*Nettavisen* Nyheter.

Få savner Janukovitsj i hjembyen Donetsk

For noen er han en «forræder», for andre «for svak». Men få i den avsatte president Viktor Janukovitsjs hjemby Donetsk beklager hans fall.

25.02.14 09:37

Donetsk (NTB-AFP): Han er avsatt av nasjonalforsamlingen, avvist av sitt eget parti og på flukt med en håndfull livvakter etter at de nye myndighetene ettersøkte ham for massedrap.

– Folk her er skuffet over Janukovitsj, sier Tatiana, en ung ansatt ved kullfeltene i Donetsk der den tidligere presidentens fall ikke har utløst skarpe reaksjoner med det nye regimet i Kiev.

– For svak, sier en drosjesjåfør, til tross for at minst 82 mennesker ble drept i skyting og sammenstøt i Kiev i forrige uke.

En liten gruppe kommunister og andre militante som tidligere støttet Janukovitsj, har de siste dagene samlet seg på Lenin-torget i Donetsk til støtte for en selvstyrt «Østlig front» i Ukraina. Men selv de har kjempet for å finne ord som er fordømmende nok av den avsatte presidenten.

Mange av de eldre, nostalgiske ukrainerne mener som en eldre gruvearbeider at Ukrainas eksleder «solgte seg til europeerne og amerikanerne».

På det politiske planet skal Ukrainas midlertidige president Oleksander Turtsjynov gjøre siste innsats for å få på plass en samlingsregjering etter avsettelsen av Janukovitsj. Regjeringen skal etter planen være på plass i løpet av tirsdagen.

EUs utenrikspolitiske sjef Cathrine Ashton kom til Kiev mandag og skal holde en pressekonferanse tirsdag formiddag. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.