Facebook blir etterforsket

Det britiske datatilsynet mener dine personopplysninger ikke er trygge.

22.01.08 14:22

Facebook ble superpopulært for omtrent et år siden da utvekslingsstudenter fra USA tok med seg nettsamfunnet hjem i kofferten.

Europeiske brukere var ikke sene om å registrere seg på samfunnet og dele ut opplysninger om sitt privatliv. Nå er det derimot flere som angrer.

Les også:
Facebook avslører julegavene dine
Skal alle borgere overvåkes?

Du blir fanget
Som Teknofil tidligere har vist er det nemlig meget vanskelig å fjerne de opplysningene som allerede er lagt inn. En Facebook-konto kan kun deaktiveres og ikke slettes. Det betyr at data som ligger inne lagres på Facebook sine servere.

Det britiske datatilsynet vil nå se om dette bryter med britisk lov.

Møysommelig «utmelding»
For å fjerne all personlig informasjon på nettsamfunnet må brukere selv manuelt gå inn og fjerne alt.

- En av de sakene som bekymrer oss er om brukerne har full tilgang til å slette sine data fra siden. En person som har deaktivert sin konto kan i tillegg finne de vanskelig å gå inn og slette all data om seg selv fra sine egne profiler og andres, sier Dave Evans fra britiske Datatilsynet til BBC.

Facebook mener på sin side at deres brukerpolicy er helt korrekt i forhold til britisk lov. Det er nettopp det nå britene vil se om stemmer.

Kritisert i Norge
Også det norske Datatilsynet har kritisert Facebook for å ha en enkel omgang med brukernes personvern. For det første henter de inn svært sensitive opplysninger som religion og politisk standpunkt, ting selv en fremtidig arbeidsgiver ikke har rett til å spørre om.

Facebook har i tillegg en svært vid brukeravtale hvor de forebeholder seg retten til å dele brukernes data med utenforstående.

På eget ansvar
Likevel vil ikke Datatilsynet sette Facebook under lupen. Som et firma registrert i USA står de utenfor norsk lov og det er opp til hver enkelt om de vil gå med på brukerreglementet nettsamfunnet har satt. Datatilsynet mener likevel norske brukere kan bli flinkere til å vurdere hvilke avtaler de godtar.

- Det er bekymringsverdig at folk går med på slike avtaler uten å lese nøye gjennom de. Å klage i ettertid fungerer sjeldent, har Gunnild Helmers fra Datatilsynet tidligere uttalt til Teknofil.

Denne saken er hentet fra forbrukerelektronikknettstedet Teknofil.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.