*Nettavisen* Nyheter.

Få kommuner har elektronisk meldingsutveksling

Oslo (NTB): Bare 12 av 429 kommuner har tatt i bruk elektronisk meldingsutveksling med helseforetakene. Innen 2014 skal pasientinformasjon ikke lenger formidles med post eller over telefon.

Hovedproblemet med å komme i gang med elektronisk meldingsutveksling om pasientene, er de store rutineendringene som må på plass før systemet kan tas i bruk. Kommunene har en stor jobb foran seg, sier prosjektleder Kirsten Petersen i Norsk Helsenett til Nationen.

- Det er veldig krevende å ta i bruk. Et eksempel fra et helseforetak viser at en avdeling på ett sykehus måtte lære opp 80 personer, bare for å få samhandlingen i gang, sier Petersen.

Hun forteller at meldingene som blir brukt mest er henvisninger etter en krise og laboratorie- og røntgensvar.

- Det er en svært omfattende omlegging av arbeidsrutiner. Det er en helt ny måte å kommunisere på, og det må gjøres grundig. Hvis ikke går det på bekostning av pasientsikkerheten, sier hun.

Kommunene som allerede er i gang med elektronisk meldingsutveksling med helseforetak er Bergen, Stavanger, Sandefjord, Drammen, Tromsø, Dyrøy, Trondheim, Narvik, Skedsmo, Oslo, Halden og Eidsberg. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.