Få svinbillige bilder

Påsken er over, og det er tid for bildefremkalling. Vi fant en svært billig måte.

19.04.06 13:46

Da Japan Photo i starten av måneden kom med et tilbud om å fremkalle en hel cd for en fast pris på 199 kroner var det mange som sperret opp øynene.

Ifølge personer i bransjen kunne dette føre til priser langt under kostpris, og enkelte var bekymret for at den lave prisen skulle gå utover kvaliteten på bildene.

Vil ha det digitale på papir
Ifølge Japan Photo er formålet med tilbudet å nå målet om at folkskal fremkalle alle sine bilder, fremfor å bare ha de liggende på datamaskinen.

Et slikt tilbud kunne ikke stå uprøvd, og vi begynte å hente frem feriebilder fra en rekke turer som har begynt å ta relativt stor plass på harddisken.

For å maksimere antall bilder på én enkelt cd, ble alle bildene konvertert fra sitt opprinnelige format som det hadde fra digitalkameraet, og over til noe som tok mindre plass..

0,96 megapiksler
Tidligere erfaring har vist at et bilde på 1600 x 1200 punkter fint har fungert på en forstørring 30 x 25 cm (ikke å anbefale med alle typer bilder). Siden et 10 x 13/10 x 15 cm bilde er betydelig mindre, valgte vi å konvertere ned til en størrelse på 1200 x 800 punkter som en antatt brukbar størrelse - med enkeltbilder på 1200 x 900-punkter, og noen på 1200 x 1800 punkter.

Disse bildene ble lagret i JPEG-format med kvalitetsinnstilling 7 (70). Dette gav filstørrelser fra 47 kilobyte, og opp til 1.479 kilobyte for de mest detaljerte bildene. Totalt puttet vi 2.392 bilder med en gjennomsnittsstørrelse på like under 300 kilobyte på én enkelt cd og leverte dette til fremkalling.

Svært spent på resultatet, hentet vi bildene fra Japan Photo like over påske. 199 kroner, samt et fremkallingsgebyr på 29 kroner, byttet eier mot en stor eske med bilder.

Veldig godt resultat
Da vi åpnet esken med bilder kunne vi raskt konkludere med at kvaliteten ikke var så dårlig som enkelte hadde advart mot. Faktisk var kvaliteten på bildene på linje med de fleste bildene vi fikk fra de fleste aktørene da vi i fjor sommer testet digitalfremkalling – og da brukte vi bilder på mange megapiksler, med filstørrelser som langt overgikk det vi denne gangen testet.

Fargene på bildene er svært gode. Det eneste vi har å utsette er at noen av bildene har litt skarpe kanter, men ikke mer enn vi så på en del av aktørene i vår store fototest. Vi så også at enkelte jevne overflater kan få litt grumsete preg – men også dette var ting vi så mer alvorlige tilfeller på i vår store fototest.

Konklusjon
Med en pris per bilde på 9,53 øre (inkludert gebyr) må vi absolutt kunne si oss fornøyd med resultatet. Har du kunnskap eller tid nok til å konvertere så mange bilder til et passende format med god kvalitet, kan dette være muligheten til virkelig å tømme harddisken for bilder.

Husk at du kan benytte automatisk konvertering i for eksempel PhotoShop for å gjøre jobben langt enklere og raskere. For å være helt sikker på godt resultat kan du øke bildestørrelsen noe for å ha større sikkerhet.

Hvis du mener at det uansett er for mye jobb å konvertere så mange bilder, kan du fortsatt få 3-700 bilder bilder inn på en enkelt cd direkte fra ditt digitalkamera. Det vil forsatt gi en ganske god pris.

Vi har fått en rekke spørsmål om hvor en finner dette tilbudet på nett. Tilbudet gjelder kun i de fysiske butikkene, ikke på nettfremkalling.

Les flere IT-saker på våre IT-sider.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.