Få kosttilskudd levert i posten: forbudt - Frakte kosttilskudd selv over grensen: lovlig

Kosttilskudd som magnesium regnes i Norge som legemiddel og er derfor ikke lenger lov å privatimportere

Kosttilskudd som magnesium regnes i Norge som legemiddel og er derfor ikke lenger lov å privatimportere Foto: Bruce Gifford/Getty Images

- Importforbudet går utover de svakeste som ikke kan eller har råd til å reise utenlands, mener lege.

30.10.15 07:50

Fra 1. oktober ble det forbudt å importere en rekke vitaminer og kosttilskudd via post til Norge. Selv om et kosttilskudd ikke regnes som legemiddel der det kjøpes, kan det nemlig komme inn under dette regelverket her hjemme. Har de ikke markedsføringstillatelse i Norge kan du bare glemme å bestille de på nett. Legemidlet må være reseptfritt og godkjent i Norge, med norsk pakningsvedlegg og tekst på pakningen. I praksis betyr det at nesten alt er ulovlig å privatimportere.

For at noe skal regnes som et legemiddel i Norge må det for eksempel inneholde legemiddelsubstanser, urter (enkelte unntak), vitaminer i døgndoser som overstiger gitte maksimumsgrenser og produkter som utgir seg for å være legemidler, uavhengig av innhold.

Blir forsendelsen oppdaget kan Tollvesenet nå destruere hele forsendelsen og pengene har gått tapt.

- Ble helt frisk av kosttilskudd

Forlagssjef og tidligere Venstre-politiker, Jan Mesicek, har vært med på å stifte Vitaminaksjonen og Facebook-gruppen «Vi som vil bidra til å få omgjort de nye importreglene for kosttilskudd» som på kort tid har fått nærmere 19.000 medlemmer.

- Det såkalte vitaminforbudet som politikerne, trolig uvitende om konsekvensene, har innført er uforståelig, sier Jan Mesiceki Vitaminaksjonen. Foto: Privat

- Det er vanskelig å forstå at vitaminer og mineraler skal behandles som om det var sterke legemidler. I en alder av 39 år, etter mange måneder med sykemeldinger som utbrent, fant vi ut at jeg var i ferd med å utvikle lavt stoffskifte. En sykdom man lever med resten av livet, men som ofte skyldes mangel på jod, sier Mesicek til Nettavisen.

- Et enkelt kosttilskudd reverserte alle symptomer, og kort tid etter var jeg i full jobb igjen. Dette kosttilskuddet finnes i Norge også, men i helt andre doser. Skal jeg få effekt med det norske produktet må jeg ta 10-16 tabletter per dag, mot 1-2 kapsler av det europeiske merket. Det blir dyrt, dumt og unødvendig svelge unna så mange piller, hevder han.

Kan ta det med selv over grensen

- Tilskuddet fra utlandet kostet 7 euro per måned, jeg mottok nesten 300 000 i sykepenger. Jeg betaler gledelig for kosttilskuddet mitt selv.

Etter 1. oktober kan han ikke lenger importere kosttilskuddet.

- Det såkalte vitaminforbudet som politikerne, trolig uvitende om konsekvensene, har innført er uforståelig. Ingen andre land i verden har slike regler. Hva er det de egentlig ønsker å oppnå? Tillate import av e-sigaretter med nikotin, og legalisere lakrispiper, men forby vitaminer?

En ting han reagerer på er at hvis du reiser utenlands kan du fortsatt ta med deg de samme kosttilskuddene over grensen, helt lovlig.

- Det ironiske, i disse miljøtider, er at dersom jeg får pakken med mitt kosttilskudd sendt til en adresse i Sverige, kjører over med bil, og henter det, ja, da er det lov, sier aksjonslederen.

Når du er ute og reise kan du ta med deg legemidler til privat medisinsk bruk. Reiser du fra et EU/EØS-land kan du ta med det legemidler for inntil 12 måneders bruk. Kommer du fra et land utenfor EU/EØS kan du ta med det inntil tre måneders forbruk.

(Saken fortsetter under avstemningen)


Britisk nettbutikk stoppet salg til Norge

- Alle kan forstå at smerte- og allergimedisin ikke skal kjøpes fra et apotek på Cayman Island eller Hellas, men bør kjøpes i Norge. Vitaminer og mineraler derimot er næringsstoffer. Vi kan altså kjøpe det i Sverige, få det levert til et hotell i Göteborg, ta en hyggelig langhelg der, og frakte det over selv, sier Mesicek.

En stor britisk nettbutikk for vitaminer og kosttilskudd har stoppet salget til Norge inntil videre ifølge melding på nettsidene.

«Vi er informert om at norske tollmyndigheter klassifiserer all import som ulovlig og truer med å destruere pakker. I lys av dette stopper vi å ta imot ordre til Norge, inntil vi kan produsere nye produkter for det norske markedet.» De anslår at det vil ta rundt to måneder før de nye produktene kan selges. Nettbutikken minner også om at de kan sende til adresser utenfor Norge hvis noen er på reise.

Artikkelen fortsetter under bilder.

Det britiske nettstedet har stoppet alt salg av kosttilskudd til Norge etter lovendringen. Foto: Skjermdump fra nettsiden


- Kan ikke forby alt med risiko

Joakim Iversen var ferdig utdannet lege i begynnelsen av 2014. Han driver egen praksis i Sandvika og har engasjert seg i debatten rundt import av kosttilskudd på grunn av sine pasienter. Helt siden medisinstudiene har han vært opptatt av kosthold og de forskjellige anbefalingene til hvilke næringsstoffer en skal få i seg, avhengig av hvilket land en bor i.

- Hvorfor er du imot importforbudet?

- Jeg støtter ønsket om å stanse falske legemidler og narkotika, men loven skiller ikke mellom legemidler, narkotika og vitaminer. Den viktigste årsaken til at jeg har engasjert meg i saken er at jeg har enkelte pasienter som ikke lenger får tak i det de trenger av næringsstoffer og jeg har en plikt til å hjelpe dem.

Mener leger mangler kunnskap

For legemidler uten markedsføringstillatelse i Norge må det søkes om spesielt godkjenningsfritak (også kalt registreringsfritak). Dette kan skje etter søknad fra lege eller tannlege og på dennes personlige ansvar.

Lege Joakim Iversen mener importforbudet går utover de svakeste. Foto: Privat

- Trenger man disse kosttilskuddene? Er det ikke nok å spise sunn og variert kost?

- To hovedgrupper bruker kosttilskudd: de som er opptatt av å ivareta helsen og de som har nytte av det pga sykdom. Noen har sykdommer som går utover hvilke matvarer som trygt kan spises, reduserer næringsopptak eller gir økt forbruk av næringsstoffer. Da er det ikke alltid nok med en sunn og variert kost alene.

Han mener det er flere næringsmangler mange leger ikke er kjent med hvordan skal diagnostiseres.

- Fordi det er en liten del av medisinstudiet. Det kommer ikke pasienter inn på kontoret med åpenbar skjørbuk. Det er heller ofte flere og mindre alvorlige mangler.

- Har ikke råd til å reise utenlands

Han mener importforbudet går utover de svakeste.

- Mange er for syke til å reise til utlandet eller har ikke råd. De har nok heller ikke råd til å kjøpe kosttilskuddene sine på apoteket etter søknad om registreringsfritak, men kunne kjøpe de samme produktene billig på nett og få dem levert på døren.

- Vi har foreslått en løsning hvor næringsstoffer klassifiseres som næringsmidler. Da kan fortsatt Mattilsynet fjerne det de mener er skadelige produkter, men norske forbrukere får et bedre utvalg og bedre priser.

- Kan inneholde hva som helst

Legemiddelverket skal sikre at alle legemidler som blir brukt i Norge har god kvalitet, er trygge å bruke og har ønsket virkning.

- Hvorfor ble regelverket for privatimport av legemidler endret?

- Det ble endret fordi man ser en økende trend av falske legemidler som ankommer Norge. Disse kan inneholde det som står på pakningen, noe helt annet, en annen mengde av virkestoffene eller giftstoffer. De kan putte hva som helst i legemidlene. Når du bestiller fra ukontrollerte steder vet man ikke hva en får i seg, sier forsker Anne Vestrheim i Statens legemiddelverk.

Legemiddelverket forstår at regelverket kan virke noe underlig.

- Vi forstår at det kan virke litt rart, men det er viktig at pasienter har mulighet til å ta med seg legemidlene sine på reise, og kunne ta med hjem legemidler de får hvis de trenger medisinsk behandling i utlandet. Man har da hatt mulighet til å snakke med apotek og helsepersonell om behandlingen, og få viktig informasjon om for eksempel mulige bivirkninger.

- Reglene for privatimport av legemidler er ment å beskytte forbrukere mot falske og ulovlige legemidler som selges på nettet

Vitaminaksjonen reagerer på at kosttilskudd de anser som helt trygge kjøpt på trygge nettsider blir omfattet av det nye regelverket.

- Per i dag finnes det ingen universell kontrollordning som sier om en nettbutikk er trygg eller ikke og om produktene som selges er det de gir seg ut for å være

Vitaminer er klassifisert som legemidler, men det er gjort unntak for inntil en viss døgndose som kan selges som kosttilskudd. Det er Mattilsynet sammen med Vitenskapskomiteen for mattrygghet som setter grensene for hvor stor dose vitaminer et produkt kan inneholde når det skal omsettes som kosttilskudd i Norge. Produkter med doser over dette anses som legemidler og omfattes derfor av importreglene.

På Facebook-gruppen for aksjonen blir poste restante (gjenliggende post, journ. anm) foreslått som en mulig løsning på importforbudet. Poste restante er en utdelingsadresse på forsendelsen. Vitaminaksjonen planlegger også å sende såkalte vitaminbusser til Sverige med grensehandler og faglig innhold.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag