Gå til sidens hovedinnhold

Europa rystet etter EU-valget

Politisk jordskjelv i Frankrike, Storbritannia, Tyskland, Sverige, Ungarn og Hellas etter nattens EU-valg.

Ytre høyre størst i Frankrike, høyrepopulister/nasjonalister størst i Italia og Ungarn, katastrofe for Mays konservative parti og utrolig måling for Brexit-tilhengerne.

Gunnar Stavrum: Nasjonalistene frem etter politiske jordskjelv

Marine Le Pen og hennes ytre høyreparti Nasjonal samling er størst i EU-valget i Frankrike, viser estimater. Like bak ligger Macron og hans koalisjon.

Nasjonal samling får en oppslutning på 23,5 prosent, viser estimater fra EU-valget. Hakk i hæl ligger president Emmanuel Macron og hans parti LREM med flere koalisjonspartier med 22,4 prosent, altså 1,1 prosentpoeng.

Marine Le Pen erklærte valgseier etter at de første valgdagsmålingene ble offentliggjort.

Krever nyvalg

– Det er en enorm ære å få den tilliten franskmennene har gitt oss gjennom å utpeke oss til landets største parti. Prognosene bekrefter den nye skill elinjen mellom globalister og nasjonalister i Frankrike og resten av verden, sier Le Pen søndag kveld.

Parti lederen sier hun tror EU-valget er et frampek på seier for hennes parti i Frankrikes presidentvalg i 2022, og ber president Macron om å være proaktiv gjennom å oppløse nasjonalforsamlingen.

– Det er opp til republikkens president å ta konsekvensene av dette. Han har ikke noe annet valg enn å i det minste oppløse nasjonalforsamlingen og utlyse nyvalg, sier Le Pen.

Oppslutningen om EU-valget i Frankrike var på 50,9 prosent.

Les også

Alt om EU-valget - slik blir det nye EU-parlamentet

Grønn framgang

Estimatene viser også en betydelig framgang for det grønne partiet EEVL, som har fått oppslutning på 13,1 prosent.

Sosialistpartiet og sentrumvenstre-alliansen får 6,4 prosent av stemmene på de foreløpige resultatene, mens Frankrikes tradisjonel le sentrumhøyre-parti Les Républicains får 8,2 prosent av stemmene.

Les også: Massiv seier for Farages brexitparti

Brexitparti kan bli EU-parlamentets største

Brexitpartiet i Storbritannia, som vil ha landet ut av EU så raskt som mulig, kan bli det største enkeltpartiet i hele EU-parlamentet.

Stemmetellingen pågår fortsatt i flere EU-land, men flere medier melder mandag morgen om en oppsiktsvekkende seier for Brexitpartiet.

Det ligger an til å bli større enn alle andre enkeltpartier i EU-parlamentet, ifølge den britiske avisa Daily Telegraph , tabloidavisa Daily Express og det svenske nyhetsbyrået TT.

Brexitpartiet ser ut til å få rundt 29 mandater. Dette er omtrent like mange som de konservative i Tyskland, men de britiske EU-motstanderne kan altså trekke det lengste strået til slutt.

– Har aldri skjedd før

Uansett er det klart at Brexitpartiet har danket ut alle andre partier i Storbritannia.

– Aldri tidligere i britisk politikk har et nytt parti dannet for bare seks uker siden, vunnet et nasjonalt valg, sier partileder Nigel Farage.

Tradisjonelt har britisk politikk fungert som et topartisystem hvor De konservative og Labour har dominert. Men begge disse partiene ligger nå nærmest med brukket rygg.

9 prosent til Toryene

De konservative, som sitter i regjering, får bare 9 prosent av stemmene. Labour får 14 prosent – mindre enn halvparten av Brexitpartiet, som får nærmere 32 prosent.

Også Liberaldemokratene, som mener Storbritannia må bli værende i EU, gjør et kanonvalg. Med en økning på 13 prosentpoeng fra forrige valg, opp til 20 prosent, ligger søndagens EU-valg an til å bli deres beste i historien.

Også for miljøpartiet Green er tallene grønne. De har gått opp 4 prosentpoeng til 12 prosent.

Partiene i EU-parlamentet samarbeider i større grupperinger som består av beslektede partier fra de ulike landene. Grupperingen som samlet sett har fått flest stemmer i EU-valget, er EPP, som består av konservative og kristendemokratiske partier.

Høyrepopulistene kommer også først i Italia, der innenriksminister Matteo Salvini og hans parti Ligaen lå an til å få en oppslutning på 33,6 prosent.

Les også: Tsipras utlyser nyvalg i Hellas etter EU-nederlag

Tyskland

De grønne går kraftig fram i EU-valget i Tyskland, mens regjeringspartienes oppslutning har falt betydelig. Sosialdemokratiske SPD får bare 15,6 prosent av stemmene, viser foreløpig resultat. For fem år siden fikk SPD 27,3 prosent av stemmene i EU-valget.

Statsminister Angela Merkels kristendemokrater i CDU og det bayerske allierte CSU får 28,7, ned fra 35,3 prosent i EU-valget for fem år siden. Ifølge nyhetsbyrået AP er resultatet det dårligste for regjeringspartiene etter andre verdenskrig.

De grønne er valgets store vinner og kommer på andre plass med 20,7 prosent. I EU-valget i 2014 fikk miljøpartiet 10,7 prosent av stemmene. Partiet har altså doblet sin oppslutning på fem år.

Les også: Le Pen erklærer seier i Frankrikes EU-valg

Sverigedemokraterna gjør et byks

Miljöpartiet går tilbake med over 5 prosentpoeng fra forrige EU-valg, mens Sverigedemokraterna gjør et byks på målingene, viser foreløpig resultat.

Miljöpartiet fikk 15,4 prosent av stemmene i EU-valget i Sverige i 2014 og var det partiet med nest mest stemmer. I år har de krypet ned til 9,5 prosent og er det partiet med femte mest stemmer, viser estimater.

Mens Miljöpartiet taper, går høyrepopulistiske Sverigedemokraterna fram. De øker med 7,3 prosentpoeng fra forrige valg. Foreløpig ligger de an til å få 16,9 prosent.

Også Centerpartiet øker ifølge de foreløpige resultatene. Opp til 10,3 prosent, noe som er en økning på 4,3 prosentpoeng.

Arbeiderpartiets svenske søsterparti, Socialdemokraterna, som på SVTs valgdagsmåling fikk 25,1 prosent av stemmene, endte til slutt på bare 23,6 prosents oppslutning når alle stemmene var talt opp. Det er ifølge Expressen, SVT og andre svenske medier partiets dårligste måling noensinne i et svensk valg. Partiet beholder imidlertid statusen som Sveriges største parti og det beholder også sine fem representanter i Brussel.

Ungarn - storseier for Orbans parti

Statsminister Viktor Orbans nasjonalistiske parti Fidesz har gjort et brakvalg i valget på EU-parlament i Ungarn. Jobbik på ytre høyre går kraftig tilbake.

Med 98 prosent av stemmene talt opp, har Fidesz fått en oppslutning på 52 prosent ifølge avisen Magyar. Det er opp ett prosentpoeng fra valget i 2014.

Venstreorienterte Demokratisk koalisjon (DK) ligger på andreplass, men er langt bak med sin oppslutning på 16,3 prosent. Det lille liberale partiet Momentum ligger an til å for første gang få et sete i EU-parlamentet med en oppslutning på 9,7 prosent.

Les også: Storseier for Orbans parti i det ungarske EU-valget

Sosialistene (MSZP) får 6,6 prosent, like foran ytre høyrepartiet Jobbik som får 6,5 prosent. Sistnevnte har falt dramatisk siden sist EU-valg, da de fikk 15 prosent av stemmene.

Miljøpartiet LMP ligger an til å miste sitt ene sete. Til sammen har Ungarn 21 seter.

Oppmøtet i Ungarn ble rekordhøyt, og 41,7 prosent hadde benyttet seg av stemmeretten en halvtime før valglokalene stemte. Forrige rekord var 38,5 prosents valgdeltakelse i 2004.

Fidesz ble tidligere år kastet ut av den konservative partigruppen EPP på grunn av den ungarske regjeringens anti Brussel-valgplakater. Orban selv har ikke utelukket å forlate gruppen hvis den ikke går mer i retning av høyrepopulister som Italias innenriksminister Matteo Salvini.

Italia - historisk seier for Salvini

Høyreorienterte Ligaen med Matteo Salvini i spissen ligger an til å få flest stemmer i EU-valget i Italia, viser foreløpige prognoser.

Ligaen får 28,7 prosent av stemmene, viser de foreløpige målingene. Det er en økning på 22,5 prosentpoeng fra forrige EU-valg.

Sammenlignet med valget om ny nasjonalforsamling i fjor, har partiet doblet sin oppslutning – opp 17,2 prosentpoeng.

Femstjernersbevegelsen, som vant valget i Italia i fjor og dannet regjeringskoalisjonen Ligaen, var det partiet som fikk tredje flest stemmer – 20,7 prosent. Nest mest fikk Demokratiske parti (PD) – 22,5 prosent.

To andre partier i Italia kom over sperregrensa på 4 prosent: Silvio Berlusconis konservative Forza Italia med 9,8 prosent, samt høyreorienterte Brødre av Italia med 5,7 prosent.

Hellas

Hellas' statsminister Alexis Tsipras framskynder valget i landet etter at hans parti Syriza led nederlag i søndagens EU-valg.

– Etter andre runde av lokalvalget (2. juni), vil jeg be presidenten om å umiddelbart holde nasjonalt valg, sier Tsipras i en TV-sendt tale søndag kveld.

Les også: Valgdagsmåling: Sverigedemokraterna tredje størst i EU-valget

Hans parti Syriza ligger ifølge prognoser fra det greske innenriksdepartementet an til å få 24 prosents oppslutning i det greske EU-valget søndag. Det konservative opposisjonspartiet Nytt Demokrati ligger på sin side an til å få 32,8 prosent av stemmene.

Les også: Nederlag for Dansk Folkeparti – Venstre størst i EU-valget

Polen

Det polske høyreorienterte regjeringspartiet Lov og rettferdighetspartiet (PiS) vil ifølge de foreløpige resultatene vinne EU-valget i Polen.

De foreløpige resultatene i EU-valget viser at PiS får 43,1 prosent av stemmene, noe som er 11,4 prosentpoeng mer enn ved forrige valg i 2014.

Grønn bølge

Grønne partier fosset fram i flere av EUs medlemsland. Det skjer etter en vår der hundretusener av ungdommer har skolestreiket for klimaet i land som Belgia og Tyskland.

– En grønn bølge er i ferd med å materialisere seg i Europa, og det bekrefter at vi i økende grad ses på som et fullverdig alternativ til de tradisjonelle partiene, og ikke som et nisjeparti, sier belgiske Philippe Lamberts, som er en av lederne for den grønne blokken i EU-parlamentet.

Les også: De grønne og ytre høyre mot brakvalg i Belgia

Tilbakeslag for storpartiene

De tradisjonelle storpartiene i sentrum går tilbake i flere EU-land.

– Jeg føler ingen stor seier i dag, konstaterer Manfred Weber fra det bayerske partiet CSU.

Han har vært spisskandidat for EPP, som er en gruppe av konservative og kristendemokratiske partier i EU-parlamentet. EPP forblir største blokk med rundt 179 av de 751 setene i EU-parlamentet, men går samtidig markant tilbake sammenlignet med valget i 2014.

Les også: Storkoalisjon mister flertallet i EU-parlamentet

Det samme gjør sosialdemokratene i S&D, med den konsekvens at EPP og S&D mister flertallet de har hatt sammen.

Fragmenteringen

Fragmenteringen vil umiddelbart få konsekvenser når EUs nye lederskap skal utnevnes.

Les også: Theresa May kunngjorde avgang i følelsesladd tale

Mens de moderate høyrepartiene og sosialdemokratene tidligere har kunnet fordele postene mellom seg, må de nå danne bredere koalisjoner for å få flertall.

Det betyr at kompliserte diskusjoner er i vente de nærmeste ukene. Spesielt de liberale og macronistene kan ventes å kreve sitt.

Les også: Boris Johnson åpner for «no deal»

Webers forslag er brede samtaler der moderate høyrepartier, sosialdemokrater, liberale partier og de grønne alle deltar.

– Men ett budskap er krystallklart: Vi vil ikke samarbeide med dem som ikke tror på Europa, med dem som ønsker å ødelegge Europa, sier den tyske EPP-toppen.

Gunnar Stavrum: Nasjonalistene frem etter politiske jordskjelv

Kommentarer til denne saken