RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: ROBERT GALBRAITH (Reuters)

Facebook avslører personlighetsforstyrrelser

Har du psykotiske trekk som du ønsker å skjule for omverdenen? Da bør du være forsiktig med hva du legger ut på Facebook.

Statusoppdateringer kan i forskere nøkkelen til din psyke.

Personlighetsforstyrrelser som psykopati, narsissisme og machiavellisme kalles i psykologien «den mørke triaden». I hverdagslivet forsøker folk gjerne å skjule slike trekk, men på Facebook er det mange som ubevisst viser dem fram, ifølge svenske forskere. Det melder NTB fredag.

Forskerne har undersøkt drøyt 300 amerikanere ved hjelp av et spørreskjema som tester utadrettede, nevrotiske, psykotiske, narsissistiske og machiavelliske personlighetstrekk. Samtidig har de utviklet en algoritme for å analysere disse personenes statusoppdateringer på Facebook.

Konklusjonen er at personligheten slår igjennom på Facebook. Undersøkelsen viser for eksempel at personer med psykopatiske trekk skriver om pornografi, prostituerte og halshogginger oftere enn andre.

Ønsker du å ikke framstå som en psykopat, er forskernes råd som følger: Våg å være åpent trist – og bruk ordet «jeg».

- Det tyder på en viss ydmykhet å anvende ordet «jeg». Det tyder også på en viss ærlighet, forklarer Danilo García, doktor i psykologi ved Sahlgrenska akademin i Göteborg.

Han har gjennomført undersøkelsen sammen med professor Sverker Sikström i Lund. (NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere