RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eventyrlig Europa-oppgang

Sist oppdatert:
Etter et panisk ras onsdag, har Europa-børsene i løpet av to dager steget ti prosent. I Tyskland varsler regjeringen dramatiske økonomiske reformer for å bedre konkurranseevnen
De ledende Europa-børsene har oppført seg ekstremt spesielt de siste dagene, i full forvirring om hvordan man skal tolke Irak-situasjonen.

Onsdag falt børene 4-5 prosent, men i går morges startet et rally av sjelden kraft - ikke minst i disse dystre børstider.

De største børsene steg 6-7 prosent i går, og har fulgt på med rundt 3 prosent i dag.

Europa-indeksen FTSE Eurotop 100, som måler de tyngste europeiske selskapene, ligger rundt 1660 fredag, mot en avslutning på 1508 onsdag.

Dermed er oppgangen 10 prosent på to dager.

Oppgangen fra fredag i forrige uke mer beskjeden, rundt 4 prosent, og markedene er fortsatt nær de laveste nivåene siden 1995.

Det er vanskelig å se de helt store grunnene til en oppgang på 10 prosent på to dager, utover en rekyl etter raset på onsdag.

Men signaler i retning av en forhandlingsløsning rundt Irak trekker noe opp.

Tysk revolusjon
I tillegg har sosialdemokraten Gerhard Schröder skisserte noe i nærheten av en revolusjon av den tyske økonomien og velferdsstaten.

Mange har ropt på reformer av det de oppfatter som en rigid og lite vekstkraftig tysk økonomi.

I dag kom svaret fra Schröder:

Det skal kuttes i stillingsvernet, det skal kuttes i ledighetstrygd og andre trygdegoder, og det skal bli enklere for bedrifter å slippe unna kollektive lønnsavtaler, blant annet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere