RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Evakuerer lavereliggende og kystnære områder

Foto: AP
Sist oppdatert:
New York stålsetter seg for «historisk» orkan.

Borgermester Michael Bloomberg i New York ga fredag kveld ordre om evakuering lavereliggende og kystnære områder av byen, melder Sky News.

Tidligere har han gitt ordre om evakuering av sykehus og andre utsatte bygninger og institusjoner i byen.

Bruer blir stengt hvis vinden kommer over en viss styrke og også undergrunnsbanen er beordret stengt.

CNN melder fredag kveld at det vil komme mye regnvær i løpet av fredag kveld og lørdag. Philadelphia, New York og Boston bør forberede seg på omfattende ødeleggelser deriblant storflom når «Irene» treffer her søndag.

«Irenes» fulle tyngde vil treffe øst for sentrum av orkanen. En omfattende strømstans må forventes i de nordøstlige delene av kysten. Den østlige kysten vil bli hardt rammet fredag kveld og natt til lørdag. Hundrevis av flyvninger og togavganger har blitt kansellert.

- Historisk orkan
Tidligere fredag gikk president Barack Obama ut å ba alle ta sine forholdsregler.

- Vi står ovenfor er historisk orkan, sa presidenten.

Han har avbrutt ferien ved kysten av Boston for å ta hånd om katastrofen.

Irene har en orkanstyrke på kategori 3 med vindstyrker på 185 kilometer i timen. Dette blir i så fall den kraftigste orkanen som treffer østkysten på syv år, melder nyhetsbyrået AP.

Titusener av mennesker har flyktet fra havnebyene i delstaten Nord-Carolina, mens den amerikanske marinen har beordret sine skip til å seile langt ut til havs for å unngå orkanen.

- Forbereder oss på det verste
Orkanen kan i verste fall ramme metropoler som Boston, Washington D.C. og New York. Det er ventet at orkanen vil treffe Manhattan allerede søndag.

- Vi håper på det beste, men forbereder oss på det verste, sier New Yorks borgermester Michael Bloomberg, skriver The Times.

Den tidligere sjefen for Det nasjonale orkansenteret i USA, Max Mayfield, omtaler det hele som et marerittaktig skrekkscenario.

- Ett av mine største mareritt var å oppleve en megaorkan som beveger seg nordover langs hele østkysten, sier Max Mayfield til nyhetsbyrået AP.

Spår enorme materielle skader
Han anslår at orkanen kan påføre skader for flere milliarder dollar.

- Dette kommer til å ramme USAs økonomi, hevder han.

Skadeomfanget kan overgå tidligere orkankatastrofer, ettersom det er snakk om svært befolkede områder.

- Vi har langt flere mennesker som potensielt befinner seg på orkanens kurs. Dette er en av de største ansamlinger av mennesker til å bli rammet av én og samme storm, sier direktør Craig Fugate ved Det amerikanske byrået for føderal beredskap (FEMA).

Det er ventet at Irene vil treffe land i Nord-Carolina på lørdag. Ifølge estimatene kan orkanen ha en styrke på 4 når den treffer land. Det blir i så fall første gangen at en så kraftig orkan treffer østkysten så langt nord i landet. Styrken vil trolig avta etter hvert som den beveger seg nordover.

75.000 mennesker kan være nødt til å evakuere områder bare i New York City.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere