Gå til sidens hovedinnhold

Fabian Stang skjønner lite av Oslos byrådskrise:- Rotet det til

Den tidligere Oslo-ordføreren mener at situasjonen med Lan Marie Berg (MDG) burde ha blitt løst på en annen måte. Samtidig mener Stang at Raymond Johansen bør fortsette å styre byen.

Onsdag valgte byrådet i Oslo å gå av etter mistillitsforslaget mot byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg (MDG). Dette skjedde etter at byrådsleder Raymond Johansen (Ap) stilte kabinettspørsmål.

Les også: Lan Marie Berg med brennende melding: - Stolt av arbeidet vi har gjort

- Etter min mening var det i utgangspunktet en riktig tilnærming fra byråden at informasjon om endringer i kostnadsestimatet burde gis når den er kvalitetssikret, sa Johansen da bystyret behandlet saken onsdag.

Og han la til:

- Min konklusjon er at jeg har full tillit til Lan Marie Berg.

Fra sidelinjen har tidligere Oslo-ordfører Fabian Stang (H) fulgt dramaet, og onsdag kveld er han helt sikker i sin sak.

- Hvordan de har rotet det til på kammerset skal jeg ikke legge meg i, men de burde ha kommet frem til en løsning. De burde ikke latt det bli byens problem, sier han, og peker på at Oslo styres av et såkalt forretningsministerium frem til et nytt byråd er på plass. Med et forretningsministerium kommer du i en situasjon hvor den politiske virksomheten er handlingslammet, så det er et stort ansvar som hviler på flertallet, sier han til VG.

Lan Marie Berg sa selv at nå venter større planer enn å være Oslo-politiker:

Innkaller til gruppemøte

Nå blir byrådet i Oslo sittende som et forretningsministerium fram til et nytt byråd er på plass. Ordfører Marianne Borgen (SV) vil nå invitere alle gruppeledere i bystyret til samtaler for å undersøke grunnlaget for et nytt byråd. Dette skal skje allerede på torsdag.

- Kommuneloven pålegger meg et helt spesielt ansvar nå, sa Borgen etter voteringen onsdag.

- Så jeg vil allerede i morgen invitere alle gruppelederne i bystyret, én etter én, for å drøfte med dem hvilket parlamentarisk grunnlag som nå er i bystyret, og hvordan vi kan sammen se hvordan vi kan løse den situasjonen som nå har oppstått.

Hvis dette møtet blir på Teams, er det lov å håpe at samme situasjon ikke gjentar seg:

Har et råd til Høyre

Stang håper imidlertid ikke at det blir Høyres gruppeleder Anne Haabeth Rygg som får oppgaven med å danne et nytt byråd. Til VG forteller han at det er bortkastet arbeid å sitte i et byråd som har et klart flertall mot seg.

Les også: Nå har Raymond Johansen endelig kvittet seg med MDG

Han ønsker heller at situasjonen blir løst så fort som mulig, og at Raymond Johansen fortsetter som byrådsleder. Stang påpeker at et politisk flertall må respekteres.