Få bedre løpeteknikk

Foto: (Foto: Thinkstock)

Unngå belastningsskader når du løper.

07.06.11 13:20

(SIDE2): Vi spurte idrettsfysioterapeut Hege Erichsen Godheim ved Løp- og idrettsklinikken i Asker om hvordan man skal løpe for å få best utbytte og i tillegg unngå belastningsskader.

- Hva er de vanligste feilene folk gjør når de kaster seg på løpebølgen?

- En av de vanligste feilene er å starte for hardt. Hvis man er utrent bør man kanskje begynne med å gå raske turer for deretter å øke tempoet etter hvert. Kjøp nye joggesko, ikke ta fram de gamle som kan ha ligget bortgjemt flere år. Sålene på joggeskoene sine er omtrent som ferskvare, det vil si at de støtdempende egenskapene forringes selv uten bruk.

LES OGSÅ: Velg riktig løpesko

- Hvorfor er det så viktig å tenke på riktig belastning når man løper?

- Det er viktig å tenke på riktig belastning for å redusere risikoen for skader. Hele 40 - 60 prosent av løperne opplever skader relatert til løping i løpet av et år. Det er gjort noen epidemiologiske undersøkelser av løpekader som viser en årlig insidens på 48-65 prosent i prospektive studier. 70-80 prosent av disse skadene er relatert fra knærne og ned. Når hælen settes i underlaget kommer det en «sjokkbølge» av støt fra underlaget oppover i kroppen, dette blir kalt «ground reactions force» Har man feil belastning i løpssteget (hælisett, midtfasen, frasparket) vil denne kraften øke og over tid kan dette føre til ulike skader.

- Er det noe kroppsdeler som er ekstra «utsatt» når man løper?

- Det er mest skader relatert til løping fra knærne og ned. De mest vanlig skadene jeg ser når det gjelder løping er; runners kne, ulike plager rundt kneskjellet – lateralisering av patella (dvs. at pga. feilstilling i foten så roteres leggbena inn under belastning og dermed så trekkes kneskjellet ut på utsiden av lårbenet og gir irritasjoner der), benhinne betennelse, smerter i achilles – pga. dårlig støtdemping eller for stor overpronasjon, smerter i forfoten pga. nedsunket tverrbue og ekstra stress i dette området under løping.

- Dersom man er godt trent, men ikke vant til å løpe – hvordan bør man gå fram?

- Starte forsiktig, korte turer og helst på mykt underlag, altså helst ikke asfalt eller tredemølle. Når man er godt trent kan man øke intensiteten og kilometer relativt fort, men det er viktig å ta hviledager - hvor man eventuelt trener alternativt som sykling, svømming eller andre ting slik at man prøver å unngå skader.

- Hvordan får man god treningseffekt av løpingen?

- Variasjon er det beste. Løpe lange og korte turer med og uten intervall, men det er viktig å huske på å trene styrke ved siden av, spesielt mage og rygg. Ved for eksempel å kombinere planken med å ha teppebiter under føttene og trekke knærne inn mot magen og ut igjen, det er en kjempe god øvelse for stabilitet og styrke for mage og rygg. Her trenes kjernemuskulaturen.

- Noen «regler» alle bør følge?

- Gode sko, starte forsiktig, øke forsiktig og trene variert. Hvis man har hatt tidligere skader eller lurer på om man løper riktig, bør man kanskje ta kontakt med noen for å få sjekket hvordan man belaster foten og få råd om riktig valg av joggesko, evt har man også behov for individuelt tilpasset innleggssåler for på korrigere biomekanikken i foten og fasilitere muskulaturen riktigere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag