RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Facebook-opprør etter flaggsaken

Foto: Montasje NTB scanpix/ Flickr/Aina Stenersen
Sist oppdatert:
Debatten raser om flagg i 17. mai-toget.

Debatten om bruk av utenlandske flagg i 17.mai-toget har skapt stor engasjement etter at Nettavisen fredag kveld skrev om Aina Stenersen, som uttalte at dagen hennes blir ødelagt av å se andre flagg enn det norske.

- Absolutt, ja. Når jeg ser andre flagg, blir jeg lei meg. Jeg synes det er negativt at ikke alle andre kan respektere norske verdier, sa Stenersen, som er Oslo Frps femtekandidat til Stortinget, til Nettavisen.

Les redaktør Gunnar Stavrums kommentar: Hvem ødelegger 17. mai?

- Uproblematisk
I skrivende stund har artikkelen blitt «likt» av 13.000 lesere og debatten raser fortsatt både på Nettavisens Facebookside og i kommentarfeltet, hvor det har kommet inn 277 kommentarer. Flere ungdomspolitikere har også latt høre fra seg.

- Hun sier dagen hennes er ødelagt på grunn av andre flagg i barnetoget. Min dag blir ødelagt av sånne uspiselige kommentarer. At noen har lyst til å gå med andre flagg ser jeg på som uproblematisk og heller som en mulighet for oss å se det flotte multikulturelle samfunnet vi lever i. Det vakre er at disse barna viser sin respekt og tilhørighet til Norge ved å ville feire nasjonaldagen og gå i toget, sier Juni Solbrække, nestleder i AUF i Oslo.

- Ikke fremtidens største krise
Heller ikke Eskild Gausemel Berge, Leder i Akershus Sosialistisk Ungdom, er særlig begeistret for uttalelsene til Frp-politikeren.

- Det handler om at vi er et multikulturellt samfunn med rom for alle. Hvis noen vil gå med andre flagg enn Norske på det vi kaller barnas dag, er det helt fint. Jeg har selv gått i tog hvor det veives med andre flagg enn det norske, det har aldri vært et problem. Jeg tror heller ikke dette er fremtidens største krise, i alle fall ikke når partier som FrP vil inn i regjering, sier han.

- Det er norske flagg som skal være i 17. mai-tog
Nettavisen-blogger Torbjørn Sølsnæs synes det bør være norske flagg i toget, men han går ikke like langt som Stenersen.

- Selv mener jeg at det er norske flagg som skal være i 17. mai-tog. Men i motsetning til Stenersen så mister jeg ikke fatningen og blir lei meg om noen skulle komme med et annet flagg, skriver han på sin blogg.

Stenersen får ikke støtte fra Nettavisen-redaktør, Gunnar Stavrum, som lørdag kommenterte saken på sin blogg, under tittelen «Hvem ødelegger 17. mai?»

- Norge er et multikulturelt samfunn, og det er en styrke for den norske nasjonen at innvandrergrupper slutter opp om 17. mai og viser sin doble tilhørighet ved å markere både Norge og sitt opprinnelige opphavsland, skriver han.

(Saken fortsetter under bildet)

Her er noen reaksjoner fra kommentarfeltet til Nettavisen.

Morten Bolstad mener at vi kun burde ha norske flagg i 17. mai-toget.

«Jeg er helt enig, det er rett og slett respektløst å gå med andre flagg på nasjonaldagen til Norge. Jeg har ikke noe imot at de går i tog med sitt hjemlands flagg på deres egen nasjonaldag, men på 17 mai skal det kun være Norske flagg!» konstaterer han.

Norsk-somalske Mahad Awaleh har forståelse for at enkelte ønsker å se kun norske flagg i barnetoget.

«Jeg kommer til å gå med det Norske flagget på 17.mai og jeg lar det somaliske ligge hjemme denne dagen:) Men husk en ting, det er ikke en innvandrer som har vedtatt at det skal flagges med andre flagg den dagen, men en norsk rektor på en skole. Ikke skyt de innvandrer barna som har blitt fortalt av sin norske rektor at de skal få lov til å flagge med egne flagg den dagen» skriver han.

Beate Olsen støtter Stenersens syn på 17. mai-toget som en arene for norske flagg, og kun norske flagg.

«Fatter ikke hvorfor så mangen kaller 17 mai for barnas dag, det er jo ikke det. 17 mai er Norge sin dag som nasjon. Neitakk til flagg ifra andre land, de har sin egen dag der de skal bruke sitt flagg og ikke Norge sitt.» skriver hun.

Kim tollefsen er enig.

«17 mai er NORGES nasjonal dag, alle kan få feire den joda, men det BØR og SKAL være norske flagg på den dagen alt annet blir feil»

- Vil ikke forby
Fabian Stang mener fortsatt at det skal være lov å bære det flagget man ønsker på 17. mai.

- Et forbud kan virke mot sin hensikt og åpne for å politisere 17. mai, barnas dag. Da kan vi risikere at noen bevisst bryter forbudet utelukkende for å provosere, og får å få oppmerksomhet om sin sak. Det ville også tatt seg dårlig ut om politiet skulle konfiskere flagg på nasjonaldagen, sier ordførerens politiske rådgiver Rune Dahl til Nettavisen.

I 2008 døde saken etter noen ukers heftig debatt i forkant av nasjonaldagen. Ordføreren har aldri opplevd det som noe problem med andre flagg enn det norske i 17. mai-toget.

- Jeg oppfordrer fortsatt alle til å bære det norske flagget, men ønsker ikke et lovforbud mot å bruke andre, sier Stang.

Hva mener du om denne saken? Delta i debatten i kommentarfeltet. Vi oppfordrer til en saklig debatt. Rasistiske og hatefulle ytringer vil bli slettet.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere