*Nettavisen* Nyheter.

Få blir gravide etter brystkreft

Foto: Photographer: B-D-S (Crestock)

Brystkreft er den kreftformen som kan gjøre det vanskeligst for kvinner å bli gravide.

22.07.10 13:21

(SIDE2): Det er allikevel ikke umulig! Skuespiller Christina Applegate har fjernet begge brystene, og er nå gravid.

Applegate valgte det store inngrepet fordi hun hadde begynnende tegn til brystkreft, og fordi hun er bærer av det bryskreftgenet BRCA1. Applegates mor har hatt brystkreft flere ganger.

Les saken: Applegate blir mamma

Få blir gravide etter brystkreft
Kvinner som har hatt brystkreft, har 50 prosent redusert sjanse for å få sitt første barn etter sykdommen. De har 75 prosent redusert sjanse for å få barn nummer to og tre, sammenlignet med normalbefolkningen. Det viser en studie gjort av forskerne Astri Syse, Steinar Tretli og Øystein Kravdal i Kreftregisteret i 2008.

Grunnen er de hormonelle forholdene brystkreft forårsaker.

- Både lysten, risikoen og muligheten spiller en rolle, sier Steinar Tretli til Side2.

Han mener det tidligere var en større tradisjon for at kvinner som hadde hatt brystkreft ble rådet til å glemme barn, mens det i nyere tid har vært mer konsensus om at det ikke lenger løper en like stor risiko.

Christina Applegate (38) fikk sin kreftdiagnose «tidlig form for brystkreft» bare en måned etter at kjæresten hennes Lee Grivas tok en overdose i 2008. Siden det har Applegate fjernet begge brystene og fått seg ny kjæreste. Nå venter komiskuespilleren barn, med forloveden Martyn Lenoble.

Applegate valgte å være åpen om brystkreften og i tiden etterpå takket hun fansen.

- Jeg har så mange å takke. Kjærligheten og støtten jeg har fått betyr så mye, sa hun til magasinet Now.

Les saken: - Jeg er rørt til tårer

Abortrisiko
- Å bli gravid er en risiko for kvinnen fordi fosteret av kroppen kan oppfattes som «en slags transplantasjon» og det er lettere at kroppen støter bort fosteret fordi immunforsvaret er svekket etter behandling for brystkreft, sier Tretli.

Tallene i undersøkelsen er hentet fra 1965 og fram til 2008. Den viste at kvinner som får brystkreft i dag, har noe større sjanse for å få barn, men fremdeles er forskjellene store sammenlignet med normalbefolkningen.

De fleste fertile kvinner med brystkreft får diagnosen mot slutten av sin fertile alder, og da er risikoen større for at cellegift gjør dem mindre fertile.

Cellegift og hormonkurer er blant problemene som gjør det vanskelig for kvinner å bli gravide. Cellegift øker nemlig risikoen for å bli steril.

Vanskeligere å finne partner
Studien fant også at det er vanskeligere for kvinner med brystkreft å finne en partner fordi det er en synlig sykdom. Dette kan innvirke på mulighetene til å få barn.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.