Europeisk næringsliv setter på bremsene

London (NTB-DPA): Hjulene svirrer saktere i europeisk næringsliv. En indeks over virksomheten har falt til sitt laveste nivå på nesten tre år, og forretningsfolk nøler med å satse, melder BBC.

PMI-indeksen, som bygger på opplysninger fra innkjøpssjefer i næringslivet, har falt til 45,9. Det uformelle EU-toppmøtet i Brussel denne uken greide ikke å dempe uroen over krisen i Hellas og andre euroland, het det på den britiske rikskringkastingens nettsider torsdag.

- PMI-tallene ser virkelig horrible ut. De er en klar advarsel om nedgang i eurosonens samlede BNP - verdien av de produserte varene og tjenestene - i andre kvartal etter stagnasjon i første, sier Martin van Vliet i den internasjonale bankgruppen ING.

- Dette er ikke bra, og tallene fra Tyskland var spesielt skuffende, mener Peter Dixon i tyske Commerzbank.

Den tyske økonomien viser fortsatt oppgang i eksporten, men det private forbruket innenlands står nesten stille. Investeringene i maskiner og annet utstyr faller.

Mange europeiske investorer har satt penger i tyske og britiske statsobligasjoner, som betraktes som «trygge havner» i økonomisk urolige tider. Prisene på slike verdipapirer har steget, og rentene på obligasjoner med en løpetid på ti år har falt til rekordlavt nivå. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.