Gå til sidens hovedinnhold

Europas ledere varsler et tungt nytt år

Aten (NTB): Europas politiske ledere tror 2012 blir vanskeligere enn det året vi akkurat har lagt bak oss. Økonomer spår resesjon.

- Neste år vil uten tvil bli vanskeligere enn 2011, sa Tysklands statsminister Angela Merkel i sin nyttårstale. Hun tror Europa står foran de verste prøvelsene på årtier.

Frankrikes president tror ikke krisen er over, og Italias president oppfordrer sitt folk til å ofre mer for å redde landet fra økonomisk kollaps. Hellas' statsminister sier det kriserammede landet går inn i et meget hardt år der alle grekere må kjempe sammen for å forbli i eurosonen og unngå økonomisk sammenbrudd.

Ledende økonomer som har deltatt i en spørreundersøkelse gjennomført av BBC, sier de venter resesjon i Europa første halvdel av 2012. Kostnadene ved å låne har skutt i været de siste månedene i noen av de største økonomiene i eurosonen, blant annet i Italia og Spania, fordi utlånerne tviler på om disse landene vil ha penger til å betale tilbake det de allerede har lånt.

Politikeren som omtales som Europas leder for tiden, Angela Merkel, forsøkte likevel i sin nyttårstale å legge inn noen momenter med positivt fortegn i sin omtale av det europeiske samarbeidet. (©NTB)