RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EUs folkevalgte godkjenner nytt banktilsyn

Brussel (NTB): Etter en lang tautrekking har avtalen om et felleseuropeisk banktilsyn endelig fått EU-parlamentets godkjenning.

Tilsynet er en av grunnsteinene i EUs planer om en egen bankunion for eurolandene og skal overvåke storbankene i eurosonen fra neste høst. Land utenfor eurosonen kan også velge å knytte seg til det nye seg banktilsynet.

- Jeg er svært glad for at EU-parlamentet stemte ja til å opprette banktilsynet som første etappe for bankunionen, sa kommisjonspresident Jose Manuel Barroso etter torsdagens avstemning i EU-parlamentet i Strasbourg.

Tilsynet skal ligge under Den europeiske sentralbanken ESB. Det tok flere måneder å få godkjenningen fra de folkevalgte etter at EU-landene hadde gitt sitt grønne lys. Parlamentet har kranglet om hvor mye innsyn parlamentarikerne skulle ha i ESBs arbeid, et såkalt tilsyn med tilsynet.

Først onsdag kveld var et kompromiss mellom EU-parlamentet og ESB klart, og de folkevalgte ga sin klare tilslutning torsdag. Nå skal kompromisset også godkjennes av medlemslandene i EU før vedtaket om et felleseuropeisk banktilsyn er endelig.

For å få etablert en bankunion må EU også få på plass en avviklingsmekanisme for banker i nød, samt harmonisere reglene for bankinnskuddsgarantier. Håpet er at en bankunion skal gi en helt ny regulering av EUs banker og bidra til at nye økonomiske kriser unngås. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere