RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Evakuert etter vulkanutbrudd

Vulkanutbrudd, Island
Vulkanutbrudd, Island Foto: Scanpix
Sist oppdatert:
Hundrevis evakuert sør på Island, men flomfaren avdramatiseres.

Vulkanen under breen Eyjafjallajökull - den fremste største isbreen på Island, hadde sitt første utbrudd siden 1823 natt til søndag.

- Vi tror ikke noen er i fare, men vi evakuerer mellom 500 og 600 mennesker fra området, sier Sigurgeir Gudmundsson i myndighetenes kriseberedskapsgruppe i natt.

Vulkanutbruddet startet like etter midnatt og veiene i området er stengt. Også den internasjonale flyplassen på Keflavik er stengt på grunn av utbruddet.

Aske
Vulkanutbruddet fører til at isen over vulkanen smelter, noe som kan føre til flom i området. Islandsk radio - RUV, melder på sin hjemmeside søndag at utbruddet er begrenset til et område med lite is.

- Det er ikke lenger noen akutt fare for flom, om ikke vulkanutbruddet får større omfang, melder RUV.

I natt falt det aske over Fljotshlid-området, der Katrin Moller Eiriksdottir bor. I natt fortalte hun til BBC at det var både skremmende og fascinerende å se lyset fra vulkanutbruddet.

- Det hadde begynt å falle aske og vi kunne ikke gå ut av bilen. Veien er stengt og vi får se hva som skjer i morgen, sa Eiriksdottir i natt.

- Alle evakuert
Ifølge RUV er alle som bor i det berørte området evakuert. Det nasjonale beredskapssenteret i Reykjavik er operativt og et lokalt beredskapssenter er opprettet i Hella.

Røde Kors har opprettet mottakssentre i Hella, Hvolsvöllur og Vik.

.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere