Gå til sidens hovedinnhold

Europeisk drapsliga ettersøkt

Elleve europeere skal ha drept en mann på et luksushotell i Dubai.

Politimyndighetene i Dubai har utstedt en arrestordre for elleve «agenter med europeisk pass», som er mistenkt for drapet på en Hamas-leder i Dubai i fjor.

20. januar ble Hamas-kommandant Mahmoud al-Mabhouh (50) funnet død på sitt hotellrom på luksushotellet Al Bustan Rotana i Dubai.

Hamas, som er den palestinske islamistiske gruppen som tok over kontrollen på Gazastripen i 2007, opplyser at Mabhouh var i Dubai for å kjøpe våpen til den militante gruppen. De anklager israelske Mossad-agenter for å stå bak attentatet.

Profesjonell drapsliga
Dubais politisjef sier at seks av de mistenkte hadde britiske pass, tre var irske, én var fransk og den siste var tysk, melder BBC.

En av de mistenkte er en kvinne med irsk pass.

Alle de mistenkte var en profesjonell drapsliga som trolig får støtte av en utenlandsk makt, opplyser politisjefen.

Les også: Forgiftet på luksushotell i Dubai

- Mossad kan stå bak
Politisjefen har også vist bilder fra overvåkingskamera av gruppen som tar seg inn på hotellrommet til Mabhouh. Mennene skal ha vært i forkledning og utstyrt seg selv med parykker og falske barter.

- Vi utelukker ikke at Mossad er involvert (den israelske etterretningstjenesten), men når vi arresterer de mistenkte så vil vi kunne vite hvem som er mesterhjernen, sier oberstløytnant Dhafi Khalfan Tamim, politisjefen i Dubai.

Tamim sier at politiet har videreformidlet identitetene til de mistenkte til Interpol. Ifølge obduksjonsrapporten ble Mabhouh drept med elektrisk strøm. Tidligere har det blitt meldt at han ble forgiftet.

Grunnlegger av Hamas' militærfløy
Mabhouh var en av grunnleggerne av al-Qassam-brigaden, som er militærfløyen til Hamas. Ifølge etterretningskilder i Midtøsten hadde Mabhouh ansvar for smugling av våpen fra Iran inn til Gazastripen. Han forlot Gaza i 1989 og flyttet til Damaskus.

Mabhouh skal ha reist fra Damaskus til Dubai med et falskt pass i januar. Ifølge kilder skal han ha blitt forfulgt av agenter helt fra han satte sine føtter på flyet i Damaskus.

Israel har tidligere anklaget Mabhouh for å stå bak bortføringen av to israelske soldater, Avi Sasportas og Ilan Saadon, som senere ble drept.

Offisielle Hamas-tjenestemenn besøkte familien til den avdøde Mabhouh på Gazastripen like etter drapet. De sverget overfor de pårørende at drapet skulle hevnes.

De offisielle Hama-tjenestemennene hevder Mabhouh ikke er det første offeret som er blitt utsatt for drap av Mossad.

Varslet hevnaksjoner
Hamas varslet kort tid etter attentatet omfattende hevnaksjoner mot israelske tjenestemenn i Europa, men dette har blitt tonet ned av noen Hamas-representanter.

- Vi forbeholder oss retten til å besvare denne kriminelle handlingen på et passende tidspunkt og sted. Vi i Hamas vil understreke at vår slagmark er i de palestinske landområder og at vår kamp med fienden er i Palestina, og ikke på utenlandsk grunn, sa en høytstående Hamas-medlem, Khalil al-Hayya, til The New York Times i forrige måned.

Kommentarer til denne saken