RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

EUs omstridte kvoteplan gjelder også Norge

I fremtidige flyktningkriser ønsker EU-kommisjonen at automatiske kvoter for fordeling av asylsøkere skal slå inn. Det vil i så fall også gi kvotekrav for Norge gjennom Dublin-samarbeidet.
I fremtidige flyktningkriser ønsker EU-kommisjonen at automatiske kvoter for fordeling av asylsøkere skal slå inn. Det vil i så fall også gi kvotekrav for Norge gjennom Dublin-samarbeidet. Foto: Yannis Behrakis (Reuters)
Sist oppdatert:
Vedtar EU et omstridt forslag om endring i Dublin-samarbeidet, kommer det krav om flyktningkvoter også for Norge.

Norge vurderer for øyeblikket å delta i en EU-dugnad om å fordele 160.000 asylsøkere.

I tillegg til dugnaden foreslår EU-kommisjonen en permanent kvoteordning innenfor det såkalte Dublin-samarbeidet om asyl. Den endringen betyr at en bindende kvotefordeling skal slå automatisk inn i fremtidige flyktningkriser.

Om en slik tekst vedtas i EU, vil ikke Norge ha noe valg lenger. Vi er med i Dublin-ordningen, og endres den, gjelder bindende kvoter også Norge.

- Assosierte land må godta Dublin-lovverket og utvikling av det uten unntak, heter det fra Kommisjonen.

Forslaget til permanent kvotesystem er imidlertid svært omstridt blant EU-landene, og det er ikke gitt at ordningen blir som Kommisjonen ønsker. Flere av landene motsetter seg bindende kvoter, som skal settes ut fra landenes innbyggertall, økonomiske styrke og tidligere mottak av asylsøkere. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere