RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Crestock)

Få ekspertenes slanketips

Sist oppdatert:
Fokuser på det du skal ha mer av, ikke hva du skal kutte ut.

(SIDE2:) Når man er på diett eller ønsker å legge om livsstilen er det alltid fokus på hva man skal kutte ut. Men det er vel så viktig å tenke på hva du bør tilføye når du ønsker å endre på kostholdet. Flere slankeeksperter har gitt sine beste tips, skriver nettstedet webmd.com

Les også: Derfor går du ikke ned

Tips 1) Drikk mer vann
Folk tror ofte de er sultne når de egentlig er tørste. Dette kan føre til overspising når det egentlig er nok med et glass med vann. Bytt ut brus, øl og andre kaloririke drikker med vann eller lettvarianter.

- Hvis du ikke er glad i å drikke vann er det et godt tips å tilsette noen sitron- eller appelsinskiver, tipser den ene eksperten.

Tips 2) Flere, små måltider
Det er en enkel regel som gjelder når du ønsker å gå ned i vekt: spise mindre kalorier enn du forbrenner. Men om du hele tiden går med en sultfølelse, eller det går for lang tid mellom måltidene slik at du blir kjempesulten, kan det være lett å få i seg mer enn nødvendig.

- Studier viser at hvis de som spiser 4-5 måltider om dagen har større kontroll over vekten sin, forteller Dr. Rebecca Reeves.

Hun anbefaler at du har flere mindre måltider som du fordeler over hele dagen, og at middagen bør være det siste måltidet du spiser før du legger deg.

Tips 3) Mer frukt og grønt
Bytt ut sjokolade og potetgull med frukt og grønnsaker med dip. Dette gir deg mer vitaminer og fiber som igjen gir deg bedre metthetsfølelse og du får tilfredsstilt søtsuget. Husk at desto mindre søtt du spiser, desto mindre søtt får du lyst på. Bruk mer grønt i selve matlagingen, ikke bare kok grønnsaker eller lag en salat ved siden av.

- Bruk sesongens grønnsaker i pasta, risotto, salater, sandwicher, supper og så videre. Slik vil du lettere også få i deg «5 om dagen», forteller ekspertene.

Mer fra Side2.no: Sjekk forsiden nå

Tips 4) Ikke unngå favorittmaten
Å nekte seg selv å spise det man liker aller best ender ofte med overspising når du først får servert det. Nyt favorittmaten din da du føler du fortjener det råder ekspertene. Ønsker du å lage deg noe søtt lager du en mindre porsjon. Dermed unngår du at snopet ligger og frister deg flere dager på rad når du egentlig ikke har lyst på noe. Har du lyst har du lov, men i moderate mengder.

Tips 5) Proteiner
Sørg for at hvert måltid inneholder masse proteiner. Proteinrike måltider gjør at du holder deg mett lenger og du får et mer stabilt blodsukker i forhold til om du bare spiser karbohydrater og fett.

- Dietter som baserer seg på et proteinrikt kosthold og regelmessig trening viser seg å være svært gunstig for de som ønsker å gå ned i vekt, sier professor Donald Layman ved Universitetet i Illinois. Ost, nøtter, bønner, egg og kjøtt er eksempler på matvarer som inneholder mye protein.

LES: Velg proteinrike mellommåltider

Tips 6) Bruk mer krydder
Å tilsette krydder gir maten et løft som stimulerer smaksløkende. Du føler deg mer tilfredsstilt når maten har mye smak og dette kan bidra til at du spiser saktere og får fortere metthetsfølelse, forklarer ekspertene. De tipser også om at hvis du har lyst på noe søtt er drops med sterk smak ofte nok til at søtsuget går over.

Tips 7) Fyll opp kjøkkenskapene
Pass alltid på å ha sunne matvarer i hjemmet. En dag du trenger noe kjapt er fristelsen stor for å velge for eksempel fastfood eller frossenpizza. Men du lager et sunt måltid like raskt bare du har ingrediensene. Frosne grønnsaker, hermetikkbokser med tomater og bønner, fullkornspasta, magert kjøttpålegg og egg er noen alternativer som er lurt å ha tilgjengelig. Med fulle kjøkkenskap slipper du også å stresse til butikken der sjansen er stor for å falle for ulike fristelser når sultfølelsen kommer.

Tips 8) Vær mer aktiv
Det er ingen hemmelighet at du vil gå fortere ned i vekt om du begynner å bevege deg mer enn før. Men ikke bruk trening som en unnskyldning for å spise mer, da vil du bare lure deg selv. Fokuser heller på hva treningen gjør med deg psykisk. Kjenn hvor bra du føler deg, hvor mye bedre du sover og hvor mye mer energi du har når du starter med å trene. Trening behøver ikke å bety at du må ta hundre situps, ha en personlig trener eller være medlem på et treningssenter. Mer aktivitet kan for eksempel bety at du bruker trappene i stedet for heis, gå deg en ettermiddagstur, ta deg en tur til svømmehallen, meld deg på et dansekurs - mulighetene er mange bare du får en positiv innstilling.

Følg Side2 på Facebook - klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere