RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
POPPIS: De kongelige har mange grupper på Facebook - men hvem av disse er mest populær?
POPPIS: De kongelige har mange grupper på Facebook - men hvem av disse er mest populær? (Scanpix)

Facebook-kongen

En av de kongelige troner klart høyeste på Facebook-gruppene. Gjett hvem som er minst likt?

(SIDE2): Grupper på Facebook tar for seg alt mellom himmel og jord - og det norske kongehuset er intet unntak. Den meste populære av de norske kongelige er uten tvil Kong Harald (71). Han har en egen fangruppe med navnet «Kong Harald V» med, i skrivende stund, 238 medlemmer.

Siste nytt fra Side2: Sjekk forsiden akkurat nå!

Helt konge
«- Harald du er helt konge!», «du er best kongen vår» og «kongemann» er blant godordene kongefansen har skrevet på gruppesiden. Kongens personlige informasjon ligger på siden - samt valgspråket «Alt for Norge».

Utdrag fra nyttårstalen i 2006 er lagt inn og nasjonalsangen - alt ser øyensynlig ut til å være lagt inn av kongen selv.

Slekt med Sonja?
Grupper som «Kongefamilien i mitt hjerte», «Folkeaksjon for å få tilbake dronning Sonja-konfekten» og den store gruppen «Royal Watchers» som står for seg kongehusene over hele Europa er blant populære grupper som er opprettet.

Slektstreff og navnesøsken er en stor greie på nettstedet, og de kongelige er selvsagt representert her også.

Gruppene «Vi som er i slekt med dronning Sonja» og «Tjessem-klanen» er to av dem. Sistnevnte har 37 medlemmer hvorav nesten samtlige har etternavnet Tjessem.

På beskrivelsen står det: «La oss se hvor mange Tjessem-folk som finnes i verden. Inviter alle du kjenner som heter Tjessem. Satser på at Charles og Mette-Marit også blir med i gruppa».

Slektsgruppa til Sonja har bilde av Pia Haraldsen som hovedbilde og hun er medlem av gruppen - men hun er som kjent ikke med på nettstedet. Gruppa har 27 medlemmer, men alle er strengt tatt ikke i familie med dronningen. En skriver at hans far var barndomskjæreste med den gang Sonja Haraldsen. Gruppa har et ganske åpent medlemskapskriteriet: «For alle oss som avstammer fra dronning Sonja av Norge, eller på noen annen måte føler slektskap til Sonja».

Upopulær
Ari Behn (36) er det medlemmet av kongehuset som har flest grupper, og blant dem flere hatgrupper enn glade grupper. «Ari Behn suger» er blant hatgruppen - mens «For dem som digger Ari Behn» også er blant de tretten gruppene under hans navn. To profiler uten bilde er også opprettet - og ingen venner er listet opp.

Prinsesse Märtha Louise (37) har like mange grupper som sin ektemann - og ikke overraskende er det flest grupper som handler om hennes berømte engleskole. Noen støtter henne, mens andre mener det har klikket for prinsessen og har opprettet mildt sagt kritiske grupper.

Falske profiler
Kronprinsesse Mette-Marit ser ut til å ha sin egen profil på Facebook med bildet og sitt gamle etternavn Tjessem Høiby. Kronprins Haakon har også flere profiler med navn og bilder på - en av profilene har venner som prinsen av kongen selv, Yasser Arafat, Siddhartha Buddha og prinsesse Astrid.

Seks profiler med navnet Haakon Magnus er opprettet - noen uten bilder og noen med bilder av kronprinsen. Kong Harald har som sønnen også flere profiler i sitt navn.

Informasjonsansvarlig på Slottet, Sven Gj. Gjeruldsen, forteller at de ikke får henvendelser angående de falske profilene.

- Det er kongehuset.no som er kongefamiliens offisielle hjemmeside og det er den vi kommuniserer ut ifra, sier Gjeruldsen til Side2.

- Ser dere det som et problem at det finnes falske kongelige profiler på nettsamfunnet?

- Det har vi ingen kommentar til.

Ulovlig
Falske profilopprettelser kan få følger, i Marokko ble en mann idømt fengselsstraff da han hadde opprettet en falsk profil i prinsens navn. Tidligere i høst kom det fram at noen hadde opprettet en falsk profil i Pia Haraldsens navn. Hun hadde over 4000 venner på siden og mange bilder av Pia var lagt ut.

I Norge er det ulovlig å opprette profiler i andres navn uten deres samtykke, men seniorrådgiver i Datatilsynet, Hanne Gulbrandsen forteller til VG Nett at siden Facebook er et amerikansk selskap er det vanskelig å få bukt problemet her i Norge.

Les mer her:Avslørte falsk Pia

Er du fornøyd med Side2? Vi vil gjerne ha dine tilbakemeldinger. Klikk her!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere