RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Europeisk prisvekst faller - klart for rentekutt

Sist oppdatert:
Prisveksten i ØMU-området falt i mai under målsetningen til den europeiske sentralbanken. Dermed er det etter alt å dømme klart for rentekutt fra sentralbanksjef Wim Duisenberg denne uken
Konsumprisindeksen i ØMU-området ventes å bli 1,9 prosent i mai. Det viser et foreløpig estimat fra EUs statistikkmyndigheter.

Ifølge en rundspørring gjort av Bloomberg News blant makroøkonomer var forventningen i snitt 1,9 prosent.

I april lå prisveksten på 2,1 prosent, noe som er over den europeiske sentralbankens mål på 2,0 prosent.

Dette har bidratt til at den europeiske sentralbanken har kuttet renten mindre enn sine kolleger i USA, til tross for at veksten i Europa er i ferd med å stoppe helt opp, noe som er svakere enn i USA.

Mens den amerikanske sentralbanken har et videre mandag, skal den europeiske holde inflasjonen under 2,0 prosent. Da blir det vanskelig å kutte renten, så lenge inflasjonstallene fortsatt ligger over 2 prosent - selv om alle andre varsellamper blinker.

Styringsrenten i Europa er 2,5 prosent, mot 1,25 prosent i USA.

Den europeiske sentralbanken skal ha møte førstkommende torsdag for å vurdere å endre renten.

Med det lavere estimatet for mai, vil trolig den siste hindringen for et rentekutt være fjernet.

Den høyere renten i Europa i forhold til i USA har medført at euroen har styrket seg kraftig i forhold til dollar, noe som gjør situasjonen enda vanskeligere for en europeisk industri som allerede sliter.

Skulle sentralbanksjef Wim Duisenberg og hans kolleger ikke handle nå, kommer trolig europeiske industriledere i samlet flokk med høygafler og fakler for å lynsje dem.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere