Det norske barnevernet har skapt harme over store deler av Europa. 30. mai marsjeres det igjen i gatene for å demonstrere mot det mange mener er maktmisbruk. I begynnelsen av juni blir barnevernet tema i EU.

- Jeg har holdt på med dette siden i mai i fjor. Da begynte jeg å skjønne at noe må skje, og at noen måtte gjøre noe, mener initiativtaker May Lund Nikolaisen. Her er det norske arrangementets Facebook-side.

Selv mistet hun barnet sitt i mars 2014. Mens hun var på møte hos barnevernet, dro de til sykehuset og hentet ungen.

- Husker det som i går
- Måten de tok sønnen min på var umenneskelig. Jeg husker det som det var i går, forteller hun.

Hun ble innkalt til møte hos barnevernet kort tid etter fødselen, uten å bli informert om hva deg gjaldt. Mens hun satt i møte, var barnevernet på sykehuset og hentet barnet.

- Da de fortalte at de tok barnet mitt, så løp jeg ut og kastet meg i en drosje. Jeg dro til sykehuset og løp og løp. Jeg ville holde ham inntil meg og lukte ham en gang til, men sengen var tom, forteller Lund.

- De mente jeg var for trøtt og sliten til å ta meg av et spedbarn. Jeg skjønner det ikke, for de gjorde aldri noe med mitt første barn som nå er over 20 år gammel, sier hun.

Flere europeiske byer
Lund mener at barnevernet i større grad bør sette inn hjelpetiltak, fremfor å ta barna fra foreldrene.

Hun har fått med seg mange, ikke bare i Norge, men også flere andre steder i Europa. Det er planlagt rosedemonstrasjoner i London, Dublin , Stockholm, Bratislava, Vilnius, Edinburgh, Warszawa, København og Tallinn. Du kan klikke på byene for å komme til de hjemmesidene for de enkelte demonstrasjonene.

EU-diskusjon i juni
EU-parlamentariker Tomas Zdechovsky forteller på sin hjemmeside at barnevernet vil bli tema i EU 2. juni. I Tsjekkia kjemper de spesielt for en kvinne som har mistet sine to sønner til barnevernet. Hun risikerer nå at barnevernet tvangsadopterer barna hennes.

- Hva som skjedde med fru ... kan skje med hvem som helst som lever i Norge. De blir falskt anklaget, og istedenfor en beklagelse, så blir barna tatt fra dem på grunn av medieoppmerksomhet. Slik urett har ikke blitt gjort mot tsjekkiske innbyggere siden Andre Verdenskrig, skriver han på sin hjemmeside.

- I Norge stjeler de barna dine
Det norske barnevernet har fått internasjonal oppmerksomhet etter at flere utenlandske foreldre har blitt fratatt barna av det barnevernet.

Russiske myndigheter engasjerte seg etter at en russisk mor i Tromsø mistet sitt barn.

Les: Norsk barnevern skaper overskrifter i Russland

Video fra en tidligere demonstrasjon mot barnevernet. Artikkelen fortsetter under.

På Facebook er det opprettet sider som « Norge, gi oss tilbake barna dere stjal».

- I I Tsjekkia sier de: «Ikke dra til Norge. Der tar de barna dine, fortalte den tsjekkiske journalisten Adela Knapova til Nettavisen i fjor da hun besøkte Norge for å finne ut hva som var feil med barnevernet.

Tsjekkiske politikere har tatt opp praksisen til barnevernet i EU-parlamentet. Tsjekkias president har sammenlignet barnevernet med nazistenes program.

Norsk kritikk mot barnevernet
Også i Norge har det blitt reist kritikk mot barnevernet. Senest i Advokatbladet går sakkyndig psykolog Sverre Asmervik ut og kritiserer sakkyndige i barnevernssaker for til tider å skriver rapporter som kan se ut til å være kjøpt og betalt av barnevernet. Asmervik går i innlegget gjennom to konkrete rapporter og påpeker en rekke urimeligheter.

Du kan lese hele innlegget her.

Lørdag skrev Nettavisen at Høyesterett senere i år skal behandle en sak der barnevernet vil tvangsadoptere et barn. I den saken skriver lagmannsretten at opplysninger om at barnet fikk negative reaksjoner etter samvær med faren, først kom etter at faren ikke samtykket til at barnet skulle bli adoptert.

Les: Barnevernet vil gjøre mann barnløs