*Nettavisen* Nyheter.

Fabienne (15) stjal tre bilder

Foto: Carlos Garcia Rawlins (REUTERS)

Overlevde jordskjelvet, men ble skutt en uke senere da politiet forsøkte å stoppe plyndringen på Haiti.

21.01.10 22:59

Fabienne Geismar ble 15 år gammel. Det siste hun gjorde var å løpe fra politiet, etter å ha stjålet noen bilder som hang på veggen i en butikk i Marthely Seiee i Haiti.

Politiet avfyrte flere skudd, og ett av dem traff 15-åringen i hodet, melder AFP.

- Jeg har mistet huset mitt. Jeg har mistet alt, og nå har jeg mistet datteren min, sier faren til 15-åringen, Osam Cherisma til timeslive.co.aza, som ikke har tiltro til den haitiske regjeringen.

- Makt til USA, kom og ta over Haiti. Jeg vil ha rettferdighet.

Haiti har lenge vært kjent for å være preget av lovløshet og vold, og etter jordskjelvet sist uke har tilstandene blitt enda mer voldelige.

Gjenger
Fabienne er ikke den eneste som har mistet livet som følge av plyndring. Det er meldt om flere drepte, der politi skal være gjerningsmenn, mens også om mobber som tar saken i egne hender og regelrett mishandler og henretter plyndrere på åpen gate.

Les: Lynsjer folk på åpen gate

Under skjelvet ble byens fengsel ødelagt, og 3000 kriminelle rømte. Til sammenligning har Port-au-Prince 2000 politifolk.

For familien til Fabienne er det liten trøst. En uke etter at hjemmet deres ble ødelagt i skjelvet, ble datteren på 15 skutt og drept av politiet.

Uten å kunne gjøre noe, var faren, søsteren Samantha og broren Jeff vitner til at hun ble truffet av kulen, og så henne falle om oppå bildene hun var mistenkt for å ha stjålet, skriver Daily Mail.

En utrøstelig familie måtte deretter frakte den døde jenta vekk, - faren Osam Cherisma tok henne over skulderen.

Det er usikkert om politiet siktet på tyvene, eller om de skjøt varselskudd, men ifølge dansk TV2 befant jenta seg på et tak da skuddene ble løsnet.

- Politiet gikk ikke engang opp på bygning for å se hvordan det gikk med henne, sier Jyllands-Postens fotograf Jan Dagø, som befant seg like i nærheten.

Soldater
For å få hjelp med volden og plyndringen, har USA sendt flere tusen soldater til landet. De beskytter blant annet hjelpearbeiderne og sørger for at nødsendingene kommer fram dit de skal.

4000 flere soldater skal til Haiti, og fører det samlede antallet opp i 16.000, melder BBC. De 4000 kommer fra oppdrag i gulfen og i afrikanske land, og tilhører marinen og hæren.

- De vil ha med seg for helikoptre og amfibiekjøretøy, noe som vil øke muligheten for å få ut hjelpen der den trengs i stor grad, opplyser den amerikanske marinen i en pressemelding.

- I tillegg vil soldatene sørge for ekstra sikkerhet for det pågående hjelpearbeidet.

Ifølge FN er sikkerheten i Port-au-Prince ellers god, og de farligste områdene å bevege seg i er de samme som før skjelvet.

Ødeleggelser
Skjelvet, som hadde sitt episenter i nærheten av landsbyen Leogane, har ført til at nærmere 400.000 mennesker bor i midlertidige leire rundt i hovedstaden. De har akutt behov for rent vann, og flere trenger medisinsk hjelp.

Rundt 1,5 millioner haitiere anslås å være hjemløse.

Tusenvis flykter også nå i stor stil ut på landsbygda og i overfylte ferger som myndighetene har satt opp, og som frakter desperate og redde mennesker til Haitis vestkyst. Der håper hovedstadens innbyggere at de kan starte et nytt liv.

Mangelen på rask behandling etter skjelvet, har også ført til at mange har måttet amputere, og fremtiden for mange er svært usikker i det som er den vestlige halvkules fattigste land .

Les: - Kjøpte amputasjonssag på markedet

Les også: - Grusomt med alle barna

Så langt er 80.000 gravlagt i massegraver, og så mange som 200.000 fryktes døde.

Samtidig er det også glimt av håp. Tirsdag ble Mendji (11) gravd fram i live, og nærmer 120 mennesker har blitt funnet i live i ruinene.

Les: Naboene hørte Mendji (11) rope på mamma

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag