Europaparlamentet ber medlemslandene beskytte Edward Snowden mot USA

Edward Snowden er en amerikansk IT-tekniker og varsler som var utplassert i National Security Agency (NSA) da han lekket graderte opplysninger om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til The Guardian og The Washington Post i juni 2013.

Edward Snowden er en amerikansk IT-tekniker og varsler som var utplassert i National Security Agency (NSA) da han lekket graderte opplysninger om det amerikanske etterretningsprogrammet PRISM til The Guardian og The Washington Post i juni 2013. Foto: The Guardian (Afp)

Oppfordrer til å droppe alle anklager mot NSA-varsleren.

29.10.15 20:32

Europaparlamentet stemte torsdag om å droppe alle kriminelle anklager mot NSA-varsleren Edward Snowden og tilby ham asyl og beskyttelse, melder The Independent.

Med 285 stemmer mot 281 anerkjente parlamentsmedlemmene Snowdens status som «menneskerettighetsforkjemper». De ber også medlemslandene om å gi ham beskyttelse mot utlevering til USA, der han er ettersøkt for spionasje.

Snowden forlot USA og fikk politisk asyl i Russland i 2013 etter at han avdekket massiv overvåking av internasjonal tele- og datatrafikk.

Han hadde da i flere år arbeidet som datatekniker i CIA og for National Security Agency (NSA).

USA har siktet ham for spionasje og krever ham utlevert.

Snowden twitret selv om nyheten tidligere i dag og kalte det hele «ekstraordinært» og en «game-changer».


I resolusjonen som ble vedtatt, sa parlamentsmedlemmene at «for lite har blitt gjort for å ivareta borgernes fundamentale rettigheter etter avsløringene om masseovervåkning».

EU-kommisjonen blir også oppfordret til å sikre at dataoverføringer til USA er underlagt et «effektivt beskyttelsesnivå» og å undersøke bekymringer over lovene om overvåkningene i flere EU-land.

Det er ifølge The Independent opp til hvert enkelt medlemsland å implementere resolusjonen.

Les også: Edward Snowden får Bjørnson-prisen

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag