fordi minutter etter at Putin gir ordren, vil det kunne falle missiler og bomber over ukrainske byer, sier han.

USA lekker imidlertid enda mer konkret informasjon om når et eventuelt russisk angrep kan forekomme.

Les også: Zelenskyj: Onsdag er en dag for samhold, ikke invasjon

USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver Jake Sullivan uttalte til Politico på tampen av forrige uke at en invasjon kan finne sted før OL er ferdig den 20. februar. Tidligere er det blitt spekulert på at Putin vil avvente en invasjon til etter at OL er overstått for ikke å ta vekk oppmerksomhet fra Kina.

Les også: Putin slo til bare dager etter OL i 2014. Spørsmålet er om det samme skjer i år

Den amerikanske allmennkringkasteren PBS har nylig meldt at amerikanerne mener å vite at Putin allerede har tatt en beslutning om å invadere.

Les også: UD ber norske borgere forlate Ukraina

Nettstedet NatSec Daily har tidligere meldt at president Joe Biden skal ha betrodd seg til vestlige ledere i en times lang telefonsamtale forrige uke. Der nevnte også han at onsdag 16. februar er en mulig dato for invasjonen, skriver Politico.

Offisielle tjenestemenn i USA har også uttalt til nettstedet Politico at de har etterretning som tyder på at angrepene starter på onsdag.

- Alle virkemidler tas i bruk

Seniorforsker Jakub M. Godzimirski ved NUPI, som har forsket på russisk sikkerhetspolitikk i flere tiår, sier at USA og Vesten har tatt i bruk alle redskapene i verktøykasse i den pågående konflikten med Russland.

- Alle aktører som opererer på internasjonalt plan har mange typer makt-instrumenter til rådighet. Amerikanerne anvender det som kalles DIME. Det er en forkortelse for virkemidlene diplomati, informasjon, militæret og økonomi. I dag blir alle disse virkemidlene tatt i bruk, sier Godzimirski.

- Det er mye diplomatisk virksomhet. Det pågår også en massiv informasjonskampanje på begge sider, hvor det sendes ut budskap som skal forvirre motparten. Russland har en stor militær styrkeopptrapping på grensen, og både USA og Storbritannia sender våpen til Ukraina. I tillegg foreligger det trusler om økonomiske sanksjoner, sier Godzimirski.

- Putin har malt seg inn i et hjørne

Godzimirski viser også til en nylig uttalelse fra Dmitri Trenin, som er direktør ved Carnegie Moscow Center. Trenin trekkes fram som én av Russlands fremste sikkerhetspolitiske analytikere.

- Ham er det verdt å lytte til. Han tvitret nylig en melding hvor han mente at amerikanernes strategi var forholdsvis klok. Han viser til denne informasjons-sfæren som USA har tatt i bruk, hvor de kommer med masse informasjon om at en krig er rett rundt hjørnet. Hvis Russland da ikke går til krig, kan det fremstå som en slags amerikansk seier fordi USAs informasjonsvirksomhet har bidratt til å forebygge en «varm» krig. Men hvis Russland går til krig, kan det tyde på at USA har kilder i Putins nære krets og at amerikanerne vet hva som vil skje, sier Godzimirski.

Les også: USA ber amerikanerne forlate Ukraina nå

- Uansett utfall vil USAs troverdighet som stormakt styrke seg. Enten har USA vært i stand til å forutse hva som vil skje basert på etterretningskilder i Putins nærmeste krets eller så har de avverget en krig med sin informasjonskampanje, sier han.

- Jeg mener Putin har malt seg litt inn i et hjørne fordi han må foreta seg noe for å beholde troverdigheten. Hvis han ikke gjør noe, blir han avslørt som en bløffmaker og mister troverdighet. Og hvis han gjør noe, må han regne med kraftige motreaksjoner, sier Godzimirski.

Russland omtalte uttalelsene om en «nært forestående» invasjon som hysterisk, og avviser at de har disse planene. Ukraina er også kritisk til de stadige meldingene om at en invasjon er nært forestående. Ukraina krever forsikringer fra USA om at det foreligger konkret etterretning om en mulig invasjon på 16. februar.

- Hvis dere eller noen andre har ytterligere informasjon vedrørende 100 prosent sjanse for en russisk invasjon på den 16. februar, vær vennlig og videresend den informasjonen til oss, sier Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en uttalelse.

- En eim av München i luften

Storbritannias forsvarsminister Ben Wallace har avbrutt ferien i helgen. Han sammenligner Vestens diplomatiske innsats i Ukraina-konflikten med avspenning- og forsoningsforsøkene overfor Nazi-Tyskland på slutten av 1930-tallet, melder nyhetsbyrået AFP.

Wallace antydet i et intervju med The Sunday Times at enkelte ikke-navngitte vestlige land ikke var tøffe nok overfor Russland.

- Det kan hende at Putin bare slår av stridsvognene og alle går hjem til sitt, men det er en eim av München i luften hos enkelte i Vesten, sier Wallace.

- Det som bekymrer er at den militære opptrappingen fortsetter til tross for den massive diplomatiske innsatsen. Dette har ikke blitt satt på vent, men det bare fortsetter.

Les også: Ukrainas utenriksminister mener Europa har forhindret russisk invasjon

Russland skal angivelig har en styrke på rundt 130.000 mann langs den ukrainske grensen.

- Henvisningen til München kan tolkes på to måter i dagens kontekst. Den første assosiasjonen er avtalen fra 1938, at noen «store gutter» fatter beslutninger over hodene på noen mindre gutter i klassen, sier Godzimirski.

Godzimirski viser til München-avtalen som ble inngått mellom statslederne Édouard Daladier (Frankrike), Benito Mussolini (Italia), Neville Chamberlain (Storbritannia) og Adolf Hitler (Tyskland). Avtalen gikk i korte trekk ut på at Tyskland skulle få de sudettyske områdene i Tsjekkoslovakia.

- Tsjekkoslovakia ble bare informert om at en slik beslutning ble tatt og at de bare måtte forholde seg til det. Dette var en trist utvikling. Hitler påsto at dette var hans siste territorielle krav i Europa. Chamberlain og Daladier trodde dermed at freden var sikret. Men så brøt andre verdenskrig ut, sier han.

Les også: Dette er myten om NATOs brutte løfter overfor russerne

- USA og NATO har lagt seg på en linje der ingen andres skjebne skal forhandles om uten at de selv er involvert. Ukraina er en suveren stat, og ingenting skal skje uten at de blir involvert først. Men så er det noen land i Vesten som skiller seg litt ut fra mengden. Og der må man få lov til å nevne både Frankrike og Tyskland, og kanskje til og med Østerrike, sier han.

Talsperson for Kreml, Dmitrji Peskov, uttalte mandag at Russland ville ha godtatt et formelt avslag fra Ukraina om fremdidig NATO-medlemsskap - som nettopp er stridens kjerne.

- Dette ville ha bidtratt betydelig til en formulering av en mer meningsfull respon på Russlands bekymringer, uttalte Peskov, ifølge CNN.

Putins tale i München

Den andre assosiasjonen Godzimirski sikter til, er Putins tale på en sikkerhetspolitisk konferanse i München i 2007.

- Da uttrykte Putin russisk misnøye over vestlig politikk og sa at Russland skal satse tungt mot det vestlige hegemoniet. Dette har blitt tolket som en av Putins viktigste taler, at Russland ikke skal la seg kue av Vesten. For noen dager siden var det 15-årsmarkering for denne talen, sier Godzimirski.

Finansministrene fra G7-gruppen sier i en felles uttalelse på mandag at enhver russisk aggresjon vil bli møtt med raske, koordinerte reaksjoner.