*Nettavisen* Nyheter.

Europas raskeste datamaskin innviet

Jülich Research Center i Tyskland innvier mandag Europas raskeste superdatamaskin. Det matematiske instituttet vil råde over verdens tredje raskeste supermaskin.

Maskinen har en regnekapasitet på ni teraflops, det vil si at den kan utføre ni tusen milliarder regneoperasjoner i sekundet. Bare to superdatamaskiner i verden overgår denne maskinen i verden.

Det er Jülich Research Center like utenfor Aachen i Tyskland som har betalt et tosifret antall millioner for superdatamaskinen fra IBM. Maskinen skal brukes til forskning på nanomagneter, komplekse magnetiske strukturer i molekyl- og atomstørrelse.

Maskinen skal avløse forskningssenterets gamle Cray-system, og gir 10 ganger mer regnekraft enn den forrige løsningen.

Earth Simulator i Japan og ASCI White i USA er verdens to sterkeste superdatamaskiner, men det nye systemet til Jülich Research Center vil kapre siste pallplassering i den prestisjefylte kampen.

Superdatamaskinen skal tilsluttes det nasjonale tyske datanettverket Unicore, et nettverk som knytter sammen alle nasjonale datasentre i Tyskland. På lengre sikt vil forskere i hele Europa få tilgang til regnekraften via det europeiske prosjektet EuroGrid, skriver Jyllands-Posten.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.