Facebook-gründer: - På tide å bryte opp Facebook

SLUTT PÅ FACEBOOK: Chris Hughes (innfeldt) var med å danne Facebook sammen med Mark Zuckerberg. Han mener at Facbook bør splittes opp i mindre selskaper.

SLUTT PÅ FACEBOOK: Chris Hughes (innfeldt) var med å danne Facebook sammen med Mark Zuckerberg. Han mener at Facbook bør splittes opp i mindre selskaper. Foto: (Wikimedia Commons/AP/NTB scanpix.)

Chris Hughes, som startet Facebook sammen med Mark Zuckerberg, mener er på tide å bryte opp Facebook.

09.05.19 21:45

Chris Hughes var romkamerat med Mark Zuckerberg på Harvard og en av Facebook-grunnleggerne. Han forlot Facebook for å delta i Barack Obamas presidentkampanje. I dag er han viseforman i Economic Security Project.

I et leserinnlegg i New York Times skriver han at Mark Zuckerberg har skremmende mye makt, og at det er på tide å dele opp Facebook.

Hughes skriver at USA har en tradisjon for å tøyle monopolene. Både telefonselskapet AT&T og oljeselskapet Standard Oil Company er blant mektige monopoler som har blitt delt opp med hjelp av amerikanske antitrust-lover. Hughes mener tiden er inne for at Facebook blir splittet opp.

- For stor makt

I dag kontrollerer Zuckerberg plattformene Facebook, Instagram og WhatsApp. Facebook alene har mer enn 2,3 milliarder månedlig aktive brukere. Instagram har over en milliard registrerte brukere, mens WhatsApp ved slutten av 2017 hadde over 1,5 milliarder månedlig aktive brukere.

Hughes skriver at styret i Facebook fungerer som rådgivere fordi Zuckerberg har all makt med 60 prosent av aksjene. Zuckerberg alene bestemmer hvordan Facebooks algoritmer skal fungere, hva folk skal se i nyhetsfeeden, hvilke personverninnstillinger som skal implementeres.

Han bestemmer hva som skal defineres som upassende og diskriminerende tekst, og han kan fjerne en konkurrent ved å kjøpe den opp, blokkere den eller kopiere den, skriver Hughes.

HUGHES: Chris Hughes er i dag 35 år gammel og jobber i Economic Security Project, en tenketank som jobber for en redistribusjon av verdier for å motvirke fattigdom i fremtiden. Foto: Michael Conti (Wikimedia Commons)

- Han er den samme personen som utsatte å lese til prøver, som ble forelsket i sin fremtidige kone i en dokø på fest og sov på en madrass på gulvet i en liten leilighet lenge etter at han hadde råd til noe mer. Med andre ord: Han er menneskelig. Men det er akkurat denne menneskeligheten som gjør hans ukontrollerte makt så problematisk, sier Hughes.

Fjetret av Facebook

Hughes skriver at amerikanske myndigheter for lenge har vært fjetret av FBs vekst og har et ansvar for å beskytte amerikanske borgere og sikre konkurransen.

Zuckerberg klarte å stemple kongressmedlemmene som gamle og i utakt med den teknologiske utviklingen etter fjorårets høring i den amerikanske kongressen.

- Det er forventet at kommisjonen vil gi selskapet 5 milliarder doller i bot, men det er ikke nok. Det er heller ikke Facebooks løfte om å oppnevne en type personvern-sjef. Etter Marks høring i fjor, burde lovgiver virkelig ha krevd at han virkelig tok et oppgjør med sine feil. Istedenfor ble de som spurte ham ut latterliggjort som for gamle og ute av stand til å forstå hvordan teknologi fungerer. Det er inntrykket Mark ønsket å gi amerikanerne, fordi det betyr at lite vil forandre seg, skriver Hughes.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.