Europa rakner i kantene

En gutt vaier med det irske flagget under feiringen av St. Patrick's Day i London tirsdag.

En gutt vaier med det irske flagget under feiringen av St. Patrick's Day i London tirsdag. Foto: Stefan Wermuth (Reuters/Scanpix)

Økonom mener Irland har nådd bristepunktet, og i Hellas er underskuddet ute av kontroll.

11.11.10 15:31

Situasjonen i europeisk økonomi er fortsatt vanskelig. Onsdag kom det to meldinger som sender sjokkbølger over sentralbanksjefene og politikerne i EU-landene.

Både Irland og Hellas fortsetter å slite tungt.

- Irland har nådd bristepunktet
Onsdag kastet investorene vekk irske statsobligasjoner i hopetall. Dette medførte at renten på de 10-årige irske statsobligasjonene steg med 0,67 prosent til 8,64 prosent. Dette er den største oppgangen siden Irland gikk inn i euro-samarbeidet i 1999.

De siste ukene et betydelige salgspress i markedet for irsk statsgjeld har økt med nyheten om at et av verdens største clearingssentraler, LCH.Clearnet fra fredag øker kravet for sikkerhetsstillelse ved handel i irske statsobligasjoner. Økonom ved det britiske meglerhuset Icap, Don Smith, sier til Financial Times at den irske økonomien er på bristepunktet etter den siste renteøkningen.

- Irske obligasjonsrenter fortsetter å stige, og i dag (onsdag red. anm.) var det igjen en dårlig nyhet. Investortilliten til Irland er rystet og den seneste trek fra LCH.Clearnet er et meget dårlig tegn. Det utgjør potensielt et vendepunkt, som irene vil ha problemer med å komme seg over, sier han til den britiske forretningsavisen.

Klarer ikke målene
I den andre enden av Europa, sliter Hellas med å få underskuddet sitt under kontroll. Nye tall viser at Hellas vil redusere budsjettunderskuddet betydelig mindre enn planlagt.

Nå venter grekerne at underskuddet vil bli 9,2 til 9,3 prosent av bruttonasjonalproduktet, noe som er langt mindre enn målsettingen på 7,8 prosent. Opplysningene kommer fra en anonym kilde nyhetsbyrået Reuters har snakket med.

Det spørs nå hvordan representantene fra IMF, EU og Den europeiske sentralbanken reagerer på opplysningene. De skal ha møter med greske myndigheter i neste uke, for å klargjøre hvorvidt de skal overføre den tredje kapitaloverføringen av den tidligere vedtatte greske redningspakken.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.