RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Få superlyd med 11 høyttalere

Forhåpentligvis er din partner positiv til å plassere 11 høyttalere (og en subwoofer) i stua.
Forhåpentligvis er din partner positiv til å plassere 11 høyttalere (og en subwoofer) i stua. (Grafikk: DTS Digital Entertainment)
Sist oppdatert:
Nytt lydformat krever plass i stua.

[Teknofil.no]: DTS Neo:X er et 11.1-lydkanalsystem og vil etter sigende være et naturlig tilbehør til stereoskopisk 3D-film i hjemmekinoen.

Det nye systemet tilføyer fire høyttalere i tillegg til de eksisterende syv (pluss subwoofer) som befinner seg i dagens 7.1-standard. To av disse er såkalte "høyde"-høyttalere som plasseres over høyre og venstre frontalhøyttaler, mens "bredde"-høyttalerne plasseres mellom frontalhøyttalerne og sidehøyttalerne.

Fleksibelt system

"Vi ser på det som en utfylling av 3D-teknologien, og folk kan konfigurere det på et par forskjellige måter for å virkelig få en spennende opplevelse," sier Geir Skaaden, visepresident i lisensoperasjoner innen DTS.

"Neo:X ble designet med det mål for øye å skape en ny dimensjon av "høyde" i det tradisjonelle 7.1-oppsettet, mens det samtidig skal bevare et naturlig tredimensjonalt lydområde som samsvarer med filmskapernes originale visjoner," sier Skaaden som fortsetter:

"Neo:X har blitt designet med stor fleksibilitet slik at folk som har et allerede eksisterende 7.1-system kan enten tilføye fire nye høyttalere eller rekonfigurere deres eksisterende høyttalere til å generere høydeavspilling."

Konvertering i begynnelsen

Det eksisterer åpenbart ingen Blu-ray-filmer med 11.1-lydspor i dag, da det knapt finnes utgivelser med 7.1-lyd. I første omgang vil derfor Neo:X omforme 2.0-, 5.1- og 7.1-formater til 9.1 eller 11.1 og skape subtile effekter med de nye kanalene.

I et 11.1-system vil høydehøyttalerne hjelpe til med å frembringe effekter og bakgrunnsmusikk, mens breddehøyttalerne vil ekspandere det frontale lydrommet og forsterke hendelser som går fra front til side. Dette høres jo bra ut i teorien, men det gjenstår å se hvordan det faktisk blir i praksis.

DTS planlegger å produsere demonstrasjonsinnnhold for 11.1-systemet tidsnok til at de første Neo:X-receiverne skal slippes på markedet i det andre kvartalet i år. Onkyo er blant de heteste kandidatene til å være en av de første som slipper denne type produkter på markedet.

Er 11 høyttalere litt mye for din stue?

Prøv heller: Fem lydplanker det svinger av


(Kilde: Home Cinema Choice)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere