Mandag ble det kjent at OBOS skal selge luksusleiligheter på Majorstuen i Oslo.

Den dyreste leiligheten er priset til 95 millioner.

Det får tidligere ordfører i Oslo, Fabian Stang (H), til å rase:

- Når OBOS nå legger ut en leilighet på 400 kvadratmeter til nær 100 millioner, har selskapet totalt forlatt sin oppgave som sosialutbygger, som vi politikere har lagt til grunn at de var skapt for, sier Stang til Nettavisen.

Les også: OBOS-leilighet til salgs for 95 millioner

- Store privilegier og veldig mye goodwill

Stang har 20 års erfaring fra bystyret i Oslo:

- Jeg har ikke tall på hvor mange saker vi har behandlet og ønsket OBOS lykke til med, nettopp fordi de har skaffet boliger til mange som ikke har hatt det så lett. De har gjort en fantastisk innsats for sosial boligbygging etter krigen og av den grunnen fått store privilegier og veldig mye goodwill.

Konsernsjef i OBOS, Daniel Siraj, avviste mandag at denne satsingen er den nye sosiale profilen til Norges største boligforvalter.

– Dette er litt Robin Hood, ta fra de rike og gi til de fattige. Overskuddet bruker vi til å kjøpe tomter andre steder og bygge boliger i prosjekter som kanskje ikke er like økonomisk bærekraftige og som er tilpasset lavinntektsgrupper, sa han.

Det argumentet kjøper ikke Stang:

- Påstanden om at dette gjøres fordi man skal drive Robin Hood-virksomhet er like dum som om man skulle påsta at prisen på pappvin går ned fordi om man selger noen flasker vin til 2000 kroner per stykk, sier Stang og levner ingen tvil:

- Det er pappvin vi har hatt tillit at OBOS skal selge, ikke dyr Château!

- Hva tenkte det da du hørte nyheten?

- Jeg ble veldig skuffet. Jeg har vært så glad i, støttet og brukt så mye tid på OBOS, så når de misbruker denne goodwillen, blir jeg ordentlig skuffet.

Stang sier han ikke har noe problemer med at noen kan bo mer standsmessig enn andre:

- Jeg har ikke noe problem med at folk bor i flotte leiligheter, og har selv bodd i en praktleilighet. Det er ikke problemet. Men når OBOS er så frekke at de snakker om Robin Hood, må de ikke glemme at OBOS ikke betaler skatt, sier Stang.

- OBOS slipper å betale skatt fordi de skal ta seg av en sosiale delen av boligmarkedet. Det har vært OBOS´ oppgave og bør fortsatt være det. Hvis ikke, trenger vi ikke OBOS. Da får de betale skatt og utbytte som alle andre.

- Hva mener du bør gjøres videre?

- Vi må se på hele eier-strukturen, om det er riktig at OBOS skal fortsette å være eierløs. I dag er det ingen som korrigerer ledelsen, så politikerne må se på å om det er riktig at en luksusleilighet-utbygger skal få fortsette uten å betale skatt.

Stang mener den mye toppleiligheten burde vært bedre utnyttet:

- Den leiligheten på toppen der, med fantastisk beliggenhet, kunne vært delt i fem leiligheter på 80 kvadratmeter og tilbudt gamle, trofaste medlemmer til en fornuftig pris, mener han.

- Hvorfor i alle verden skal OBOS løfte én rik kjøper, avslutter Stang.

- Stang bommer om skatt

Kommunikasjonsdirektør i OBOS, Åge Pettersen, avviser blankt kritikken fra Stang.

- Det groveste er at han bommer om skatt: OBOS betaler skatt, både vanlig selskapsskatt og formuesskatt, noe som er mer enn et vanlig aksjeselskap gjør. Det er lenge siden det lovverket ble endret, sier Pettersen til Nettavisen.

Han sier OBOS selvsagt ønsker en diskusjon om fremtiden velkommen, men den må være basert på fakta.

- Det er mulig vi har fått mye goodwill, men vi har ikke fått noen særfordeler, så her forstår jeg ikke hva Stang sikter til. Og det var Høyre som gikk i spissen for å avvikle den sosiale boligbyggingen for 40 år siden, hevder han.

Pettersen understreker at de som en medlemseid organisasjon ikke kan gi noen fordeler på bekostning av de andre:

- Da vil de rundt neste sving kunne selge med gevinst, og slik vil vi ikke ha det. Men OBOS ønsker å gjøre en forskjell slik at de som sliter med å komme inn på boligmarkedet får hjelp. Derfor har vi lansert «Bostart», som er boliger under markedspris, blant annet på Ulven, forteller han.

- Dette er noe vi kommer til å videreutvikle.

- Bra at vi har muligheten

Pettersen er klinkende klar:

- Det viktigste OBOS kan bidra med i et deregulert marked er å bygge nok boliger, og vi har femdoblet innsatsen de siste 5-6 årene.

- Hvordan klinger det i dine ører at «OBOS selger leilighet til nær 100 millioner»?

- Jeg synes det er bra at vi selger en leilighet på den størrelsen i det området til de som har råd til det, og jeg kan trøste Fabian Stang med at det også vil bli leiligheter på 80 kvadratmeter til salgs, avslutter kommunikasjonsdirektøren.