RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Få siste nytt om dramaet i Algerie her

Sist oppdatert:

OSLO (Nettavisen, NTB): Det var fredag morgen fortsatt uklart hva som har skjedd med de ni norske gislene i Algerie som det ikke er gjort rede for. Militæraksjonen ved anlegget skal ennå ikke være avsluttet.

Ifølge algeriske sikkerhetskilder ble minst 30 gisler, blant dem minst åtte utlendinger, drept i militæraksjonen mot gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas torsdag. To briter, tre japanere og en franskmann er blant utlendingene som er drept, sier kilden til nyhetsbyrået AFP. I tillegge skal to filippinere også ha mistet livet.

Minst åtte av de drepte er fra Algerie, mens nasjonaliteten til de siste 14 som også er drept, foreløpig ikke er kjent.

Statoil avholder en pressekonferanse om situasjonen i Algerie klokken 7.30 fredag morgen ved hovedkontoret i Stavanger.

Minst elleve gisseltakere drept i militæraksjonen, ifølge den algeriske sikkerhetskilden. Ifølge algeriske myndigheter er aksjonen nå avsluttet.

De drepte gisseltakerne er tre egyptere, to algeriere, to tunisiere, to libyere, en franskmann og en malier, ifølge kilden.

Lederen for gisseloperasjonen, Abu al-Baraa, skal være blant dem som mistet livet.

Klokken 19.00 holdt statsminister Jens Stoltenberg og utenriksminister Espen Barth Eide pressekonferanse om situasjonen i Algerie.

- Vi kjenner en dyp uro over ikke å vite hva som har skjedd

20.56: Militæroperasjonen ved gassanlegget In Aménas i Algerie er avsluttet, sier en tjenestemann til Algeries statlige nyhetsbyrå APS.

20.48: Et betydelig antall gisseltakere ble «nøytralisert» da de forsøkte å flykte til et naboland, sier kommunikasjonsministeren til algerisk fjernsyn torsdag kveld. Han sier at Arbeidet med å berge gisler ved gassanlegget In Aménas i Algerie pågår fortsatt.

20.26: Et lite sammendrag av siste nytt: Algeriske myndigheter gikk til et omfattende luft- og deretter bakkeangrep mot gisseltakerne på gassanlegget i det østlige Algerie. Mange av gislene skal ha blitt påført en belte med eksplosiver. Alt tyder nå på at den algeriske aksjonen endte i blodbad, og myndighetene i Algerie har måttet tåle kritikk blant annet fra britisk hold for dårlig kommunikasjon. Vi venter nå på informasjon om hvor mange som har omkommet, og hvordan det har gått med de ni norske Statoil-ansatte som Statoil foreløpig ikke kan gjøre rede for.

20.09: David Cameron har utsatt sin tale om EUs framtid, som etter planen skulle holdes i morgen, som følge av situasjonen i Algerie, ifølge Channel 4 News.

19.51: Gisseltakerne ved gassanlegget In Aménas i Algerie sa til algeriske gisler at de ville spare muslimer, men drepe kristne, ifølge et befridd gissel.

- Terroristene fortalte oss helt i begynnelsen at de ikke ville skade muslimer, men at de kun var interessert i kristne og vantro. De sa de ville drepe dem, forteller 53 år gamle Abdelkader, ifølge NTB.

19.43: - Mange terrorister er drept og noen gisler er skadde eller drept, sier Algeries informasjonsminister, som kan fortelle at aksjonen mot gisseltagerne fortsatt pågår, ifølge nyhetsbyrået France24.

19.40: USAs president Barack Obama blir oppdatert fortløpende om situasjonen, ifølge en talsmann fra Det Hvite Hus. Tidligere i ettermiddag kom meldinger om at USA har sendt droner til stedet for å få oversiktsbilder av gassanlegget.

19.36: - Situasjonen er svært uoversiktlig og svært urolig. Det er ni Statoil-ansatte som vi ikke kan gjøre rede for, sier Statoil-sjef, Helge Lund, på en pressekonferanse.

- Det innebærer risiko å drive et olje- og gassselskap. Vi har god trening på denne type siutuasjoner, slik at de fleste vet hva de bør gjøre i en slik situasjon, sier han.

Konsernsjefen opplyste på pressekonferansen at 40 Statoil-ansatte skal bringes hjem fra Algerie. De kommer i tillegg til de 17 ansatte ved gassanlegget som har vært direkte involvert i dramaet.

19:31: Arbeidet med å berge gisler ved gassanlegget In Aménas i Algerie pågår fortsatt, sier en algerisk minister ifølge nyhetsbyrået APS.

19.01: - Forsvarsdepartementet har klargjort et fly med utstyr som snart setter kursen sørover mot Algerie, sa statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse torsdag kveld.

- Vi kjenner en dyp uro over ikke å vite hva som har skjedd. Jeg føler med de pårørende, som i dag har mottatt skiftende og til tider grusomme spekulasjoner, sier statsministeren, som sier at regjeringen mangler sikker info om ni nordmenn.

Ved siden av ham stod utenriksminister Eide.

- Ansvaret for hva som skjer i Algerie, ligger på myndighetene i landet. Vi jobber ut fra vår ambassade i Alger og bistår på de områder som er mulig, sa Eide på pressekonferansen torsdag kveld.

Statsministeren i Algerie informerte Stoltenberg ved 12-tiden torsdag om at det var iverksatt en aksjon mot gassanlegget i Algerie.

- Han ga uttrykk for at de hadde forsøkt å finne en løsning i løpet av natten, men at det ikke hadde vært mulig å finne en slik løsning. Han sa de ikke hadde noe annet valg enn å iverksette en militær aksjon, sa Stoltenberg på en pressekonferanse torsdag kveld.

Utenriksminister Espen Barth sier at en rekke land var enige om å vise tilbakeholdenhet med millitær makt.

- Vi har vært i kontakt med en rekke land som har gisler, vi har vært i kontakt med Japan, Storbritannia, Irland og USA for å nevne noen. Og det har vært en felles holdning om å vise tilbakeholdenhet. det er ikke det samme som å si at det ikek skal være en militær operasjon, sier Espen Barth Eide.

18.47: Den algeriske avisen El Watan melder ifølge Le JDD at militæraksjonen mot anlegget der gislene ble holdt, er over. Den franske storavisen Le Monde, skriver det samme.

18.46: Frankrikes president, Francois Hollande, sier ifølge Reuters at gisselaksjonen i In Amenas viser at det var rett av Frankrike å gå inn i kampene mot islamistene i Nord-Mali.

18.33: Den franske utenriksministeren Laurent Fabius har møtt journalister i Brussel.

- Jeg kan ikke si mye om de tragiske hendelsene som nå skjer i Algerie. Det er motstridende opplysninger og jeg har ikke den siste informasjonen. Det er uansett en ekstremt dramatisk situasjon som viser at terrorisme er ondskap, sa Fabius til journalistene.

18:30: Det varslede møtet i Stortingets utvidede utenrikskomité startet klokken 18.15. Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) og forsvarsminister Anne-Grethe Strøm-Erichsen (Ap) var blant dem som tok plass da møtet startet, ifølge NTB.

18.18: Det spanske oljeselskapet Compania Espanola de Petroleos SA evakuerer arbeidere fra oljeinnstallasjoner i landet.

18.01: Sky News melder at algeriske bakkestyrker skal ha angrepet gisseltakerne fra flere sider under militæraksjonen.

17.50: Det er altså bekreftet at fem av de 17 Statoil-ansatte som var på anlegget, er i sikkerhet. 12 Statoil-ansatte er fremdeles omfattet av den pågående gisselsituasjonen, ifølge Statoil.

17.47: Søsteren til den irske mannen som ble befridd tidligere i ettermiddag, har snakket med BBC. - Jeg føler med resten av familiene som har mistet sine kjære og andre som er savnet. Hun forteller at broren er i sikkerhet og blir debriefet av algeriske myndigheter.

LES OGSÅ: - Obama ville hjelpe med å befri gislene, men Algerie nektet

17.32: Den algeriske hæren har nå sendt inn bakkestyrker for å ta kontroll over gassanlegget In Aménas, ifølge en talsmann for gisseltakerne ved gassanlegget.

- Kampfly og bakkestyrker har startet en operasjon for å ta kontroll over anlegget med makt, sier talsmannen til det mauritanske nyhetsbyrået API torsdag ettermiddag.

Ifølge kilden vil gisseltakerne drepe alle gislene hvis de algeriske styrkene lykkes med å ta seg inn i anlegget.

17.25: Det er ingen nordmenn blant de sju utenlandske gislene som fortsatt holdes fanget etter at algeriske styrker angrep gassanlegget i Algerie, melder nyhetsbyrået ANI.

17:25: Storbritannias statsminister David Cameron ringte til Algeries statsminister Abdelmalek Sellal rundt klokken 12.30 torsdag. - Den algeriske statsministeren forklarte da at situasjonen på bakken utviklet seg svært raskt, og at det etter regjeringens bedømmelse var nødvendig å handle umiddelbart, sier Camerons pressetalsmann. Han har nå snakket med Obama og den franske presidenten, Hollande.

17.06: En amerikansk drone har sirklet over gassanlegget, trolig for å skaffe oversiktsbilder, ifølge CNN.

16.59: President Barack Obamas administrasjon tilbød Algerie militær assistanse med å befri gislene onsdag, men den algeriske regjeringen nektet. Det opplyser en amerikansk tjenestemann til nyhetsbyrået AP.

16:36: Ifølge den algeriske avisen TSA skal den algeriske hæren ha tatt full kontroll over gassanlegget. Det betyr at aksjonen kan være over, men opplysningene er altså ikke bekreftet fra offisielt hold.

16.30: Det var to briter, en franskmann og en kenyaner, som alle var holdt som gisler på gassanlegget, er blitt befridd av algeriske millitærstyrker, melder nyhetsbyrået APS. Irlands utenriksdepartement melder dessuten at en ire er befridd og i sikkerhet, ifølge NTB.

- Han har vært i kontakt med familien sin. Vi vet at han har det bra og er i sikkerhet. Han er ikke lenger et gissel, sier en talsmann for irsk UD til Reuters.

16.21: Selskapet BP, som driver In Amenas-anlegget sammen med Statoil og algeriske Sonatrach, sier i en pressemelding at de nå frakter en gruppe ikke-essensielle arbeidere ut av Algerie.

- Vi gjør alt vi kan for våre ansattes sikkerhet og for å støtte familiene deres i denne triste og usikre situasjonen, sier BP.

16.18: Det algeriske kringkastingsbyrået APS melder at 600 algeriere skal ha blitt reddet i militæraksjonen.

16.07: Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) forlot en interpellasjonsdebatt om arktisk råd plutselig torsdag ettermiddag, melder Aftenposten. Det var en av Barth Eides medarbeidere som satt i diplomatlosjen inne i stortingssalen som ga statsråden beskjed om at han måtte forlate salen. Barth Eide var i salen for å svare på en interpellasjon om Arktisk Råd rettet til ham.

15.55: Den algeriske hæren har befridd fire utenlandske gisler ved gassanlegget In Aménas, ifølge Algeries statlige nyhetsbyrå APS.

15.22: De gjenværende gislene i Algerie er to amerikanere, tre belgiere, en japaner og en brite, sier en av gisseltakerne til nyhetsbyrået ANI.

15.20: Av hensyn til sikkerheten til de som er berørt, så vil ikke Statoil gi noen oppdatert informasjon om gislenes situasjon. Han kan likevel bekrefte at rituasjonen er uoversiktlig. - Vi kan ikke gi noen oppdatert informasjon nå, men situasjonen på bakken er uoversiktlig, opplyser Bård Glad Pedersen, pressekontakt i Statoil, overfor NTB.

15.16: Reuters melder at gisseltakerne i Algerie melder at to amerikanere, tre belgiere, en japaner og en brite fortsatt er i live etter den algeriske hærens luftangrep.

14.38: Ifølge TV 2 bekrefter UD at det pågår en aksjon i Algerie.

14.38: Britisk UD bekrefter at det pågår en militæraksjon, ifølge NRK.

14.17: 34 eller 35 vestlige gisler og 15 gisseltakere er drept i luftangrep fra den algeriske hæren, ifølge ANI. Dette er en melding som ikke er bekreftet. Al Jazeera melder at 35 gisler og 15 gisseltakere er drept. Kilder sier til Al Jazeera at dette skal ha skjedd da helikoptre fra den algeriske hæren angrep en konvoi med gisler og gisseltakere.

14.09: En nordmann og en japaner skal være såret da algeriske styrker gikk til aksjon, melder NTB. UD kan ikke bekrefte denne opplysningen.

13.59: 25 utlendinger har klart å rømme fra gassanlegget i Algerie, hvor de er blitt holdt som gisler, sier en kilde i den algeriske sikkerhetstjenesten til Reuters ifølge NTB.

13.54: AFP melder at 25 gisler, inkludert to japanske statsborgere, har blitt løslatt av gisseltakerne. Tidligere har det blitt meldt at gisler har rømt, men dette er den første meldingen som går ut på at gisler har blitt løslatt.

- Skal ha blitt drept
13.47: Det mauritanske nyhetsbyrået ANI melder nå at noen av gislene og gisseltakerne skal ha blitt drept i helikopterangrepet som ble utført av den algeriske hæren. Meldingene er ikke bekreftet fra offisielt hold. Kilden til opplysningen er en talsmann for gisseltakerne.

13.39: Franske myndigheter har kontakt med Algerie for å løse situasjonen i In Aménas. President François Hollande bekrefter overfor Le Monde at det er franske statsborgere blant gislene Han vil ikke si hvor mange franskmenn som er berørt. og han sier at han overlater til algerierne å løse situasjonen.

Skal ha forsøkt å forlate basen
13.12: Gisseltakerne skal flere ganger ha forsøkt å ta med seg gislene og forlate basen, men er blitt stanset av sikkerhetsstyrkene som har omringet gassinstallasjonen In Amenas. En talsmann for de lokale myndighetene, Knaoui Sidi, sier til avisa Tout Sur L'Algerie at forsøkene har satt en stopper for et møte som var avtalt mellom myndighetene og gisseltakerne, men at det er berammet et nytt møte, melder NTB.

13:01: To japanske gisler ble såret da algeriske regjeringsstyrker bombet Statoil-anlegget i Algerie, sier en kilde nær gisseltakerne. Regjeringsstyrkene skal ha angrepet med helikoptre, ifølge nyhetsbyrået Agence Nouakchott d'Information (ANI) i Mauritania.

12.47: Algeriske myndigheter melder at 20 utenlandske gisler, blant dem amerikanere, klarte å rømme fra gisseltakerne.

12.33: Gruppen som står bak angrepet i Algerie, truer med å drepe de vestlige styrkene dersom algeriske sikkerhetsstyrker forsøker å frigjøre dem, melder NTB.

- Noen gisler har bombebelte rundt livet
12.33: Et fransk gissel i In Aménas har fortalt til en sveitsisk avis at det er flere alvorlig sårede blant gislene. Tribune de Genève har vært i kontakt med mannen, som er 52 år. –Blant oss er det mange alvorlig sårede. Noen gisler har bombebelter rundt livet, sier mannen. Et annet gissel, som tilhører den gruppen av hovedsakelig algeriske arbeidere, forteller ifølge avisa at han så et gissel bli drept.

12.05: Gisseltakerne krever fritt leide ut av basen med gislene, melder Reuters, som siterer algeriske sikkerhetsstyrker.

11.59: Den algeriske nyhetskanalen Alshoroun melder ifølge NRK at det er 17 utlendinger som har klart å unnslippe gisseltakerne. De skal være en del av de 30 som tidligere ble omtalt. 13 av disse er algerere.

11.52: 15 utlendinger har rømt, ifølge AFP. Pressetalsmann i Utenriksdepartementet, Frode O. Andersen, sier til Nettavisen at de ikke kan bekrefte denne meldingen.

11.47: Stortingets utvidede utenriks- og forsvarskomité hasteinnkalles til møte om situasjonen i Algerie torsdag ettermiddag, ifølge VG Nett. Alle de parlamentariske lederne skal delta, samt de ordinære medlemmene i komiteen.

11.12: Det meldes at 30 algeriske ansatte ved gassanlegget har klart å rømme. Det opplyser det algeriske nyhetsbyrået APS.

11.04: En av gisseltakerne sier til Al Jazeera at skarpskyttere fra den algeriske hæren har skutt mot dem. Noen av gislene skal ha blitt skadet i skytingen, melder Al Jazeeras reporter Paul Brennan.


Vis Gisseldramaet i Algerie i et større kart

Gisseltakerne i Algerie krever at algeriske sikkerhetsstyrker trekker seg tilbake for at de skal gå med på forhandlinger, melder Al Jazeera.

Sikkerhetsstyrker har omringet gassanlegget i In Aménas, som ble angrepet av islamister onsdag morgen.

11.00: Til Al Jazeera gjentar en av gisseltakerne, identifsert som Abu al-Baraa, at det er «rundt 41 utlendinger», som blir holdt som gisler. Disse skal være fra forskjellige land: Norge, Frankrike, USA, Storbritannia, Romania, Colombia, Thailand, Filippinene, Irland, Japan, Sør-Korea og Tyskland, melder NTB.

Gisseltakeren hevder altså at skyttere fra den algeriske hæren har skutt mot anlegget hvor gislene blir holdt. Ifølge gisseltakeren ble en utlending, trolig en japaner, såret, melder NTB.

Statoil vil ikke kommentere noen av disse opplysningene.

Al Jazeera melder at de torsdag også snakket med gisler på telefon. De snakket med en person som snakket engelsk med irsk aksent. Vedkommende sa at gislene ble godt behandlet og at de hadde fått lov til å ringe sine ambassader. Det er uklart om gislene snakket under press.

- Kommer ikke på tale
Onsdag kveld sa Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila at det ikke kommer på tale å «inngå kompromisser med terrorister».

- Vi avviser alle forslag om å forhandle med dem, fastslo Kabila på statlig algerisk fjernsyn, ifølge NTB.

- Får sine ordre fra Mokhtar
Den algeriske innenriksministeren har sagt at gisseltakerne er algeriske statsborgere som opererer under ordre fra den militante islamisten Mokhtar Belmokhtar. Gruppen han leder kaller seg La katiba des moulathamines.

- Ifølge den informasjonen vi har er det rundt 20 gisseltakere inne på basen, og vi tror de får sine ordre fra bin Mokhtar, sa Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila, ifølge Al Jazeera.

- Gislenes liv må stå i høysetet
Norges utenriksminister Espen Barth Eide har overfor algeriske myndigheter understreket at Algerie først og fremst må ta hensyn til gislenes liv, og alle tiltak som iverksettes, må være i tråd med det.

- Det budskapet jeg hadde til min motpart i Algerie, er at gislenes liv må settes i høysetet. Det må være det aller viktigste, og alle tiltak de måtte gjennomføre, må ta solid høyde for det, sier utenriksminister Espen Barth Eide (Ap), som har vært i kontakt med sin kollega i Algerie.

- Gislene og gisseltakerne er på innsiden, og en god del algeriske styrker er på utsiden. Både gisler og gisseltakere er på en måte låst inne i anlegget og er der sammen, det er det som gjør situasjonen så kompleks, og derfor eventuelle aksjoner må ta hensyn til gislenes liv, sier Eide til NTB.

Les også:

Mann fra Troms i gisseldrama (Nordlys)

Hadelending ringte hjem og sa han var tatt (Hadeland)

VIDEO: Se nyhetsinnslag på Al Jazeeraom gisseldramaet.

Norske myndigheter holder også løpende kontakt med myndighetene i landene som de øvrige gislene kommer fra. Eide sier de deler informasjon med hverandre og forsøker å en felles holdning overfor algeriske myndigheter om veien videre.

- Vi følger dette meget nøye, både vi og arbeidsgiver Statoil, og vi har ikke noe informasjon som tilsier at en nordmann er blitt drept, understreker Eide.

- Vi har mobilisert alle de ressurser vi har
- Situasjonen er fortsatt uavklart og svært alvorlig, sa Statoils konsernsjef Helge Lund på en pressekonferanse torsdag morgen, et døgn etter at gassanlegget ble angrepet og okkupert.

- Helt fra første melding kom tidlig i går, har Statoil tatt situasjonen på det største alvor. All kraft er fortsatt rettet mot å få våre medarbeidere trygt hjem, samt å gi den støtte og hjelp vi kan til pårørende og berørte, kollegaer og andre ansatte i Statoils organisasjon. Vi har mobilisert alle de ressurser vi kan og har behov for fra organisasjonen. Samtidig samarbeider vi både med norske og internasjonale myndigheter samt andre selskaper som er berørt av hendelsen, sier Lund.

Se oppdatert informasjon fra Statoil her

FAKTA OM GISSELDRAMAET

* Inntrengere angrep gassproduksjonsanlegget In Aménas i Algerie onsdag klokka 06.50 norsk tid (klokka 05.50 lokal tid) og tok etter kort tid kontroll over anlegget. Statoil er en av operatørene, sammen med britiske BP og det nasjonale selskapet Sonatrach.

* En talsmann for gisseltakerne hevder at de har tatt 41 gisler.

* Det befant seg 17 Statoil-ansatte på anlegget da angrepet kom, 13 av dem norske. Fire Statoil-ansatte kom seg unna og i sikkerhet. To nordmenn ble lettere skadd i angrepet.

* En islamistbevegelse som kaller seg La katiba des moulathamines har sagt at de står bak angrepet på gassanlegget.

* Gruppen ledes angivelig av Mokhtar Belmokhtar.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere