*Nettavisen* Nyheter.

Eva Margrethe må betale eiendomsskatt på en 47 år gammel, uferdig lekehytte

FRA 1968: Evelyn Olsen Lids sønn Trygve startet på denne lekehytta som elleveåring i 1968. Nå er den taksert til 40.000 kroner, og søsteren må betale eiendomsskatt for den.

FRA 1968: Evelyn Olsen Lids sønn Trygve startet på denne lekehytta som elleveåring i 1968. Nå er den taksert til 40.000 kroner, og søsteren må betale eiendomsskatt for den. Foto: Ole-Tommy Pedersen (iFinnmark)

Mener halvferdig lekehytte er verdt 40.000 kroner.

JAKOBSNES (iFinnmark): – Der oppe er den. Du får ta bilder herfra, for det er så mye snø, sier den engasjerte pensjonisten, og peker oppover en knaus på familietomta på Ytre Lid på Jakobsnes.

En harepus hopper innover i skogen når Finnmarken går opp for å knipse, men selv ikke den kan finne ly i byggverket på datteren Eve Margrete Buvarps del av tomta.

– Verdt 40.000 kroner

Bygget kommunens innleide takseringsselskap har prissatt til 40.000 kroner, ble oppført i 1968. Arkitekt og byggherre var Evelyns sønn Trygve Olsen Lid, den gang elleve år.

Les også: Fikk eiendomsskatten tredoblet over natta

Noen paller fra husbygging i nærheten ble snekret sammen til en platting, men prosjektet kom ikke lengre enn så.

Det har imidlertid fått stå, og utgjør en ørliten prikk på den gamle festekontrakten med daværende Finnmark jordsalgskontor.

- Skremmende

Beregnet til 20 kvadratmeter i kategorien garasje/sjå, er den årlige eiendomsskatten Sør-Varanger kommune krever, på en drøy hundrelapp.

– Jeg syns det er skremmende. Alle var jo innforstått med at jo, vi må også betale eiendomsskatt. Men måten det er gjort på, er en skam. Noen har til og med fått skatt på vedstabler med takdekke på, sier hun.

– Hva slags jobb de har gjort med takseringen i kommunen må fuglene vite, sier hun til iFinnmark.

Omstridt

Det var tverrpolitisk enighet om utvidelsen av e-skatten da kommunestyret gjorde sitt vedtak i fjor, selv om Høyre eksempelvis erkjente at de gjorde det med tungt hjerte.

Alternativet var å styre kommunebudsjettet, som også er tynget av stor gjeld, enda et steg Robek-lista og styring fra Fylkesmannen.

Det er firmaet Verditakst AS som har gjort beregningene gjennom vinteren, og folk i kommunen har ventet i spenning. Men da fakturaene startet å dumpe ned i postkassene, startet rabalderet.

Les også: Fire av ti kommuner øker eiendomsskatten

Fiskerhytte til 225.000

Evelyn Olsen Lid luftet frustrasjonen sin i et leserinnlegg i Sør-Varanger Avis. I tillegg til lekehytta, vil hun klage på flere avgjørelser hun mener er helt feil.

En gammel, liten fiskerhytte de har ute på Kjelmøya, er taksert til 225.000 kroner. En nausttomt hun fester, men som brukes av en rekke båteiere til vinteropplag, er definert som skattbar hyttetomt på 1.000 kvadrat.

Det gir en årlig festeavgift på 90 kroner.

– Det er jo ikke store summene, men det handler om prinsipper. Jeg ringte og spurte Finnmarkseiendommen, jeg, om jeg nå i prinsipp kan bygge hytte på tomta. Men da var svaret klart nei, sier hun til iFinnmark.

Det eneste som er på tomta, er båter og skur til å ha motorene i.

– Siden jeg må betale for den, skal jeg da liksom jage vekk de andre som har båter der? spør hun.

Pensjonert politiadvokat ble «eier» av russergrensa

Nytakseringen og utvidelsen av eiendomsskatt til distriktene i Sør-Varanger har medført klagestorm til kommunen.

I klagebunken berettes det om både komiske og svært kostbare feilberegninger. På fakturaen til Bertelsen, mangeårig forsvarsadvokat og politiadvokat i Kirkenes, var begge deler tilfelle.

Det var Sør-Varanger Avis som omtalte politiadvokaten i sin tirsdagsutgave på papir.

Titusener av kroner

Eiendommen Nygaard har vært i familiens eie i over 100 år. Etter krigen har den blitt fradelt i tre omganger i forbindelse med bygging av grensekontrollstedet, forteller han til iFinnmark.

Da kommunens innleide takstmenn gjorde sine beregninger, havnet imidlertid både veivesenets eiendom, grensestasjonen, flere andre bygg og deler av Europavei 105 i Bertelsens eie.

- Jeg har plutselig blitt en velstående mann, skjønner du. Verdien ble satt til noe over sju millioner. Fakturaen var på 44.000 kroner, sier han.

- Vanligvis når kartet ikke stemmer med terrenget, legger man jo terrenget til grunn. Men her har de brukt kartet, og det har langt ifra vært oppdatert, forteller Bertelsen.

Kunne stengt grensen

Den drevne juristen, som pensjonerte seg i fjor etter å ha avsluttet karrieren i Østfinnmark politidistrikt, sier han har hatt mange ideer om måter han kunne tatt igjen på.

- Jeg tenkte jeg kunne stenge grensen, og si at nei, ingen gjennomgang på min eiendom, sier han spøkefullt.

Han har sendt inn sin klage, men loven for eiendomsskatt sier at alle uansett må betale regningen først.

- Jeg kunne jo eventuelt latt være - for å se om grensestasjonen til slutt endte på tvangsauksjon. Eventuelt kreve bompenger, for jeg har jo ikke råd til å betale ti tusen i kvartalet for dette, sier han.

- Skjedd en del etter 1871

For å avhjelpe kommunen har han i sin klage tegnet opp et kart, og dratt historien for tomta tilbake til 1871.

- Eiendommen grenset da til Russland, og den gikk helt ned til Pikevannet. Ut fra denne utmåling er vel det resultat man i dag har kommet til, noenlunde korrekt. Det har imidlertid skjedd en del ting siden 1871 som gir grunn til å endre kartmaterialet, forklarer han.

Under krigen bygget tyskerne dagens vei fra Kirkenes til Russland/Sovjet når de skulle rykke fram i forsøket på å ta Murmansk.

I 1956 ble en stripe av eiendommen som grenset til Russland, og delen ned mot fjorden, fradelt. Her ligger nå E105 og grensestasjonen.

I 1990 kjøpte Statens Vegvesen en bit av tomta for å lage flere kjørefiler.

I 1998 kjøpte Statsbygg ytterligere en flik av tomta for å bygge en visitasjonshall. Denne delen hadde kommunen fått med seg at ikke lenger var i Bertelsens eie.

Liten verdi

Bertelsen regner med at feilen blir rettet opp i raskt, men setter et stort spørsmålstegn ved takseringsjobben som er gjort.

Han påpeker også at den gamle familieeiendommen i praksis ikke kan brukes til noe, der den ligger inngjerdet av politi, toll og forsvar på grensa. Rett ovenfor skal Statsbygg bygge en ny grensestasjon.

Han skriver at det offentlige er de eneste reelle kjøperne, og at det eneste han får ut av tomta, er noe bjørkeved. Det etter å ha kranglet litt med grensevakta for å få åpnet porten. Verdien av tomta han faktisk eier, er derfor også satt for høyt, mener han.

Fikk gigantfaktura for eiendomskatt på riveklart bygg som ble taksert til 23,5 mill.

Barlindhaug Eiendom protesterer på en faktura på om lag 175.000 kroner. De mener bygget ved siden av den nye handelsparken har negativ verdi.

I kommunens postjournaler er det de siste par ukene registrert tallrike henvendelser fra både private og næringslivet om små og store feil i takstgrunnlaget etter at de utvidelt eiendomsskatten fra i år.

Og for næringsbyggene er det også snakk om store summer.

Bygget ved siden av Kirkenes handelspark på Sydvaranger-tomta er taksert til 23,5 millioner, og tomta 5,7 millioner. Det gir en sum på om lag 175.000 kroner.

Kondemnabelt

Men kommunen har allerede innvilget rivingstillatelse, påpeker Jens-Arne Johansen i Barlindhaug Eiendom i sin klage til kommunen.

– Rivingen er beregnet å koste oss 5 millioner kroner, anfører de i klagen.

Selskapet mener skatten skal beregnes ut ifra 700.000 kroner – verdien av tomta minus rivekostnadene.

Kommunen: – Det er bare å klage på det dere mener er feil

Ellen Mari Lindkvist, prosjektleder for eiendomsskatt i Sør-Varanger kommune, sier at pågangen er stor.

– Vi har nok fått 100-150 henvendelser allerede, og det kommer nok fler. Vi har såvidt begynt å gå gjennom dem, og starter for fullt etter påske, sier hun.

Hun oppforder til å klage på alle feil, både i type bygg, areal, taksering og annet. Men fakturaen må uansett betales, fastslås det i Eiendomsskatteloven.

Takseringen er gjort av firmaet Verditakst AS.

– Det har i utgangspunktet vært på alle eiendommene. Det er utvendig befaring som er gjort. Men det vil jo alltids være noen feil. Vi er mennesker alle sammen, sier hun.

– Men vi er opptatt av å gjøre det så rett som mulig, og vi er behjelpelige med å rette opp. Mange har også vært her og fått hjelp.

Les flere saker hos iFinnmark.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.