*Nettavisen* Nyheter.

Evakuerte flomutsatte onsdag kveld

Flom på Vallset syd for Hamar. Der veien ble stengt for gjennomfartstrafikk. To hus der hagene og innkjørsel var dekt med vann. Noe som skjedde i løpet av en halvtime tidlig idag. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Foto: Berit Roald (NTB scanpix)

Politiet evakuerte onsdag kveld beboere på flere steder som var utsatt for voldsomme vannmasser og flom. I Eidsvoll truet store vannmengder demningen i sjøen Nord-Fløyta.

Frykt for at demningen i vannet Nord-Fløyta på Minnesund kan briste som følge av de voldsomme vannmassene det siste døgnet, resulterte i full evakuering av beboere i Holt-området onsdag kveld.

- Beboere i område Holt i Eidsvoll kommune evakueres med bakgrunn i stor vannmengde i Fløyta og usikkerhet på demningens styrke, lød politiets melding på Twitter ved 18-tiden onsdag kveld.

Dersom demningen skulle ryke, kan flere hus langs vassdraget på nedsiden av sjøen stå i fare for å bli tatt av vannet, skriver Eidsvoll Ullensaker Blad .

Også i Kvam i Gudbrandsdalen måtte folk evakueres. Mellom 70 og 80 beboere i Kvam var truet av elva Vetleåa som ved 18-tiden var i ferd med å gå over flomvernet, skriver GD.no.

50-årsflom
Kraftig nedbør flere steder i Sør-Norge onsdag øker mulighetene for rekordflom flere steder torsdag. Togtrafikken er lammet som følge av vannmassene.

Klikk på bildet for å forstørre.

NVE varslet onsdag ettermiddag om økt vannføring og høyere vannstand i flere vassdrag og sjøer. Snøsmelting og nedbør opp mot 50 mm vil føre til enda større flom og oversvømmelser flere steder torsdag.

- Det er særlig Gudbrandsdalslågen og Drammensvassdraget som er rammet av regnet. Og beboere ved Mjøsa, Sperillen og Krøderen må regne med 50-årsflom helt fram mot slutten av måneden før vannet går tilbake, sier vakthavende hydrolog Thomas Skaugen i NVE til NTB.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Gorm Kallestad

Togstans
NSB opplevde ras og utglidninger under skinnegangen på flere steder, og det ble nærmest full stans på de fleste avgangene på strekninger rundt Lillehammer og Hamar. Varslet for torsdag er like ille eller verre.

- Usikkerheten er også så stor på flere av veistrekningene, så vi kan ikke tilby noen alternativ transport. Det er lite tilfredsstillende for oss å sende en masse passasjerer av gårde med buss som kanskje blir stående fast på grunn av ras over veien, sier kommunikasjonssjef Åge-Christoffer Lundeby i NSB Persontog til NTB.

Langs Dovrebanen hang skinnegangen i lufta flere steder etter at vannet forårsaket ras eller hadde dratt med underlaget. Onsdag ettermiddag gikk det ingen tog mellom Eidsvoll og Lillehammer. Dagtoget fra Oslo til Bergen ble stående ved Ål stasjon på grunn av et ras lenger framme, men ble lovet å komme fram om enn betydelig forsinket.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: Bård Bårdløkken

- Vi oppfordrer folk til å arbeide hjemmefra også torsdag. I løpet av 13 år i NSB har jeg aldri opplevd at naturen har skapt så store problemer for oss, sier Lundeby.

- Hold dere i ro
Politiet i Gudbrandsdal ba torsdag kveld folk om å holde seg i ro der de var og frarådet reisende å kjøre gjennom dalen.

I alt var 15 riks- og fylkesveier i Hedmark, Oppland og Akershus stengt på grunn av flommen onsdag ettermiddag og Statens vegvesen Region Øst har satt krisestab på regionalt nivå for fylkene Hedmark, Oppland, Akershus, Oslo og Østfold. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.