Gå til sidens hovedinnhold

Evakuert av kamphelikopter i Afghanistan

Oslobandet Smash opplevde hvordan krig fort kan snu alt på hodet da de sist uke turnerte i Afghanistan.

Afghanistan: Siri Stray og Espen Saga (oppvokst på Høyenhall og Manglerud) er tilbake igjen i Oslo. I litt over en uke har de spilt med bandet Smash for norske soldater i det krigsherjede Afghanistan.

Del på Facebook

På kort tid har de opplevd mye. De har blitt transportert gjennom farlige områder, evakuert i kamphelikopter, men først og fremst opplevd å være et kjærkomment avbrekk for mennesker som ellers lever en ekstremt tøff hverdag.

Fikk dårlige nyheter

Tirsdag 5. april landet bandet i Masar El Sharif, der spilte de noen vellykkede konserter før de dro videre til Meymaneh.

– Det var i utgangspunktet god stemning, sier Saga som er bosatt på Lambertseter.

Men bandet opplevde snart hvor fort ting kan endre seg i krig. De hadde nettopp gjennomført en akustisk konsert da beskjeden kom om at den norske offiseren Siri Skare var blitt drept i Masar El Sharif.

Spent situasjon

– Det var en dramatisk endring i stemningen, forteller Saga.

Drapet på Skare gikk veldig inn på bandet og alle i de norske leirene.

I tillegg gjorde den svært anspente situasjonen som følge av koranbrenningen til pastor Terry Johnes at bandet måtte legge om turneen.

Etter planen skulle de til en leir som lå spesielt farlig til i Meymaneh. De fikk etter mye om og men lov til å dra, men militæret fryktet at lyd fra konserten kunne hisse opp lokalbefolkningen, så lyden ble satt til et minimum.

Stor konsertopplevelse

På tross av lav lyd var dette den største konsertopplevelsen for både band og tilskuere.

– Fordi basen ligger farlig til er det ikke så ofte det skjer noe hyggelig for soldatene der, og det var flere soldater som nettopp var kommet inn etter å ha vært ute på flere dager lange oppdrag. Det var spesielt å se de harde karene sitte med tårer i øynene, sier Stray.

Avlyst i respekt for Skare

Etter å ha blitt fraktet gjennom Meymaneh sentrum i tungt bevæpnete biler fikk bandet tid til å koble av litt. De skulle egentlig først spilt konsert og så flydd tilbake til Masar el Sharif, men konserten ble avlyst i respekt for Siri Skare.

Bandet fikk en dag fri, den tilbrakte de på en skytebane.

– Forsvaret tok godt vare på oss, vi hadde en fantastisk velferdsoffiser med oss, sier Stray.

Evakuert av Black Hawk

Men pausen ble brutalt avbrutt, og nok en gang fikk bandet erfare krigens uforutsigbarhet. To amerikanske soldater ble drept like ved.

På grunn av den spente situasjonen fryktet de militære faren for angrep.

– De fikk det plutselig travelt med å få oss vekk, sier Saga.

Han, Stray og resten av Smash ble evakuert i et US Air Force Black Hawk krigshelikopter. Både den siste konserten og den planlagte hjemreisen ble avlyst på grunn av de spesielle omstendighetene.

Smash sto på scenen igjen sist fredag, men da med et annet publikum og i en annen virkelighet, hjemme i trygge Oslo.