OSLO (Nettavisen): Fra onsdag 3. februar endres smittetiltakene i en rekke østlandskommuner, og det lettes litt på tiltakene for barn og unge. I denne oversikten ser du hvor det igjen åpnes for fritidsaktiviteter for barn og unge, hvor enkelte butikker og serveringssteder kan åpne igjen og hvor innbyggerne kan gå på treningssenter igjen.

Les også: Danmarks helseminister med prognose for mutert virus: - Så hold fast

Nasjonale tiltak

På nasjonalt plan gjelder de nasjonale tiltakene som ble innført 18. januar og som ble oppdatert med endringer om innreise fra 29. januar. Disse videreføres til midten av februar.

Klokka 14.00 onsdag er det ny pressekonferanse om koronasituasjonen og tiltak. Du kan følge sendingen i videovindu lenger ned i saken.

Vær oppmerksom på at kommunene som smittevernmyndighet kan innføre lokale restriksjoner som er strengere enn de nasjonale tiltakene. Det gjorde for eksempel Ulvik kommune i Hardanger tirsdag. Etter mistanke om smitte med mutert virusvariant, sa kommunen at det ikke lenger er tillatt med besøk i eget hjem og at bare matbutikker kan holde åpent. Flere tilfeller med engelsk virusvariant er nå bekreftet.

I Sel kommune i Gudbrandsdalen er det stopp i aktiviteter i kommunal regi for barn og unge, og svømmehaller, bibliotek og idrettshaller er stengt etter smitte. Kommunedirektør Ola Helstad sier til Nettavisen at det ikke er bekreftet smitte med mutert virus.

Se regjeringen.no for oversikt over nasjonale tiltak

De nasjonale tiltakene sier blant annet at du skal unngå reiser i inn- og utland. Du bør ikke ha besøk av flere enn fem gjester hjemme. De fleste arrangementer bør utsettes eller avlyses. Skoler og barnehager er på gult nivå. Det er skjenkestopp ved midnatt og servering av alkohol kun til de som får servert mat. Videre er grensen i praksis stengt om du ikke er bosatt i Norge.

Se regjeringens plakat over nasjonale tiltak (PDF)

Tiltak mot mutert virusvariant

23. januar og 24. januar ble det innført strenge og til dels svært strenge tiltak i tilsammen 25 kommuner for å hindre spredning av den mer smittsomme engelske virusvarianten på Østlandet.

Fra og med i dag, onsdag 3. februar, blir tiltakene for de sentrale østlandskommunene endret og de vil omfatte færre kommuner. I disse endringene ligger det også lettelser, blant annet for barn og unge. Det nye tiltaksregimet for disse kommunene gjelder til og med 10. februar.

- Fortsatt et mål å slå ned

- Vi må ha strengere tiltak i kommuner som er berørt av utbrudd av den mer smittsomme varianten av viruset enn i resten av landet. Vi har fortsatt et mål om å slå ned og hindre at den smittsomme virusvarianten sprer seg. Lørdag 30. januar varslet vi noen lettelser i kommunene som er berørt av utbruddet i Nordre Follo. Det er spesielt lettelser i tiltakene av hensyn til barn og unge og arbeidsplasser. Disse lettelsene vil også gjelde kommunene som søndag 31. januar fikk forsterkede tiltak etter Halden-utbruddet, uttalte helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) ifølge en pressemelding fra regjeringen tirsdag kveld.

Les også: De gode koronanyhetene kommer nå på rekke og rad

Fra og med 3. februar er det fem kommuner i gruppe 1; Nordre Follo, Oslo, Ås, Halden og Sarpsborg. (De to siste ble føyd til lista tirsdag).

Kommunene Fredrikstad, Hvaler, Indre Østfold, Moss, Skiptvet, Våler, Råde og Rakkestad, som var plassert i gruppe 2 etter Halden-utbruddet, vil fra 3. februar få de samme lettelsene i tiltak som ble varslet lørdag 30. januar for kommunene i ring 2 i Nordre Follo-utbruddet.

For kommunene du ikke ser på lista gjelder de nasjonale forskriftene det er henvist til innledningsvis, hvis ikke det er lokale forskrifter som strammer ytterligere inn.

Oslo varslet 1. februar at de beholder videregående skoler på rødt nivå og kun åpner fritidsaktiviteter for gruppen unge til og med ungdomsskolealder. Ellers følger Oslo kommune de tiltakene som gjelder i gruppe 1-kommunene.

Det betyr lettelser for barn og unge når det gjelder fritidsaktiviteter og idrett både inne og ute. Toppidretten kan gjenoppta organisert trening.

Drammen med lettelser

Drammen kommune lemper på koronarestriksjonene fra onsdag. Da kan treningssentre og svømmehaller åpne, mens ølkranene fortsatt må holdes stengt.

Det ble klart etter formannskapets møte tirsdag, skriver Drammens Tidende ifølge NTB.

Fra onsdag er det kun lokal forskrift og nasjonale tiltak som gjelder i Drammen, som i likhet med nabokommunene Lier og Øvre Eiker har tilfeller av den britiske mutasjonen av koronaviruset.

Lettelsene fra onsdag medfører blant annet at treningssentre og svømmehaller kan åpne etter å ha vært stengt i snart tre måneder. Tidligere denne uken ble skolene igjen satt på gult nivå, etter å ha vært på rødt siden 12. november.

Også kjøpesentre kan gjenåpne onsdag, men skjenking ikke er på listen over lettelser.

Les også: Sverige: Fant mutert virus i én av ti prøver

Onsdag 3. februar klokka 08.30: Saken oppdatert med anbefaling i gruppe 1: Det er ikke lenger frarådet å reise til hytta utenfor egen kommune.

Se pressekonferanse om koronasituasjonen klokka 14.00.

KORT FORTALT: Egen tiltaksliste i flere østlandskommuner.