Gå til sidens hovedinnhold

- Få vekk moderskipene

Eieren av Bow Asir, Torkell Alendal, mener piratenes moderskip må fjernes fra den afrikanske østkysten.

Den norske rederen Torkell Alendal (64) eier rederiet Star Tankers Ltd., som leier ut kjemikalietankeren Bow Asir.

- Det kan jeg bekrefte. Det er de faktiske forholdene, sier Alendal til Nettavisen.

Ikke involvert i gisseldramaet
Bow Asir ble kapret av pirater utenfor den østafrikanske kysten forrige torsdag. 16 pirater væpnet med automatvåpen holder mannskapet på 27 som gisler, deriblant den norske kapteinen Bjørnar Vågeng.


Så langt har ikke piratene tatt kontakt med det norske rederiet Salhus Shipping, som driver tankeren. Og Alendal sier han ennå ikke er koblet inn i kapringssituasjonen, til tross for at det er hans skip.

- Nei, absolutt ikke. Ikke per nå, sier han.

- Grusomt trist
Karmøymannen Alendal tjente seg søkkrik på shipping på 1980-tallet og har siden emigrert til den engelske kanaløya Guernsey. Selv om han ikke er direkte involvert i noen forhandlinger, følger han spent med på situasjonen.

- Det er bare forferdelig og grusomt trist. Det er moderskipene til piratene som er problemet. Det er bare å få de vekk, så er problemene løst, sier Alendal og understreker at han ikke har noen ytterligere kommentar.

Bow Asir ble kapret 900 kilometer utenfor kysten av Kenya, noe som er mye lenger ute til havs enn det piratene vanligvis opererer. Kjemikalietankeren ble angrepet av to småbåter som sannsynligvis var tilknyttet et større moderskip.

Les også: Piratene presser mystisk nordmann

EUs marinestyrke har opprettet en sikkerhetskorridor gjennom Aden-bukten nord for Somalia for å bekjempe piratvirksomhet, men oppgavene består først og fremst av preventive tiltak. Dermed er det lite marinestyrkene kan gjør når et tankskip først er kapret.

Norge har besluttet å bistå EUs maritime operasjon og skal sende en fregatt til området på sensommeren.

Reklame

Nå kan du trene med Norges beste trenere hjemme i stua

Kommentarer til denne saken