*Nettavisen* Nyheter.

Evakuert etter vulkanutbrudd

Vulkanutbrudd, Island Foto: Scanpix

Hundrevis evakuert sør på Island, men flomfaren avdramatiseres.

21.03.10 16:15

Vulkanen under breen Eyjafjallajökull - den fremste største isbreen på Island, hadde sitt første utbrudd siden 1823 natt til søndag.

- Vi tror ikke noen er i fare, men vi evakuerer mellom 500 og 600 mennesker fra området, sier Sigurgeir Gudmundsson i myndighetenes kriseberedskapsgruppe i natt.

Vulkanutbruddet startet like etter midnatt og veiene i området er stengt. Også den internasjonale flyplassen på Keflavik er stengt på grunn av utbruddet.

Aske
Vulkanutbruddet fører til at isen over vulkanen smelter, noe som kan føre til flom i området. Islandsk radio - RUV, melder på sin hjemmeside søndag at utbruddet er begrenset til et område med lite is.

- Det er ikke lenger noen akutt fare for flom, om ikke vulkanutbruddet får større omfang, melder RUV.

I natt falt det aske over Fljotshlid-området, der Katrin Moller Eiriksdottir bor. I natt fortalte hun til BBC at det var både skremmende og fascinerende å se lyset fra vulkanutbruddet.

- Det hadde begynt å falle aske og vi kunne ikke gå ut av bilen. Veien er stengt og vi får se hva som skjer i morgen, sa Eiriksdottir i natt.

- Alle evakuert
Ifølge RUV er alle som bor i det berørte området evakuert. Det nasjonale beredskapssenteret i Reykjavik er operativt og et lokalt beredskapssenter er opprettet i Hella.

Røde Kors har opprettet mottakssentre i Hella, Hvolsvöllur og Vik.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Scanpix

.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.