*Nettavisen* Nyheter.

Evakueringen satt på vent - skipet slepes mot Molde

Evakueringen er satt på vent på «Viking Sky». 20 personer skal ha blitt skadd og fått medisinsk tilsyn etter cruiseulykken på Hustadvika i Møre og Romsdal.

24.03.19 12:23

Siste: Evakueringen er satt på vent. Skipet slepes mot land.

Ifølge Dagbladet var beslutningen tatt av skipets kaptein og skulle vedvare til skipet hadde snudd.

- Kapteinen har bedt om at evakueringen stoppes inntil videre. Skipet lå da med fronten mot sør-vest og to slepebåter skal snu skipet 180 grader i retning Molde. Den operasjonen har startet, sier Einar Knudsen hos Hovedredningssentralen til Dagbladet.

DRAMATISK UNDER LØRDAGENS EVAKUERING - SE VIDEOEN ØVERST!

Under en time etter denne meldingen skal skipet være i ferd med å slepes i land, melder HRS på Twitter. Skipet har en taubåt foran og en bak og kjører i omkring 7 knop.

- Drøyt 60 km til roligere farvann og 80 km til Moldefjorden, skriver de.

Det er fremdeles stopp i evakueringen, men dette vurderes fortløpende.

479 av de 1.337 personene om bord i skipet skal være hentet i land. Det betyr at over 800 personer fortsatt er om bord.

Tre av fire motorer på cruiseskipet fungerer, men skipet slepes med bistand fra to fartøy fordi motorene på skipet har stoppet tidligere.

Cruiseskipet gikk natt til søndag for egen maskin, der to av fire motorer fungerer.

Klikk på bildet for å forstørre.

Cruiseskipet Viking Sky sendte ut mayday-melding på lørdag. Foto: Frank Einar Vatne / NTB scanpix

– Cruiseskipet seiler ut fra land og stamper mot vær og vind, sier redningsleder Eirik Walle i Hovedredningssentralen Sør-Norge til NTB i 3-tiden natt til søndag.

Til NRK forteller Knudsen at det er like før skipet kan begynne ferden inn mot land.

Siste fra HRS Sør Norge:

479 evakuert

Rederiet opplyser det nå er evakuert 479 passasjerer med helikopter og at det er 436 passasjerer igjen om bord i tillegg til et mannskap på 458.

20 personer er ifølge rederiet blitt skadd og får medisinsk tilsyn og pleie på lokale sykehus. Noen av disse er allerede skrevet ut.

Statens havarikommisjon for transport har ennå ikke tatt stilling til om de skal granske motorhavariet til cruiseskipet, skriver Bergens Tidende.

– Vi følger saken tett. Vi har enda ikke tatt stilling til om vi skal undersøke den», skriver avdelingsdirektør Dag S. Liseth i en tekstmelding til avisen.

Dyrnes forteller under en pressekonferanse søndag formiddag at de har et håp om at båten kan komme inn til Molde i løpet av dagen, men at kommunen fremdeles har hovedfokus på å få alle passasjerer inn til Brynhallen, der det er opprettet mottakssenter.

- Vi jobber ut fra to scenarioer der, og har god hjelp fra nabokommunene. Molde har begynt å planlegge psykososialt team og hvordan situasjonen skal håndteres når båten eventuelt kommer til kai der med et stort antall passasjerer ombord.

DIREKTE: Se ny pressekonferanse klokken 12.30.

Klikk på bildet for å forstørre.

Varaordfører Jan Arve Dyrnes (til venstre) og beredskapskoordinator Jan Morten Dale i Fræna kommune under pressekonferansen søndag morgen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Klokken 08.20 meldte HRS Sør-Norge på Twitter at 397 personer var evakuert fra cruiseskipet.

- 397 personer evakuert pr kl 0739. Slepere er i ferd med å bli satt av slepebåter. Planen er å gå med slep inn mot Molde for nødhavn. Evakuering med helikopter fortsetter parallelt inntil videre, skriver de.

Fræna kommune holdt også søndag morgen pressekonferanse om evakueringen av Viking Sky og lasteskipet Hagland Captain.

- Når det gjelder lasteskipet er all besetning innlosjert. Kommunens psykososiale kriseteam har vært på stedet og tilbudt sin hjelp, sier Jan Arve Dyrnes, varaordfører i Fræna.

Det ble meldt at 17 av de evakuerte skal ha vært sendt til sykehus i Molde og Kristiansund.

- Vi er per nå informert om at 371 er evakuert fra båten, fortalte Dyrnes under pressekonferansen.

- Det er informasjonen vi har nå, men tallet endrer seg hele tiden og vil endre seg i løpet av dagen. Helikopteret vi observerte var det 20 ombord i.

Klikk på bildet for å forstørre.

Evakuerte passasjerer fra Viking Sky ankommer Brynhallen med helikopter søndag formiddag. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Mannskap fra Heimevernet, Sivilforsvaret og frivillige jobber for å ivareta de som kommer i land. Evakueringen fortsetter utover dagen, ble det opplyst da, og kan ta lang tid. Det var rundt klokken 14 lørdag at Hovedredningssentralen Sør-Norge (HRS) mottok mayday fra cuiseskipet «Viking Sky».

- Måten folk stiller opp på når det virkelig trengs er utrolig kjekt å se. Spesielt de som tilbyr hjelp. De som tar kontakt med oss og ønsker å bidra imponerer meg i et tross alt lite lokalsamfunn. Det tror jeg er grunn til at vi foreløpig har håndtert dette bra, sier Dyrnes under pressekonferansen søndag morgen.

1.373 ombord

I storm drev cruiseskipet lørdag mot land etter at motorene stoppet. I 30 minutter forsøkte mannskapet om bord å få skipets to ankre festet. Da disse ble festet, var cruiseskipet med 1.373 personer om bord 100 meter fra å gå på grunn, skriver Bergens Tidende.

– De var veldig nært grunnene. Det var nok ingen hyggelig opplevelse å være om bord der da, sier Emil Heggelund, driftsansvarlig i Møre og Trøndelag Losoldermannskap, til avisen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et redningshelikopter på vei ut mot cruiseskipet Viking Sky søndag morgen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix


Tre personer skal være alvorlig skadd, skriver NRK. En av dem er sendt til Haukeland Universitetssykehus i Bergen, og to er sendt til sykehuset i Kristiansund.

Helse Møre og Romsdal opplyste tidligere på natta at fem personer er innlagt på Molde sykehus, og fem er innlagt på sykehuset i Kristiansund. To menn i 70-årene og én kvinne i 90-årene var alvorlig skadd.

På førstnevnte sykehus er en kvinne i 50-årene, en kvinne i 60-årene og en kvinne i 70-årene innlagt med lettere skader. Også en mann i 70-årene er innlagt, han har moderate skader. Her ble en av de alvorlig skadde mennene i 70-årene innlagt, men han ble fraktet videre til Haukeland universitetssjukehus i Bergen.

Klikk på bildet for å forstørre.

Cruiseskipet Viking Sky. Det er kraftig uvær på stedet. Foto: Frank Einar Vatne / NTB scanpix

På Kristiansund sykehus er en kvinne i 70-årene innlagt med lettere skader, og en mann i 70-årene er innlagt med alvorlige bruddskader. I tillegg er en mann i 50-årene lettere bruddskader og en kvinne i 90-årene er innlagt med alvorlige bruddskader. Kjønn, alder og status på den tiende innlagte pasienten er ikke kjent.

Les mer: 460 av over 1300 passasjerer er evakuert

Danmark sender redningshelikopter

Det danske forsvaret har sendt et helikopter til Norge for å støtte den generelle redningstjenesten mens norske helikoptre jobber ved cruiseskipet i Hustadvika.

Det opplyser forsvaret på Twitter.

Helikopteret var søndag morgen på vei til det sørlige Norge, ifølge dansk TV 2.

Røde Kors: – Mange er traumatisert etter evakuering

Flere av passasjerene som har kommet til land fra cruiseskipet «Viking Sky», er forslått, har kutt eller bruddskader, ifølge Røde Kors.

Organisasjonen bistår i arbeidet med evakuerte fra cruiseskipet, som sendte ut nødmelding i Hustadvika i Møre og Romsdal lørdag ettermiddag.

Over 100 frivillige jobbet hele natt til søndag ved mottakssenteret i Brynhallen på Hustad og på hotellene i Molde og Kristiansund, opplyser aksjonsleder Trond Inge Larsgård.

– Flere av passasjerene som har kommet til land er forslått, har kutt eller bruddskader. Når de kommer til evakueringssenteret blir de registrert, og de får tørre klær og varme pledd. Mange er også traumatisert av det de har opplevd og trenger å bli ivaretatt når de kommer til land, sier Larsgård.

Klikk på bildet for å forstørre.

Et redningshelikopter på vei ut mot cruiseskipet Viking Sky søndag morgen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg / NTB scanpix

Alle hjelpekorps i Møre og Romsdal er utkalt for å bistå i arbeidet. Mannskaper fra Trøndelag, Sogn og Fjordane, Hordaland og Oppland står i beredskap.

Også Norsk Folkehjelp bidrar, og organisasjonen har mannskaper i Trøndelag og på Østlandet klare til å rykke inn ved behov for forsterkninger.

– Det er en fantastisk mobilisering og innsats vi ser på Møre nå. Samtidig er det mange frivillige som står klare til å trå til fra området rundt hvis det skulle bli behov for det, sier generalsekretær Henriette Westhrin.

Roser mannskap og redningsarbeidere

Reder Torstein Hagen i Viking Cruises har fløyet fra hjemmet sitt i Sveits til Norge. Han roser mannskapet og redningsarbeiderne.

– Vi håper at skipet kan komme inn hit til Molde i løpet av ettermiddagen. Vi er alle opptatt av å finne ut årsaken til det som har skjedd, men nå er ikke tidspunktet, sier han til TV 2.

Han har hatt et møte med en del av de evakuerte passasjerene og forteller at flere av dem lurte på hvordan de kunne få ting som pass og medisiner.

Hagen opplyser at selskapet først senere vil se på ting som hvorfor skipet fortsatte i det dårlige været.

– Når galt skal være, så er det godt å høre at passasjerene føler at de har blitt forsvarlig tatt hånd om. Våre kunder er stort sett oppe i årene, slik som jeg er også. Tenk å henge i den vaieren der. Det må være en forferdelig opplevelse, men de ser ut til å ha tatt det veldig bra, sier han om redningsarbeidet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.