RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Paul Weaver (Mediehuset Nettavisen)

Europeisk fagbevegelse tar til gatene mot krisa

Sist oppdatert:
Det siste året har vi sett at elitene i EU har dratt fram kuttekniven og brukt den flittig. I morgen tar europeisk fagbevegelse til gatene mot at de skal betale for ei krise de aldri har skapt.

KOMMENTAR: Konsekvensene av kuttene har vi sett nok av. Arbeidsledigheten i EU bikket over 10 prosent i utgangen av 2011, og i sommer var over halvparten av alle ungdommene i Spania og Hellas uten arbeid. Det vises ingen tegn til bedring for tilstandene på kontinentet. Fagbevegelsen i Europa har skjønt at bedringen ikke kommer av seg selv, og organiserer derfor en generalstreik.

Krisa skyldes ikke EU i seg selv, men det systemet som EU bygger på. De rikeste er fortsett rike, mens helt vanlige folk tvinges ut i arbeidsledighet og en usikker framtid. Nå blir det full generalstreik for millioner av arbeidstakere i seks av de mest utsatte landene. Samtidig kommer det støtte fra hele Europa. Det kan bli den første virkelige europeiske generalstreiken mot den samfunnsødeleggende krisepolitikken i eurosonen.

Når vanlige spanjoler kastes ut av sine hjem, og ut i fattigdom, stiller regjeringen opp med 170 milliarder kroner i redningspakke til en av Spanias største banker, Bankia. Og når folk tar til gatene i protest møter de massiv politisk undertrykking. Ensidig voldsbruk fra politi og statsmakt virker å være myndighetenes strategi for å skape redsel og lamme folks motstand mot krisepolitikken. Men i morgen vil fagbevegelsene i Europa samle seg for forandring.

I Norge sliter fagbevegelsen med våre egne problemer. EØS-avtalen spyr ut det ene arbeiderfiendtlige regelverket etter det andre. Samtidig som vi har de problemene er norsk fagbevegelse sterk og har gjennomslagskraft. Det gjør oss bedre rusta til en eventuell krise. En støtte til generalstreik mot EUs kuttpolitikk er riktig og viktig i disse tider.

Det er en helt uakseptabel politisk utvikling som myndighetene i kriserammede land, sammen med den europeiske sentralbanken, IMF og det udemokratiske EU-styret i Brüssel må ta ansvaret for.

De lammer folkestyret og lar vanlige folk synke ned i fattigdom i forsøket på å redde finanssektoren og de internasjonale storbankene.

Vi kan ikke lukke øyene for situasjonen i Europa. Når fagbevegelsen tar til gatene og organiserer en så stor streik bør de få støtte av oss i Norge. Vi ser at moderne venstresidepartier er på frammarsj over hele Europa. Syriza i Hellas, tomatpartiet i Nederland, enhedslisten i Danmark og Rødt i Norge er en del av det. Mye av det har vært en reaksjon på krisa. Mens høyresidepolitikk er mye av grunnen til krisa har ikke sosialdemokratene hatt et svar. Mange av dem har til og med vært med å skape den ved å føre høyrepolitikk. Derfor tvinger det fram mer radikale løsninger. Rødt vil jobbe for å gi folk demokratisk kontroll over økonomien og frihet fra markedstvang.

Det er valg i Norge om 300 dager. Hvilken vei skal vi gå i Norge når krisa har rammet Europa, og vi ikke har en garanti for at den ikke rammer Norge?

Finanssektoren må underlegges demokratisk valgte institusjoner både nasjonalt og internasjonalt. Et utvidet folkestyre for å skape større sosial rettferdighet er eneste vei bort fra et EU og Europa stadig mer preget av autoritær krisepolitikk, økonomisk og sosial oppløsning, og tendenser til høyreradikalisme og fascistisk voldsbruk.

Svaret på krisa bør være gjeldsslette og reorganisering av viktige bank- og finansinstitusjoner. Det handler om demokratisk kontroll og om rettferdig fordeling. Vi bør styrke folkestyre, ikke svekke det.

Av leder i Rød Ungdom, Seher Aydar

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere