RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
BEVISET: Her er bildet, tatt av Eva Irene Sollie Nyheim, som viser to døde elgkalver, etter all sannsynlig tatt av elvstrømmen og deretter druknet. Foto: Eva Irene Sollie Nyheim
BEVISET: Her er bildet, tatt av Eva Irene Sollie Nyheim, som viser to døde elgkalver, etter all sannsynlig tatt av elvstrømmen og deretter druknet. Foto: Eva Irene Sollie Nyheim

Få dager gamle elgkalver funnet druknet

Elgkalver klarte ikke redde seg selv da elvstrømmen slo til.

Tirsdag fikk Birger Andreas Nyheim i jaktlaget ved Målselv melding om to livløse elgkalver som hadde forviklet seg inn i noen busker, mens de fløt på elvoverflaten. Nyheim reagerte kjapt, og fikk dratt de to på land.

- Vi fikk melding fra noen av grunneierne der nede, og da var det bare å hive på seg passelige klær og hente de opp til land, forteller Nyheim til Nordlys.

FOTOGRAFERTE: Eva Irene Sollie Nyheim dokumenterte at sin mann Birger Nyheim fikk de to oksekalvene opp fra Mårelva med opptil flere bilder. Foto: privat

3-5 dager gamle
Litt lengre opp fra hvor elgkalvene ble funnet døde, skal det visstnok være en badeplass som henger sammen med mårelva hvor elger pleier å krysse. Nyheims tips er at kalvene har vært for små i forholden til vannstanden, og mest sannsynlig blitt tatt av strømmen som videreførte elgkalvene ned hvor Nyheim og hans kone fant kalvene.

- De var mest sannsynlig 3-5 dager gamle, sier han.

Medlemmet i jaktlaget ved Målselv forteller at det var tydelige spor av kalvene ved elvekanten.

- De hadde prøvd desperat å komme seg opp på kanten, det er lett å se, sier Nyheim.

Nyheim som fikk bragt de to oksekalvene opp, har selv funnet to slike kalver tidligere, bare litt større. Da var det vinter, og Nyheim frykter at de da hadde fryst ihjel.

- Det er tragisk. Denne hendelsen, og da. Utrolig synd, fordi det har gått mye elg ellers i kommunen, forteller han oppgitt.

I ELVA: Birger Nyheim vasset ut i vannet og fikk de avdøde oksekalvene på land. Foto: privat


Stort antall dødsfall

Siden 18. desember i fjor kan leder i Målselv Viltnemnd Jørn Larsen fortelle at totalt 72 elger er enten funnet døde eller avlivet. 51 ut av disse har omkommet som fallvilt, mens 21 av elgene er funnet grunn til å avlive på grunn av påkjørsel.

- På et halvår er det veldig høye tall, og det er spesielt mye kalver som er blitt rammet, forteller Larsen, som også røper at mesteparten av elgbestanden kommer inn i kommunen fra hovedsaklig Balsfjord og Lenvik.

Lederen i viltnemnda er usikker på hvordan det står til med elgstammen.

- Tallene gir jo grunn til bekymring for hvordan det står til med selve stammen av elgen, når vi registrerer såpass høye dødstall.

Les flere saker fra Nordlys her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere