RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eventyret Tangaroa

Olav Heyerdahl (29) har hørt fortellingen om Kon-Tiki-ekspedisjon hele livet. Nå skal han selv oppleve eventyret.

I 1947 gjennomførte Thor Heyerdahl en av forrige århundres mest eventyrlige ekspedisjoner - kryssingen av Stillehavet på en førhistorisk flåte bygd av balsa. Ingen trodde det var mulig. Men Kon-Tiki seilte i 101 dager, før den strandet på koralløya Raroia i Fransk Polynesia.

Premiere på TV 2 onsdag 21. mars kl 20!

En ny flåte
Nesten 60 år senere begynner Torgeir Sæverud Higraff (33) å grave i Heyerdahls gamle notater. Sammen med Olav Heyerdahl planlegger han en ny flåte, større og med bedre styreegenskaper. Akkurat slik Thor Heyerdahl mente de førhistoriske sjøfarerne hadde bygget den.

Med tømmer fra en balsaplantasje i Ecuador, bygges den nye flåten i Callao i Peru, på det samme sted som Kon-Tiki ble bygget. Flåten døpes Tangaroa, etter den polynesiske havguden.

Manøvreres med senkekjøler
Flåten skal manøvreres ved bruk av flyttbare senkekjøler, såkalte guarabord, rekonstruert etter gamle skisser og Thor Heyerdahls studier av søramerikansk kystkultur.

For å bygge riggen, har de i tillegg med seg erfaring fra de nordiske sjøfarerne som seilte de store hav samtidig som de søramerikanske sjøfarerne.

Målet er å seile lengre og med større presisjon enn sin berømte forgjenger. Spørsmålet er om de klarer å manøvrere flåten like bra som de førhistoriske sjøfarerne gjorde.

Eventyret
På dagen 59 år etter sin berømte forgjenger starter eventyret. Foran dem ligger et havstykke på over 8000 kilometer.

«Ekspedisjonen Tangaroa» er en opplevelsesdokumentar der vi følger mannskapet fra byggingen av den førhistoriske flåten - til de går i land på øya Raiatea i Fransk Polynesia.

Tangaroa går i Kon-Tikis fotspor, men den gjør mer enn det. Den viser at Thor Heyerdahls teorier om hvordan en førhistorisk flåte kunne manøvreres bedre enn Kon-Tiki var riktige. Flåten lot seg seile gjennom et av verdens vanskeligste farvann, Tuamoto-gruppen.

Gjennom hele den fantastiske seilasen gjør vi historiske tilbakeblikk til den berømte forgjengeren Kon-Tikis ekspedisjon i 1947.

Premiere på TV 2 onsdag 21. mars kl 20!

På nettsidene til Tangaroa finner du alt om ekspedisjonen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere