*Nettavisen* Nyheter.

Eva Joly og 2000 tipset

SE og HØR har tråkket uti igjen. De har vært så syndige å henge seg opp i at Eva Joly har gitt 2000 i tips. 2000 skattekroner.

31.08.05 17:21

Det burde noen ha gjort for lenge siden.

At bladet i tillegg har hengt seg opp i at korrupsjonsjegeren tar taxi til Gardermoen i stedet for Flytoget, og at hun skatter til Frankrike, mens hun bekler en høyt profilert stilling i den norske staten, er slike ting som pressen burde gjøre.

Så er det opp til Eva Joly å fortelle hvorfor dette er helt i orden.

Det som er enda verre er at Eva Joly burde være den første til å ønske den slags oppmerksomhet velkommen. Han har inntatt en posisjon som liljehvit. Hun skal være bedre enn alle andre. Hun har tjent sitt ry som kompromissløs og ubestikkelig.

Hvorfor skulle det da være noe problem at en flik av pressen stiller noen ikke så hyggelige spørsmål?

Problemet er at spørsmålene er betimelige. Hvis du gir ut 2000 kroner i drinks av det offentliges lommebok etter et relativt begrenset lag til 10.000 kroner, bør noen snarest ta fra deg myndigheten til å fekte med gullkortet.

Har du i ettertid kommet på bedre tanker er det hyggelig, men uvesentlig. Du har der og da vist en sviktende dømmekraft som er betenkelig. Hva med flytoget kontra taxi? Er du i Oslo og tar en taxi til Gardemoen skal du enten være styrtrik eller usannsynlig lat. Selvsagt kan det skje en sjelden gang når bagasjemengden tilsier det, okey, men er det et mønster er det, igjen - betenkelig.

Å skatte til Frankrike er det sikkert mange gode grunner til, og dersom skattedirektoratet har godkjent det, er sikkert alt i orden, men det betyr ikke at det er okey.

Signaleffekten - når du tar på deg et oppdrag som er så opphøyet - er enorm. Når den som skal etterforske de som nettopp unndrar å bemidle det offentlige, ikke bidrar selv en gang, blir det bare pinlig og ufrivillig morsomt.

Hvem er det vi snakker om, en slags reisende superstjerne i offentlig sløsing? Er det regjeringskvartalets Mick Jagger? I stedet for å angripe SE og HØR burde damen ha ønsket artiklene velkommen og åpent forklart og forsvart disposisjonene, dersom de lar seg forsvare.

Ellers blir det, igjen - betenkelig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.