*Nettavisen* Nyheter.

Få styring på følelsene

Bryt det dårlige mønsteret – det kan la seg gjøre.

12.10.05 17:10

(Womanweb.no): Følelser? Det er jo noe man bare har!

Eller er det nå egentlig bare det? Nei, du kan faktisk styre dem selv. Og ofte er det ganske smart å gjøre det, for du oppnår som regel ikke mye ved å være et rasende hespetre hver gang kjæresten din går utenfor døren, du blir fornærmet, når venninnene ikke ringer tilbake med det samme, du er irritabel eller bekymret for nesten hva som helst og gang på gang.

Les Woman-journalistens erfaring med sinneterapi og flere gode råd i Woman nr 10.

Å styre følelsene dine betyr ikke at du skal stenge inne følelsene – det handler ganske enkelt om å reagere på dem som et modent menneske uten å overreagere. Vi gir deg oppskriften:

1. skritt: Bli bevisst hvordan du tenker og reagerer

Kjenn følelsen

Når du kan kjenne at en voldsom reaksjon er under oppseiling, så stopp opp og kjenne etter hva slags følelse det er som blender deg. Selv om en følelse umiddelbart kommer til uttrykk som vrede, kan det nemlig dekke over at du egentlig er såret, eller vice versa.

Kjenn tankene

Finn ut av hvorfor du reagerer som du gjør. Hva utløste den voldsomme følelsen? Hvordan rettferdiggjør du måten du reagerer på ovenfor deg selv? Er det mulig at du vrenger på tingene?

Finn et mønster

Opplever du følelsen ofte? Tenk over situasjoner hvor følelsen dukker opp, og spør deg selv hvor du tror den stammer fra.

2. skritt følger her!

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.