RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Eventyrlige Norden

I Astrid Lindgrens värld kan du møte alle de kjente figurene, som for eksempel Pippi, Emil eller Ronja.
I Astrid Lindgrens värld kan du møte alle de kjente figurene, som for eksempel Pippi, Emil eller Ronja. Foto: Foto: Ørjan Karlsson
Sist oppdatert:
Du behøver ikke reise langt for å få en eventyrlig opplevelse i sommer. Her er noen håndplukkede tips fra våre nærmeste ferieland.

Eventyrlig ferie i Norge

Fortidsbyen Landa

Ved Lysefjorden i Forsand kommune kan familien feriere i en fjern fortid. På funnstedet til en landsby fra forhistorisk tid tas dere med på en reise gjennom norsk bronsealder, folkevandringstid og vikingtid. Landa byr også på historiske matopplevelser og spektakulære naturopplevelser, som Preikestolen og Kjerag like i nærheten. 13.–15. august går Landaspelet, skrevet av Tor Obrestad, av stabelen.

Havørnsafari i Norge

Havørnen, Nord-Europas største rovfugl, er majestetisk, myteomspunnet og fascinerende i aksjon. Mange tilbyr havørnsafari både til vanns og til lands her i landet, men pass på at du benytter en seriøs guide som ikke forstyrrer unødig.
På for eksempel vesle Sommarøy, en snau time fra Tromsø, har man levd med og av naturen i uminnelige tider og vet å behandle den med respekt. Med Arctic hotell som base, er mulighetene mange også for andre eventyrlige aktiviteter til lands og til vanns.

Haitunnel på Akvariet i Bergen

Om du ennå ikke har besøkt Akvariet i Bergen, har du fått enda en grunn til å gjøre det nå. I april åpnet nemlig en seks meter lang haitunnel, der du kan beskue fiskene på nært hold. Her svømmer blant annet fire nyankomne, svarttippede revhaier, som etter en navnekonkurranse i bt.no treffende ble døpt Glefs, Tyggen, Tannja og Bitten. Tross navnet har Akvariet også mange spennende dyr på land, som krokodiller, øgler og aper.

Eventyrlig ferie i Sverige

Takvandring i Stockholm

Nå kan du være Karlsson på taket i Karlssons og lillebrors egen by! En guidet vandring fra tak til tak i den svenske hovedstaden er en mildt sagt annerledes måte å bli kjent med byen og dens historie på.
Du kan sågar ta turen nattestid langs en opplyst løype, og da er guidingen krydret med historier om mord og spøkelser.
Vandrerne utstyres med hjelmer og holder godt fast i sikkerhetstau. Turen foregår på riksdagshuset på Riddarholmen, og koster 420 per person.

Beversafari i Värmland

Får vi be om största, möjlige tyssssstnad... Når skumringen omfavner skogene, smyger dere stilt ut til beverens gjemmesteder. I de vakreste, dypeste delene av Värmland kan dere i den trolske sommerkvelden også treffe på elg, rev og rådyr. Er dere riktig heldig kan sågar en ulv eller bjørn dukke opp innen synsvidde.
Villmark i Värmland tilbyr også en rekke andre utmarksopplevelser, og har som mål at alle deres gjester skal sitte igjen med følgende to setninger: «Dette glemmer jeg aldri!» og «Vi må ta vare på naturen!»

Astrid Lindgrens Värld

Husker du hvordan du som barn ville krype inn i fjernsynsskjermen eller kinolerrettet for å være sammen med Emil, Pippi, Ronja og alle de andre av Astrid Lindgrens figurer? Vel, muligheten finnes.
I Astrid Lindgrens fødeby Vimmerby kan store og små selv vandre rundt i forfatterdronningens eventyrlige, morsomme, såre og spennende fortellinger. Barna kan hilse på og leke med hennes kjente karakterer, og på egenhånd utforske for eksempel Mattisborgen og Villa Villekulla. I sommersesongen er det daglige teaterforestillinger.

Artikkelen fortsetter under bildekarusellen

3309

Foto: Upplev mer, Akvariet i Bergen, Astrid Lindgrens värld, Frilandsmuseet, Visit Finland, Wikimedia, Muuimaailaa, Bjørn Moholdt

Eventyrlig ferie i Danmark

Frilandsmuseet i København

I Københavns nordlige utkant kan du la deg hensette til dansk bondeland fra tipptipptippoldemors tid. Her ligger et av verdens største og eldste friluftsmuseer, med drøyt hundre originale bygninger fra 1650 til 1950, flyttet bit for bit fra alle kanter av landet.
Sommeren er stappet med aktiviteter. Tirsdag, onsdag og torsdag står dyrene i fokus, mens søndager spiller spellemenn opp til fest.

Regnskogferie i Danmark

Opplev afrikansk, søramerikansk og asiatisk regnskog på dansk jord! I Randers kommune midt på Jylland ble det for rundt 15 år siden satt opp tre kupler der til sammen mer enn 250 dyrearter boltrer seg i frodig flora.
Tobeinte gjester vandrer over hengebroer, forbi fossefall og kulper mens menneskevante dyr sneier forbi og titter nysgjerrig frem bak tett vegetasjon.

Slottsferie i Danmark

Kanskje går du rundt med følelsen av at du egentlig skulle vært født inn i adelskapet, med butler, gartner og fyldig vinkjeller.
Foreningen Danske Slotte og Herregaarde er et kulturturismesamarbed mellom over 40 private eiendommer i øverste sjikt, som tilbyr ulike opplevelser for vanlig, dødelige. Enkelte steder begrenser det seg til omvisning, men en rekke herskapelige gods og slott byr på full pakke, med overnatting, kulinariske utskeielser og aktiviteter.

Eventyrlig ferie i Finland

Besøk Finlands Mummiverden

Finlands største litterære eksportartikkel er uten tvil Tove Janssons Mummitrollet. De merkelige figurene i Mummidalen er i dag å finne på en liten øy ved gamlebyen i Nådendal, 16 km fra havnebyen Åbo på Finlands sørvestkyst. Tematikken minner om vår egen Torbjørn Egners verden, med et barnlig vinklet syn på tilværelsen. Parken er bygd opp omkring bøkenes karakterer, med det sylinderformete huset som midtpunkt.

Øyriket Åland i Finland

Det demilitariserte arkipelet mellom Sverige og Finland er et land i landet, tilhørende sistnevnte, men med stor grad av selvstyre. Det bor ikke mer enn 27 000 mennesker på de til sammen ca. 6500 øyene, som er knyttet sammen av ferger. Det hersker en egen stillhet her ute, selv i hovedstaden Mariehamn, men det er langt fra kjedelig. Du kan ta sykkelen fatt, padle av gårde i kajakk, eller besøke middelalderslott, skipsmuseer og kunsthåndverksbutikker.

VM i konebæring i Finland

Det blir ikke skikkelig sommer i Sonkajärvi før siste kone er båret over målstreken. Det noe politisk ukorrekte, men svært underholdende verdensmesterskapet i konebæring er blitt arrangert i den knøttlille, midtfinske kommunen siden 1992, og går i år av stabelen 2. og 3. juli.
Om det ikke passer eller frister, kan kanskje VM i mobiltelefonkasting 21. august i Juva noe lenger sør være et alternativ?

Eventyrlig ferie på Island

Vulkansafari på Island

Kreftene som rumler under sagaøyas skjøre overflate, lammet Europa en uke til ende, og det med noe som betegnes som et mindre utbrudd.
Islands vulkaner har lenge vært turistattraksjoner, og fascinasjonen har neppe minsket etter forsommerens tumulter.
Icelandtotal er blant de som tilbyr guidede vulkansafarier, i både jeep, helikopter og til fots.

Ri islandshest på Island

Den beste måten å komme i nærkontakt med den særegne islandske naturen på er å ri på islandshest. På høsten kan du til og med være med på den tradisjonelle sauesankingen fra hesteryggen, som også er en god måte å komme tett på islendinger og deres kultur. Dagsturer er dog det vanligste, med opphold både i lavalandskap, ved magiske Gullfoss og Geysir, og populære Blue Lagoon (se egen artikkel i bladet).

Se etter hvaler på Island

Det finnes store mengder hvaler rundt Island, som gjør hvalsafari veldig populært. Både niser, delfiner og knølhval er å finne i store antall. En rekke selvskaper tilbyr båtturer ut på havet, flere med utgangspunkt i Reykjavik.
www.adventures.is

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere