Eurosjefen advarer Hellas

PROTEST: Flere tusen mennesker protesterte mandag. Bankene er stengt denne uken, og flere frykter for konsekvensene det vil få.

PROTEST: Flere tusen mennesker protesterte mandag. Bankene er stengt denne uken, og flere frykter for konsekvensene det vil få. Foto: Petros Karadjias (Scanpix)

Regjeringen i Aten er ikke ærlig med befolkningen når den sier at et nei i folkeavstemningen vil styrke det greske forhandlingskortet, mener eurosjef Jeroen Dijsselbloem.

– Den greske regjeringen gir inntrykk av at landets fremtid vil være enklere med et nei-resultat. Dette er ikke å være ærlig med de greske velgerne, sier Dijsselbloem og gjentar at innstrammingstiltak og reformer er avgjørende for den greske økonomien.

– Om folk sier de ikke ønsker det, er det ikke bare intet grunnlag for et nytt låneprogram, det er heller intet grunnlag for Hellas i eurosonen, advarer han.

Hellas' statsminister Alexis Tsipras har sagt at grekere som stemmer nei i søndagens folkeavstemning, vil styrke Atens posisjon i videre samtaler om lånevilkår med kreditorene i EU og IMF.

Eurogruppens leder tror et overveldende flertall av den greske befolkningen ønsker å beholde euroen. Folkeavstemningen vil vise hvorvidt de er forberedt på å godta kuttene som kreves for å oppfylle det ønsket, mener Dijsselbloem.

– Situasjonen blir bare verre med den greske regjeringens oppførsel, mener han.

Eurosjefen har gitt klar beskjed om at eurosonen ikke vil diskutere nye forslag fra Hellas om et nytt låneprogram før etter at folket har talt.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.