Jonas Gahr Støre talte i dag på Utøya under tiårsmarkeringen for 22. juli 2011. Han snakket blant annet om at trusselen fra høyreekstreme er større nå enn den var for ti år siden, og at de folkevalgte har et spesielt ansvar.

Les også: Støttegruppa ti år etter 22. juli: - I år har det skjedd en endring

- Politikere på venstresiden må nå ut til de som følger oss, slik vi gjorde da radikale ekstremister brukte politisk motivert vold for noen tiår siden. Politikere på høyresiden må nå heve stemmen og trekke klare grenser opp mot det høyreekstreme, og ikke lukke øynene, sa Støre videre.

- Uverdig

Akkurat disse ordene fikk Høyre-politiker og tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang, til å hamre løs på sosiale medier torsdag ettermiddag.

«Kjære venner.

I dag gjorde Gahr Støre tragedien 22 juli til partipolitikk, han sa at høyresiden har et særlig ansvar for å ta avstand fra ekstremister.

Det var leit å høre, for det han sier kan ikke forstås anderledes enn at, hvis vi hadde tatt mere avstand ville ekstremismen blitt redusert.

Allerede 22 juli om kvelden sa vi som hadde oppgaver, unisont det stikk motsatte.

Vi prøvde å støtte og hjelpe de som var rammet av grusomhetene, ikke pga deres politiske ståsted, men fordi de var medmennesker.

For mange av oss var det et helt sentralt poeng å ikke besudle sorgen med partipolitikk, selv om terroren skjedde like før kommunevalget i september.

De fleste har klart å holde seg til den verdighet som ble etablert disse første dagene.

Men nå, rett før en ny valgdag, klarte ikke Støre å dy seg», er noe av det Stang skriver i et Facebook-innlegg.

Hele Facebook-innlegget til Stang kan leses her:

Sterke reaksjoner

Disse uttalelsene gikk imidlertid ikke stille forbi. Torsdag kveld er det mange som reagerer på Stangs innlegg. Nestleder i AUF, Gaute Børstad Skjervø, var raskt ute og skrev følgende under Facebook-posten.

«Dette er fullstendig håpløst sagt. Jonas ba høyresida ta oppgjør med sitt bakland på samme måte som også venstresida har måttet gjøre dette tidligere. Dette er det samme også AUF har sagt i lang tid. Dette var en uverdig facebookpost på 22. juli».

Stangs partikollega i Høyre, Sandra Bruflot, som tidligere var leder i Unge Høyre, reagerer også sterkt på Stangs innlegg. Hun skriver følgende i kommentarfeltet under Stangs innlegg, som altså senere ble slettet.

Stortingspolitiker og Høyre-kollega Mathilde Tybring-Gjedde skriver følgende torsdag kveld, rundt en time etter at Stang slettet innlegget sitt.

– Jeg har ikke orket å lese Twitter eller nyhetssaker i kveld. Fabian Stang snakker ikke for Høyre. Jan Tore Sanner har på vegne av Høyre tatt avstand fra statusen. Erna Solberg har uttalt seg klokt i dag. 22. juli er ikke et kort. Jeg støtter ellers innlegget til Sandra Bruflot.

Torsdag kveld ble det avholdt en nasjonal minnemarkering i Oslo Spektrum, hvor blant annet statsminister Erna Solberg deltok. Etter markeringen sa hun dette til VG:

- Jeg er jo ikke enig med ham i vurderingen av hva Jonas Gahr Støre har sagt. Jeg oppfatter ikke at Arbeiderpartiet har angrepet Høyre, sier Solberg.

Politisk kommentator i Bergens Tidende, Morten Myksvoll, skriver kort og konsist på Twitter:

- Dette er så stygt, Fabian Stang.

Jens Kihl, som også er politisk kommentator i BT, kaller det for «fordummende», «feilaktig» og «farlig».

Leder i Unge Sentrum, Simen Bondevik, ble forferdet etter å ha lest innlegget til Stang.

- Samme dag som vi marker 10 år siden terrorangrepet mot AUF, Arbeiderpartiet og demokratiet vårt velger Fabian Stang å kritisere Jonas Gahr Støre for å gjøre 22. juli om til partipolitikk. Det er ikke bare umusikalsk - det er stygt og vondt å lese. Erna Solberg, hva synes du?, skriver han på Twitter.

Får støtte fra Listhaug

Fredag formiddag kommer Frp-leder Sylvi Listhaug med en støtterklæring, via VG:

– Jeg tror Fabian Stang gir uttrykk for det mange mener, skriver Frp-leder Sylvi Listhaug i en uttalelse til avisen, og legger til:

– Vi kommer ikke til å si noe mer i dag av respekt for at det er dagen etter en verdig minnemarkering av 10-årsdagen for 22. juli. Vi vil derfor ikke kommentere denne saken ytterligere nå, skriver Listhaug.

Nestleder i Frp, Terje Søviknes sier til samme avis at han viser partilederens uttalelse og at hun svarer på vegne av partiledelsen.

Sletter innlegget

Nettavisen tok kontakt med Fabian Stang torsdag kveld for å høre mer om de knallharde uttalelsene. Stang svarte slik i en kortfattet melding.

- Jeg opplevde innlegget til Støre enten som kritikk av høyrefolk, fordi vi ikke har gjort nok eller at vi har en nærhet til terrorister. Innser at dette er fortsatt så betent at jeg sletter innlegget mitt, skriver Stang i en SMS til Nettavisen.

Les også: Har vi lært noe av 22. juli?

Støre har ikke ønsket å kommentere saken overfor NTB, men Ap-lederens pressesjef Jarle Roheim Håkonsen skriver i en SMS at Stang misforstår med vilje.